Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A napenergia jelenleg ugyanazon az áron elérhető…

A dolgozók 320 négyzetméteres tetőn telepítenek napelemeket egy tanyán egy pajtán Binsham közelében Landshut-ban, Németország-ban. (Reuters / Michaela Rehle)

A napenergia jelenleg ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos módon termelt villamos energia Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, közli a jelentés. A kutatás arra figyelmeztetett azonban, hogy a magas telepítési költségek akadályozzák más országokban a napelem rendszerek elterjedését.

Az elemzést egy tanácsadó cég Eclareon végeztette, egy nemzetközi csoporttal a fenntartható energetikai fejlődés érdekében, a kérdés az volt, hogy milyen mértékben határozza meg a napenergia az integrált energiapiacot. Elmúltak már azok az idők, amikor a megtermelt villamos energia és a napelemek lényegesen többe kerülnek, mint a hagyományosan előállított energia. Olaszország, Spanyolország és Németország már elérte az energia paritást.

Azonban a tanulmányelemzők szerint, a szabályozás rossz Spanyolországban is - akadályozzák a további fejlődést. Madridban a közelmúltban bevezetett szabályok negatívan hatnak a napelemek terjedésének. Amely kimondja, hogy illegális, hogy az emberek saját napelemmel termelnek áramot.

"Az olyan országokban, mint Olaszország és Németország,  fennáll a paritás és a megfelelő szabályozás, napelemes rendszereknél (fotovoltaikus rendszerek), az önfogyasztás életképes, költséghatékony és fenntartható villamosenergia-termelési alternatíva," mondta David Pérez, a tanulmány felelős szerkesztője.

Ennek a résznek a vizsgálata során a kutatók a szokásos 30 kilowatt-os napenergia-rendszert vizsgálták, valamint értékelték a "leveled energia költséget" (LCOE). A LCOE számlák minden olyan tényezőt tartalmaznak, amely hozzájárul a teljes villamos energia árához, mint például: telepítés, karbantartás, amortizáció és a beruházás.

Az Eclareon megnézte a LCOE napenergiát Brazíliá-ban, Chile-ben, Franciaország-ban, Németország-ban, Olaszország-ban, Mexikó-ban és Spanyolország-ban. Megállapította, hogy az egész fórumon a LCOE esett az elmúlt néhány évben, bár kevésbé drámai módon. Bizonyos országokban jól működik a napenergia infrastruktúra, mint pl. Olaszország-ban, Németország-ban és Spanyolország-ban. Brazíliá-ban, Chilé-ben és Mexikó-ban még mindig akadályozó tényező a magas telepítési költségek.

Németország kiemelkedik a zöld energia felhasználásával Európában, miután úgy döntött, hogy leszereli valamennyi atomerőművét, miután megtörtént a Fukushima-i nukleáris katasztrófa Japánban 2011-ben. 2012-ben a német napenergia-erőművek felállítottak egy rekordot: vagyis 22 gigawatt energiát, mintegy 50 százalékát a nemzet kvótának.

"Soha nem volt sehol az egész országra előállított annyi fotovoltaikus villamos energia, mint ma. Németország közel került a 20 gigawatt (GW) előállításához az elmúlt hetekben. De nem ez volt az első alkalom, hogy elérte,"
Mondta Norbert Allnoch a Reuters-től.

A német kormány a tűzvonalban elhatározta, hogy lemondjon az atomenergia programjáról, hogy nyisson több széntüzelésű erőművek felé, hogy kompenzálja az energia hiányát. Jelenleg a megújuló energia forrásból származó számlák mintegy 25 százalékát teszi ki a német elektromos hálózatnak. A német kormány azt tervezi, hogy növeli ezt az értéket, hogy 40-45 százalékra emelkedjen 2025-re.

Tovább a GreenSys Electric napelem cikkhez.

 

0 Tovább

Napelemes világítás India legszegényebb közösségeiben

Nagyjából változatlan évszázadok, falusi élet jellemző Indiában és lassú korszerűsítés. A motorok és kisteherautók most jelennek meg a kerékpárok és ökrös szekerek mellett.

Több mint 32000 falu villamosítás hiányában szenved, ez különös aggodalomra ad okot. Még azok a falvak is, amelyek hozzáférnek a hálózathoz, ott is áramkimaradások jelentik a gyakori frusztrációt.

A napsütötte Rajasthan, ahol Ajaita Shah dolgozik, ezen szeretne változtatni. A 29 éves Cleantech vállalkozó arra törekszik, hogy a napelemes világítási megoldások megvalósuljanak, a legszegényebb polgárok számára.

A tiszta energia az alap ami szükséges, mielőtt bármely más szolgáltatást bevezetnének, nyilatkozta Shah, aki New York-i emigráns szülők gyermeke Rajasthanból. A fogyasztó azonnal érzékeli a jutalmat, nyilatkozta: "Fény lesz, ahol nincs fény, teljesítmény lesz, ahol nincs áram, az emberek vágyai azonnal teljesülnek."

A mai napig, a Frontier Markets 20.000 db nulla szén-dioxid kibocsátású világító egységet telepített 185 kiskereskedelmi ponton. Alacsony költségű napelemes lámpák és fáklyák tartalmazzák a legtöbb cég értékesítéseit, bár a termékskála magában foglalja a kifinomult otthoni világítási rendszereket, és még a közvilágítást is.

A Napelemek nem újak Indiában. A legtöbb napenergia gyártónak nincs Indiában kapacitásuk és a tudás hozzáférés nehezen elérhető a szektorban, azt mondják: "A kiskereskedő vagy a forgalmazó még ma sem tudja, hogy az ügyfelek fontosak. Ők csak a termékek dömpingjét hajtják a piacon."

 

Shah az alapító saját betekintést enged India alacsony jövedelmű piacára. Frissen diplomázott az USA-ban, Indiába költözött dolgozni az ország gyorsan bővülő mikrofinanszírozási iparágába. "Éltem Jharkhand-ba, Orissa-ba, Bihar-ba, Andhra Pradesh-ba, Karnataka-ban, tényleg próbáltam kideríteni, hogyan a falusiak mit gondolnak", nyilatkozta Shah, akit nemrég neveztek a Forbes magazin társadalmi vállalkozók listájára.

Hatalmas mérete van Indiának alacsony jövedelmű fogyasztókkal - az összes háztartás kb. 114 millió. Tehát, ha Frontier Markets belép egy új területre, akkor a kutatók a földre rakják a saját notebookjaikat, felmérési lapokat készítenek, fókuszcsoportos anyagokat és így tovább. A kérdés: "Ha lenne öt rúpiád, mi lenne az első dolog, amit költenél?" Ezzel a részletességgel akarja felmérni az igényeket Shah 16 körzetben Rajasthan-ban ahol a Frontier Markets működik.

Shah talán tudja, kik az ő alacsony jövedelmű ügyfelei, és milyen energiaszükségletei vannak, de a nehéz kérdés, hogy hogyan lehet megnyerni őket, hogy a megfelelő termékeket vásárolják. A legtöbb esetben a vállalatok kezelik az úgynevezett "utolsó mérföld" problémáját léteznek pl. vándor értékesítők. Alapvetően valaki egy hátizsákkal jár-kel, házról házra és eladja a terméket, ahogy Shah mondja. Ez sem nem skálázható, sem nem fenntartható.

Ehelyett a Frontier Markets úgy döntött, hogy működjenek együtt a meglévő kiskereskedők a cél közösségekben, amely üzlet-tulajdonosok termékeit hitelre megvásárolhatják. "Lényegében, átalakításba kezdtünk a meglévő tégla-és habarcs boltokban, hogy felhasználják napelem segítségével a napenergiát.", mondja Shah. A Frontier Markets hat darab ügyfélszolgálati központot hozott létre, minden közeli közösségben, ahol működnek.

"Ha ül Delhiben egy személy, aki megvett egy terméket Rajasthan faluban, hogyan fogja cserélni a terméket, ha elromlott? Hogy oldod meg Te és, hogy oldja meg ő" kérdezi. "Az eladás utáni szolgáltatás nagyon fontos, mert felelősséggel kell legyen, amit eladott."

Az ár nagyon fontos amikor eladja az alacsony jövedelmű közösségeknek - ez nagyon kritikus. A fizetésimérleget figyelembe véve a fogyasztók jellemzően kevesebbet költenek, mint 3453 indiai rúpia (£ 34) az árukra és szolgáltatásokra havonta. Shah: a napelem napenergia lámpák kiskereskedelmi ára 645 rúpia (£ 6). Ez csak arról szól, hogy megfizethető. A mintegy 6000 rúpiás (£ 59) Pico otthoni világítás egységek valószínűleg már nem, a drágasága miatt. Mert ezeket a nagyobb értékű termékeket, Shah azt gondolja, hogy egy alacsony kamatozású hitel lehetőséggel elérhető áron tudnák kínálni non-profit vagy mikrofinanszírozási partnerrel a jövőben. Így a napelemek is tért hódítanának.

Megtámadja azt az általános elképzelést, hogy a piramis alján nincs vásárlóerő, de. "Van pénz", Shah ragaszkodik hozzá, (bár nem túl sok). "De ők a legkegyetlenebb fogyasztók a Földön, mert van egy alternatív költség, ahol sok pénz megy el."

A kulcs a fizetési hajlandóság, folytatja. E célból Frontier Markets nemrég létre hozott  partnereként az International Finance Corporation-el egy figyelemfelkeltő kampányt a napenergia, napelem előnyeiről. A nyilvánosság és az IFC Lighting ázsiai kezdeményezés, amelynek célja, hogy a napelemes világítás 400 millió indiai háztartásba megvalósuljon. Ez egy ambiciózus cél.

Tovább a GreenSys Electric napelem főoldalra.

0 Tovább

Taiwan tovább növeli a napelemes telepítési célokat

A Tajvani Gazdasági Minisztérium (MOEA) bejelentette, hogy növelni fogja a 2014-es esztendőben a telepítési célokat a napenergia (fotovoltaikus) területen 572 MW-ról 607 MW-ra, nyilatkozta a (Taipei, Taiwan) EnergyTrend.

A MOEA hasonlóképpen emelni szeretné 2015-re 847 MW-ra a teljesítményt. Az EnergyTrend becslése szerint szükség lesz 700 millió USD-ra 2014-ben a finanszírozásra, 2015-ben 790 millió dollárra.
Az EnergyTrend szerint a tajvani teljes beruházás a megújuló energiából több mint 33 milliárd dollár.

Becsült adatok alapján, Tajvanon a napelem rendszereknek 90%-a helyi termék, és ez helyzetbe hozza a helyi gyártókat. Tajvan eléri a 2013-as európai szintű napelem telepítését 2030-ban.

Tajvan lakossága 23 millió fő. Feltételezve, hogy korlátozott a népesség növekedése, a napelem telepítések 6,2 GW összegre emelkedhetnek, így magasabb lenne az egy főre jutó napelem telepítés, mint Spanyolországban vagy Görögországban volt 2013-ban, de nem olyan magas, mint Olaszországban vagy Németországban.
A tajvani Energia Hivatal azt jósolja, hogy a megújuló energia 11%-át fogja adni az ország villamosenergia-termelésének 2030-ban.

0 Tovább

Napenergia történelem

A Föld hihetetlen napenergiát kap. A nap, egy átlagos csillag, egy fúziós reaktor, mely több mint 4 milliárd éve ég. A nap egy perc alatt ad elég energiát, hogy a világ energiaigényét egy évre kielégítse.

Napenergia egy ingyenes, kimeríthetetlen forrás, de hasznosítása egy viszonylag új ötlet. A képesség, hogy napenergiát használjunk remek ötlet. Az első felfedező egy svájci tudós, Horace de Saussure, aki megépítette az első termikus napkollektort 1767-ben, melyet később vízmelegítésre és ételmelegítésre használt. Az első kereskedelmi szabadalom egy napenergiával működő vízmelegítő volt, melyet Clarence Kemp jegyzett be az Egyesült Államokban 1891-ben. Ezt a rendszert megvásárolta két kaliforniai vezető és a Pasadenai lakások egyharmadában telepítette 1897-ben.

A villamosenergia-termelés napenergiából a második felfedezés volt. 1839-ben egy francia fizikus egy bizonyos Edmund Becquerel rájött, hogy napenergiát lehet előállítani a "fotovoltaikus hatásból". Az 1880-as években, szelén fotovillamos napelem cellákat fejlesztettek ki, amelyek átalakítják a fényt elektromossággá 1-2%-os hatásfokkal (a rendelkezésre álló napfény átalakítása a napelem segítségével elektromos árammá.) A fotovoltaikus energia, ezért maradt a kíváncsiság tárgya sok éven át, mert nagyon hatékonyan alakítja át a napfényt elektromos árammá. Albert Einstein adta a magyarázatot a "fotoelektromos hatásra" a korai 1900-as évek elején, amiért elnyerte a Nobel-díjat. Mindezzel együtt történt, hogy az emberek elkezdték megérteni a kapcsolódó fényelektromos hatásokat.

 

A fejlett napenergia technológiának, a jelenlegi kialakítása nagyjából 1908-ban történt, amikor William J. Bailey, a Carnegie Steel Company feltalált egy gyűjtőt egy szigetelt dobozt és egy réz tekercsek egyvelegét. Az 1950-es években a Bell Telephone Labs elérte a 4%-os hatásfokot, majd 11%-os hatékonysággal jöttek a szilikon PV cellák. Ettől kezdve, fokozódott az érdeklődés a napenergia irányába. A késő 50-es és 60-as években az űrprogram aktív szerepet vállalt a napelemek fejlesztésében. A napelemek tökéletes forrásai az elektromos műholdaknak azért, mert masszívak, könnyűek, megbízhatóak, és ez remekül megfelel az alacsony fogyasztású követelményeknek. Az elterjedéshez további kutatások szükségeltettek.

A napenergia egy nagy lehetőség volt, de a háttérbe szorították, amikor is a fosszilis tüzelőanyagok voltak megfizethető és elérhető árakon. Csak az elmúlt néhány évtized során lettek újra fókuszban a napelemek, amikor is egyre nagyobb energiaigény keletkezett, és emiatt növekedtek a környezeti problémák is. A csökkenő fosszilis források az alternatív energiaforrásokra irányították figyelmünket, rájöttünk, hogy hatalmas erőforrások rejlenek bennük. Például az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma támogatta a napelem telepítéseket és tesztelt több mint 3000 napelem rendszert az 1973-1974 olajembargó idején. Az 1970-es években, az energiaipari vállalatok és a kormányzati szervek már befektettek a napelem iparba, és hatalmas fejlesztések indultak a napelemek terén. Napenergia fejlesztésekre ismét törekedtek az Öböl-háború idején az 1990-es években.

 

Gyakorlatilag az első napelem panelek kevesebb, mint 30 évvel ezelőtti időszakra nyúlnak vissza.

Kialakultak a professzionális cégek, sajátos napenergia rendszerek – szóval már nincs mentség az embereknek, hogy ne használják ezt a megújuló energiaforrást, napelemek segítségével.

A legnagyobb hatékonyságbeli ugrás akkor jött, mikor a tranzisztor és a kísérő félvezető technológia is belépett a napelem iparba. A technológia közrejátszásának köszönhetően a termelési költség közel 1/300-ra esett vissza a század közepére, és a beszerzési költség 200 $ per watt-ra az 1950-es években, ma pedig 1 $ per watt.

A napenergia két formája: termikus és fényelektromos. Az első a koncentrált napfényt, alakítja hővé, és egy gőzfejlesztő, vagy motor kell, hogy villamos energiává alakítsa. Meleg épületek, meleg víz, elektromos áram. A második forma, hogy a napenergia termel villamos energiát közvetlenül, mozgó alkatrészek nélkül.

 

A mai fotovoltaikus napelem rendszerekhez szilícium szükséges, ami a második leggyakoribb elem a földkéregben. A legkisebb egysége a napelem rendszernek a cella. A cella vezetékek együttesen egy modul, és a modulok vezetékesen együtt alkotnak egy napelem panelt. A csoport paneleket nevezzük tömböknek.

Számos előnye van a fotovoltaikus napenergia rendszereknek, ez az egyik legígéretesebb megújuló energiaforrás a világon. A napelem nem környezetszennyező, nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, kevés karbantartást igényel, nem kell felügyelet, és az átlagos élettartama 20-30 év, továbbá alacsony üzemeltetési költségekkel jár. Ez különösen azért lehetséges, mert nincs nagyléptékű telepítésre szükség. A távoli területeken könnyen elő lehet állítani a saját villamos energiát, lehet kisebb vagy nagyobb rendszer, ha szükséges. A napenergia generátorok összeszerelése nem igényel extra fejlesztést vagy földterületet és funkciójuk biztonságos és csendes. Ahogy a közösségek nőnek, több napenergia kapacitásra van szükség, tartani kell a lépést a növekvő igényekkel, anélkül, hogy túlzottan beépítenénk a termelési kapacitási területeket, mint az gyakran előfordul a hagyományos nagyméretű energiaellátó rendszereknél. Ha összehasonlítjuk a szénnel, olajjal, gázzal, vagy az atomenergiával, könnyű a választás. A napenergia technológiák által nyújtott energiák - tiszták, megújulók és hazai energiaforrások.

A napenergia a legkeresettebb ma a fejlődő országokban, a leggyorsabban növekvő szegmens a fotovoltaikus piacon. A napenergia a nyilvánvaló energiaválasztás. A kormányok megtalálták a moduláris napenergia rendszereket, a decentralizáció miatt a több ezer távoli falvakban is ki lehet elégíteni az elektromos áram szükségleteket a napelemek alkalmazásával. Ez sokkal inkább gyakorlati leképezés, mintsem kiépíteni a drága távvezetékeket a távoli területeken, ahol az emberek nem adnak pénzt a hagyományos villamos energiáért.

India egyike a fő napelem gyártóknak és azt tervezi, hogy napelemes telefonokat telepít 500.000 faluban. Mexikóban azt tervezi, hogy villamosított 60000 falut a napenergia segítségével. Talán a legkiemelkedőbb példa Izrael elkötelezettsége a napenergia irányába. 1992-ben, több mint a fele az összes háztartásnak (700000) fűtött víz és napenergia-rendszerek segítségével. Továbbá minden évben 50000 új létesítés keletkezik.

A napenergia ugyanolyan praktikus a lakott területeken ahol kapcsolódik a helyi elektromos hálózatra, mint a távoli területeken. Egy átlagos otthon több mint elegendő tetőfelülettel rendelkezik, hogy a telepített napelemek fedezzék az éves energia szükségletet.

A háztartási energiaellátás az egyik a napenergia felhasználásának. Valójában négy nagy kategóriába lehet sorolni a napenergia felhasználási területeket: ipari, vidéki lakhely, hálózatra kapcsolt, és a fogyasztói / beltéri területek.

Az ipari felhasználás jelentette a legnagyobb alkalmazást a napenergia felhasználásából az elmúlt 30 évben. Távközlési cégek, olajtársaságok, és a közúti biztonsági berendezések mind támaszkodnak a napenergiára a megbízható, állandó teljesítményére távol minden elektromos vezetéktől.

Közúti segélyhívó telefonok és a kivilágított autópálya jelek mind támaszkodnak a Nap energiájára, annak érdekében, hogy megbízható szolgáltatásokat tudjanak fenntartani anélkül, hogy vezetékeket kelljen csatlakoztatni vagy dízel generátorokat kelljen üzemeltetni. Navigációs rendszerek, mint a tengeri bóják és más pilóta nélküli berendezések nagyon távoli területeken is ideális alkalmazásokat jelentenek a napenergia felhasználásával, mert a terhelési igényeket és a jól ismert követelményeket megbízhatóan és a legnagyobb teljesítménnyel veszik.

A vidéki lakhely felhasználási területei: kabinok, házak, falvak, klinikák, iskolák, üzemek, valamint a külön-külön működő lámpák és kisgépek. Fogyasztói / beltéri felhasználása a napelem celláknak pl. órák és számológépek, valamint számítógépek és rádiók.

A praktikuma és a környezetkímélő jellege a napenergiának pozitívan befolyásolja az embereket világszerte. Ez nyilvánvaló, rengeteg napelemet értékesítenek a Földön. A világ összértékesítése átlagosan mintegy 15%-kal nőtt minden évben az elmúlt évtizedben. Hisszük, hogy van egy reális lehetőség, hogy a piac továbbra is növekszik mintegy 15%-os arányban a következő évtized során is.

Két fő hátránya lehet a napelemnek, ha a napfény mennyisége nem jelentős valamint a berendezés költsége. Jelentős mértékben függ a földrajzi elhelyezkedéstől, a napszaktól, évszaktól és a felhőktől. Az Egyesült Államok délnyugati része a világ egyik legjobb területe napfény szempontjából. Globálisan, más területek is kapnak magas napfény intenzitást ilyenek pl.: a fejlődő nemzetek Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.

Szibériában ugyanakkor nem élveznének sokat ebből a megújuló erőforrásból. És míg a napenergia technológiák hatalmas technológiai és költséghatékony fejlesztéseken mentek keresztül, még mindig drágábbak, mint a hagyományos energiaforrások. Amerikában azonban a napelemes berendezések végül megtérülnek 2-5 év attól függően, hogy sok napfény van-e egy adott területen és jó áron vásárolja vissza a szolgáltató a felesleges energiát. Ezután a felhasználó gyakorlatilag egy ingyenes energiaforrással rendelkezik. A jövőbeni fejlesztések előreláthatólag csökkenteni fogják a megtérülési időt, 1-3 év. Ma Magyarországon a legrövidebb megtérülési idő 8 év körül alakul, a fejlesztések és támogatások által ez a jövőben akár 5-6 év is lehet.

 

0 Tovább

A napenergia a legjobb dolog

Környezetvédelmi szempontból a napenergia a legjobb dolog. Az 1,5 kilowattos napelemes rendszer folyamatosan több mint 110.000 kiló szén-dioxidodtól szabadítja meg a Földet 25 év alatt. Ha napenergiát használunk, vagyis napelemeket, akkor megelőzhetjük a savas esőket, a városi szmogokat, gyakorlatilag, a napelem nem egy szennyező berendezés.

Az emberiség kissé őrült, hogy ez idáig csekély mértékben használta a napenergiát. Ha kimész egy napsütéses napon nyolc perc  alatt éri el a fény az arcodat, ez alatt a nyolc perc alatt a fény 93 millió mérföldet utazott. A fotonok a PV-modul segítségével alakíthatók át villamos energiává. A napelem technológia nem olyan csillogó, mint az új sport haszonjármű amit a televízió mond, hogy vágyakozzunk rá. Ugyan akkor sok szempontból egy napelem panel egy sokkal elegánsabb és kifinomultabb technológia.

 

Legyen szó akár üzleti, vagy otthoni felhasználásról, érthetetlen, hogy miért nem fektetnek be napelem panelekbe az emberek.  Napjainkban a napelemek bomba biztos befektetések és gyakran 25 év vagy több a garancia. A napelemek túlélhetnek Téged! Mivel a rendszer moduláris, ezért lehet egy kisebb rendszerrel kezdeni, (részegységgel), az idő múlásával bővíthető a napelem rendszer.

Kelet-Közép-Európában még nem olyan nagy az állami támogatás. Ugyanakkor Amerikában és Ausztráliában az áramszolgáltatók jobban támogatják a napenergia visszavásárlást.

A napelem hívek gyönyörködnek a napelemekben - ellentétben az elképesztő mennyiségű ipari vezetékekben, amik behálózzák az országokat. Egy amerikai , ausztrál vagy európai több mint 50m kábelt dug be a konnektorokba. Mérnöki szempontból a napelem egy hatalmas erőforrás. A napelem vitathatatlanul zöldebb és olcsóbb. Hatékony mivel az inverter nyomon tudja követni a napelem modulok maximális teljesítmény görbéjét. Azért is zöldebb, mert nincs szükség hagyományos elemekre, melyek maró hatású vegyi anyagokat és kénes gázokat bocsájtanak ki és előbb-utóbb elhasználódnak.

 

Egy tipikus önálló rendszer már 800.000 ezer forint környékén megvalósítható, és a felesleges energiát el lehet adni az áramszolgáltatóknak. A fosszilis üzemanyagok és a megújuló energia közt hatalmas a különbség ez egyik ellopja a gyermekeink jövőjét a másik nem!

A jelenlegi napelemek költségmegtakarítása előnyös, nincs havi számla az áramszolgáltatótól. Sok ember, aki napelemet telepít, nem károsítja a környezetet üvegházhatást okozó gázokkal, ellentétben a széntüzelésű házakkal szemben. Sok tanulmány kimutatta, hogy az azonos mennyiségű villamos energiát használóknál, a napelem által generált első két éves időszakban, a napelem fogja visszafizetni az üvegházhatású     gázok „adósságát” ebben az időszakban.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek