Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elindult a világ legnagyobb naperőműve

Teljes kapacitással működik a kaliforniai Topaz naperőmű, 160 ezer háztartást lát el energiával. A kaliforniai San Luis Obispo Countyban beindított Topaz naperőmű tervezése 2008-ban kezdődött, az építési munkálatai pedig 2012-ben indultak.

E sorok írásakor a Topaz a világ legnagyobb kapacitású naperőműve, amely 550 megawatt energiát képes előállítani. Ez az energiamennyiség 160 ezer háztartást képes ellátni elektromos energiával. Alkalmazásával 377 ezer tonnával lehet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ami azért is fontos, mert a közelben nemzeti park és mezőgazdasági területek is vannak. Ehhez összesen kilencmillió darab napelemre van szüksége, amelyek 24,6 négyzetkilométeres területen. Az eredeti tervek szerint az erőmű csak jövőre készült volna be, de már a napokban beüzemelték. Jelenleg a Topaz a világ legnagyobb kapacitású fotóvillamos naperőműve. Valószínűleg nem sokáig maradhat világrekorder a Topaz, ugyanis a tervek szerint jövőre már teljes kapacitással működik majd az 579 megawattos Solar Star naperőmű is, amely 255 ezer háztartást tud majd ellátni energiával.

0 Tovább

Ausztria illetéket ró ki a napenergiára

A hónap elején Ausztria kiszabott egy 1,5 eurocent illetéket kilowattóránként a napelemet használok felé. A díj az úgynevezett "grid illeték." A legújabb hír arról szólt, hogy Németországban díjat vetnek ki a megújuló villamos energiára (nem csak a napenergiára). Az ügyről helytelenül számoltak be Németországban, ők voltak az első ország, ahol ki akartak szabni napenergia illetéket. Viszont egy vita alkalmazhatatlan kontextust teremtett.

Az ellenállás a napelem-napenergia fronton más-más helyzetet teremt, Arizonában és Németországban. Nem ugyanaz a helyzet, viszont egy teljes cikk is kevés lenne ennek felfedésére. De úgy tűnik, hogy az osztrákok gyorsabbak voltak, mint a németek. A napelem telepítések után március 1-én 1,5 eurocentet kell fizetni, ez a "rács díj" a napenergia közvetlen fogyasztása, ha a napelem tömbök több mint 5000 kilowatt-órát termelnek évente. A szabály, amelynek mértéke a kapacitás - egy kilowatt generál mintegy 1000 kilowattóra villamos energiát Németország déli részén, így a napelemek nagyobb, mint öt kilowattot termelnek. A legtöbb napelem a magánlakásokban valószínűleg mentesülnek az ilyen méretű fizetés alól, de a napelemek több mint 20-25 %-át fokozatosan érinti.

A probléma gyökere, hogy 2010-ben tárgyalt a nemzetközi megújuló hivatal. Miután a grid paritás meghaladott egy értéket, lesz nagy rohanás a napenergia felé, ahogy az emberek egyre inkább képesek lesznek saját villamos energia előállítására - alacsonyabb áron, mint a hálózati költségek. Az átlagos kiskereskedelmi árak Ausztriában jelenleg mintegy 20 eurocent kilowattóránként, míg a betáplálási tarifák a napelem esetében a nemrégiben csökkentett 18-12,5 eurocent. Németországban 14 eurocent az átvételi ár az új napenergia törvény szerint.

Ausztria kimaradt a kiotói célkitűzésekből, és a mostani kiadása -  600.000.000 €. Ennyiért vásárolt elosztási jogokat. A napenergia-napelem támogatás ezzel szemben 36 millió euro. Mintegy 250 MW fotovoltaikus rendszer volt telepítve 2013-ban, bár ez volt a rekord. Az országban még mindig csak mintegy 350 MW beépített napenergia volt az év elején. Mégis, mivel Ausztria viszonylag kis népességű 8,5 millió ember (szemben a 80 milliós Németországgal), mintegy 600 MW napenergia található Ausztriában. Németországban 36GW napenergia áll rendelkezésre.

Az osztrákok így leszorították a napelem árát, csak egy hatoda az egy főre jutó telepített kapacitás, Németországhoz viszonyítva. Továbbá hangsúlyos, hogy rossz a megközelítése, a járuléknak kilowatt-óránként. A Nemzetközi Megújuló társaság egyetért, hogy milyen hatással van a burjánzó napenergia – a szemét rajta tartja, de az ügy ennél azért árnyaltabb.

Közvetlen fogyasztásra a napenergia alkalmas, viszont függetlenedni kell a hálózati csatlakozási díjtól. A napelemes embereknek szüksége van a visszatápláláshoz hálózati csatlakozási díjra – máshogy nem megy. Így tudják eladni a szolgáltatónak megtermelt felesleges energiát. Viszont a díjak gyakran meghaladják a tényleges költségeket.

 

0 Tovább

A napelem teljesítmény példátlan rekordot ér el Olaszországban

A napelem cellák példátlan mennyiségű elektromos áramot termeltek, növelték a hozzájárulást Olaszország energiakeverékéhez. Az év első hét hónapjára a teljes elektromossági igény 7.3%-át adták.

Júliusban napelem energiából Olaszország egy rekordot termelt 2,957 GWh-ot, ebben a 2012-es júliusi hónapban 22.1 százalékos lökést adott az iparnak.

Egy olaszországi elektromossági cég, egy nemrég kiadott beszámolója szerint a napelem rendszerek Olaszországban adott időszakban 13,810 GWh elektromosságot állítottak elő, ez majdnem 20 százalékkal több, mint a tavalyi összeg.

A legújabb statisztika azt mutatja, hogy az ország energiatermelése napelem rendszerekből 2013 július 31-ig elegendő volt.

A napelem a vízenergia után a legelterjedtebb megújuló energia Olaszországban. A víz, szél és geotermikus energia centrum 32,922 GWh termeltek.

A látható fellendülés ellenére, sok a napiparban a félelem, hogy a szektor távolabbi fejlesztései elmaradhatnak.

Bár mindenfajta megújuló energia növekedett, a napenergia-napelem hozzájárulása Olaszországnak jelentősen emelte az áramellátását.

A TERNA jelentés szerint a hagyományos erőművek az első hét hónapban 2013-ban 104,668 GWh elektromos energiát hoztak létre, ez 15.7 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ezzel szemben a megújuló energiák ugyanabban az időszakban 59,459 GWh-át termeltek. Valamint kisebb mennyiségű szükséges energiamennyiséget importáltak a szomszédos országokból.

További napelem információ.

0 Tovább

Olcsó napenergia éjjel

Perzselő nap: több ezer tükröt helyeztek el, hogy a napsugarakat egy torony gyűjtse be, hogy a magas hőmérséklet egy erőműt tápláljon Ivanpah-ban, Kaliforniában.

Amikor a világ legnagyobb napenergia-napelem erőműve megépült Ivanpahban – (Kalifornia az év elején nyitotta), nagy szkepticizmus fogadta. Az erőmű tagadhatatlanul lenyűgöző. A gyűjtemény 300000 tükröt tartalmaz, mindegyik akkora, mint egy kapu, a hangsúly a napfény befogása, három 140 méteres toronnyal, magas hőmérsékleten. Ez a hő gőzt termel, ami hajtja a turbinát hasonlóan a fosszilis tüzelésű erőművekhez. Ezt a hőt lehet tárolni (például olvadt sók), és használható, ha lemegy a nap, sokkal olcsóbban mint amennyibe kerül, hogy tárolják a villamos energiát.

De sok szakértő, még olyanok is, akik fektetettek hasonló napelem üzletbe – azt mondják, lehet, hogy egyedülálló a maga nemében. David Crane , vezérigazgató – NRG Energy, egyike a három vállalatnak, akik köztük a Bright Source Energy és a Google is, azt mondja, a közgazdasági nézet jó. Azóta, az ár a hagyományos fotovoltaikus napelemeknek zuhant. “Most már a napenergia (fotovoltaikus) a fontos,” mondta a tömegeknek a kutatók egy idei konferencián.

A varázslatos napenergia technológia egyszerű. Eltérően a hagyományos napelemektől, akkor is generálnak energiát, ha a nap nem süt. A gyakorlatban azonban ez sokkal drágább, mint a fosszilis energia és a hagyományos villamos energia. Ez a tény motiválja a kutatókat, hogy megtalálják a módját, hogy a technológiai versenyképes legyen.

Az egyik nagy kihívás, mondja Philip Gleckman, az Areva Solar technológiai vezetője, hogy a napelem tömbök tükrei, valamint a motorok és sebességváltók használata, nagyon drága a napelemeknél. Az egyik lehetséges megoldás, egy San Francisco-i startup, Otherlab, amely felváltja a motorokat és a pneumatikát, hogy lehessen olcsón gyártani a berendezéseket.

Leila Madrone mondja, a technológiánál lehetne csökkenteni a költségeket. A tükör mezőknél a koncentrált napfénygyűjtést 70 százalékkal lehetne növelni. De még ezeket a költségeket is lehetne csökkenteni, azt mondja, nem lesz elég ahhoz, hogy a technológia versenyképes maradjon a napelem piacon.

Az első az általános költségeket le kell szorítani, a napkollektoros berendezés így is generál, így nagyobb teljesítményű napelemeket lehet eladni azonos mennyiségű befektetéssel. Az egyik megközelítés a növekvő teljesítményhez az, hogy növelni kell a hőmérsékletet, amelyen a termikus napenergia erőművek működhetnek, ami hatékonyabbá teszi őket.

A jelenleg működő napfénygyűjtés 650 ° C-on vagy annál kevesebb hőmérsékleten történik, de egyes kutatók fejlesztéseket végeznek, hogy elérjék a 800 ° C-ot vagy akár az 1200 ° C-ot. Ez a megközelítés folyik egy másik startup cégnél is, a Halotechnics-nél, amely felhasználja a nagy áteresztőképességű szűrést és az új anyagokat, beleértve az új típusú só és üveg technológiát, amelyek hőtárolók ezeken a magas hőmérsékleten.

Egy másik lehetőség, egy új program az amerikai Advanced Research Projects Agency for Energy, vagyis, hogy az erőműveknek adjunk napelemekkel napenergiát. Az alapötlet az, hogy a napelemek csak hatékonyan alakítanak át bizonyos hullámhosszú fényt elektromossággá, sok infravörös energiát és ultraibolya fényt. Az új projektek keresik a módját, hogy használják ki a hőt.

A napelem rendszerek, amelyek egyesítik a hőt nem újdonság. Ha napelemes rendszerek futnak a vízvezetékek mögött, a vizet felmelegítik.

Az új megközelítés azonban az, hogy vizsgálják meg a módját, hogy ennél sokkal magasabb hőmérséklet hozzanak létre. Az ilyen módszerek jellemzően a napfényt koncentrálva összegyűjtik – vagyis a magas hőmérséklet, majd elosztják, hogy a koncentrált napfény a napelemeket felmelegítse.

Az egyik esetben a nanorészecskéket elnyeli a napfény, így a napelemek nem konvertálják hatékonyan. Ezektől a nanorészecskéktől melegszik fel a folyadék, a folyadék áthalad a napelemen. Más kutatók tükröket használnak, melyeken csak bizonyos hullámhosszú fény jut át.

Howard Branz, a program vezetője felelős ezen projektekért. Az ARPA-E azt mondja, az ilyen hibrid rendszerek fejlesztésében gondolkodnak. Először is, a rendszer hatékonyabb lesz, potenciálisan több mint a fele napfényt elektromos árammá tudja alakítani, szemben a 15 és 40 százalékos hagyományos napelemekhez képest.

Másodszor, a képesség, hogy rendelkezik hőtárolóval, felhasználható, amikor szükség van rá, ettől értékesebb lesz. Németország, ahol sokkal több a napenergia, mint bármely más országban, felesleges napenergia keletkezik néhány napos időszakban.

„Ez a program úgy néz ki, hogy holnap Németország három évvel el fogja hagyni Kaliforniát, öt év múlva pedig Arizonát, mondta Branz. Végül az emberek mindenütt azt akarják majd, hogy álljon rendelkezésre egy csomó villamos energia napelemekből”

Tovább a GreenSys Electric napelem főoldalra.

0 Tovább

A napenergia jelenleg ugyanazon az áron elérhető…

A dolgozók 320 négyzetméteres tetőn telepítenek napelemeket egy tanyán egy pajtán Binsham közelében Landshut-ban, Németország-ban. (Reuters / Michaela Rehle)

A napenergia jelenleg ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos módon termelt villamos energia Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, közli a jelentés. A kutatás arra figyelmeztetett azonban, hogy a magas telepítési költségek akadályozzák más országokban a napelem rendszerek elterjedését.

Az elemzést egy tanácsadó cég Eclareon végeztette, egy nemzetközi csoporttal a fenntartható energetikai fejlődés érdekében, a kérdés az volt, hogy milyen mértékben határozza meg a napenergia az integrált energiapiacot. Elmúltak már azok az idők, amikor a megtermelt villamos energia és a napelemek lényegesen többe kerülnek, mint a hagyományosan előállított energia. Olaszország, Spanyolország és Németország már elérte az energia paritást.

Azonban a tanulmányelemzők szerint, a szabályozás rossz Spanyolországban is - akadályozzák a további fejlődést. Madridban a közelmúltban bevezetett szabályok negatívan hatnak a napelemek terjedésének. Amely kimondja, hogy illegális, hogy az emberek saját napelemmel termelnek áramot.

"Az olyan országokban, mint Olaszország és Németország,  fennáll a paritás és a megfelelő szabályozás, napelemes rendszereknél (fotovoltaikus rendszerek), az önfogyasztás életképes, költséghatékony és fenntartható villamosenergia-termelési alternatíva," mondta David Pérez, a tanulmány felelős szerkesztője.

Ennek a résznek a vizsgálata során a kutatók a szokásos 30 kilowatt-os napenergia-rendszert vizsgálták, valamint értékelték a "leveled energia költséget" (LCOE). A LCOE számlák minden olyan tényezőt tartalmaznak, amely hozzájárul a teljes villamos energia árához, mint például: telepítés, karbantartás, amortizáció és a beruházás.

Az Eclareon megnézte a LCOE napenergiát Brazíliá-ban, Chile-ben, Franciaország-ban, Németország-ban, Olaszország-ban, Mexikó-ban és Spanyolország-ban. Megállapította, hogy az egész fórumon a LCOE esett az elmúlt néhány évben, bár kevésbé drámai módon. Bizonyos országokban jól működik a napenergia infrastruktúra, mint pl. Olaszország-ban, Németország-ban és Spanyolország-ban. Brazíliá-ban, Chilé-ben és Mexikó-ban még mindig akadályozó tényező a magas telepítési költségek.

Németország kiemelkedik a zöld energia felhasználásával Európában, miután úgy döntött, hogy leszereli valamennyi atomerőművét, miután megtörtént a Fukushima-i nukleáris katasztrófa Japánban 2011-ben. 2012-ben a német napenergia-erőművek felállítottak egy rekordot: vagyis 22 gigawatt energiát, mintegy 50 százalékát a nemzet kvótának.

"Soha nem volt sehol az egész országra előállított annyi fotovoltaikus villamos energia, mint ma. Németország közel került a 20 gigawatt (GW) előállításához az elmúlt hetekben. De nem ez volt az első alkalom, hogy elérte,"
Mondta Norbert Allnoch a Reuters-től.

A német kormány a tűzvonalban elhatározta, hogy lemondjon az atomenergia programjáról, hogy nyisson több széntüzelésű erőművek felé, hogy kompenzálja az energia hiányát. Jelenleg a megújuló energia forrásból származó számlák mintegy 25 százalékát teszi ki a német elektromos hálózatnak. A német kormány azt tervezi, hogy növeli ezt az értéket, hogy 40-45 százalékra emelkedjen 2025-re.

Tovább a GreenSys Electric napelem cikkhez.

 

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek