Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ausztria legnagyobb napenergia-üzeme épül Grazban

Ausztria legnagyobb napenergia-napelem-üzeme épül, mintegy 7000 m²-es területen Grazban. A napenergia erőmű 3,5 millió kWh energiát termel évente. A stájer társaság építi az üzemet és a Solar Nahwärme GmbH üzemelteti. 2007-ben először 5000 m²-es területen, most pedig plussz 2000 m²-es terület bővítéssel működik a távfűtő üzem.

Az új gyűjtő kifejezetten a magas hőmérsékleti értékek között mozog 70 és 90 ° C-on. Az épületek felszereltsége: fokozott hőszigetelés, speciális szolár üveg, részlet optimalizálás, és hatékonyabbak is, mint a korábbi telepítések.

"Arra számítunk, hogy jelentős javulást érünk el a hatékonyságban, mint a kezdeti kísérleti tesztekben, amiket 2007-ben végeztünk." mondta az ügyvezető igazgató Solid Franz Radovic

Általánosságban elmondható, hogy az Energie Steiermark Grazban próbál kialakítani egy zöld energiakeveréket, különböző lehetséges energiaforrásokból, mivel azt akarja, hogy fokozatosan csökkentsék a földgáz használatát, nyilatkozta az igazgatóság keresztény elnöke: a Purrer Energie Steiermark. Üdvözlünk minden hozzájárulást, a napenergiát, felesleges ipari hőt, a geotermikus energiát. A cég már használja a felesleges hőt egy acélgyárból, amelynek éves kibocsátása 60.000 MWh és azt tervezi, hogy kiterjeszti a rendszert egy hőszivattyúval.

0 Tovább

Güssing, Ausztria – teljes egészében megújuló energia

Volt egyszer egy kisváros Ausztriában, ahol nem volt jelentős az ipar és a kereskedelem. Napjainkban azonban az üzlet most virágzik, köszönhetően a helyi megújuló energiaforrásoknak. Güssing (lakosság: 4000) Kelet-Ausztriában található. 1988-ban a régióban a lakosság 27.000 fő volt.

Az egyik legszegényebb település volt az országban. A mezőgazdaságra támaszkodott, nem volt közlekedési infrastruktúra, a munkanélküliség nagyon magas volt.

A helyi lakosság 70 százalékának nem volt helyben munkája, Bécsbe ingáztak, ami 161 km-re van Güssingtől. Mivel a város két-harmadának nem volt munkája, a fiatalok is elszivárogtak, kialakult egy haldokló város. Emiatt a vasúti hálózat és az osztrák autópálya sem épült ki errefelé, és az energia költségek is rendkívül magasak voltak. Abban az időben a város alig engedhette meg magának az éves 8.100.000 $ éves fosszilis üzemanyag számlát.

A város számos vezetője felismerte, ha saját energiát termelnének, nagyban megoldódna a probléma. A fűtőolaj, főleg a fűtés és más fosszilis tüzelőanyagok (szén, villamos energia) ára alávágja a gazdasági kibontakozást. Rájöttek, hogy függetlenedni kell, az energiát önellátó módon kell előállítani, ez volt az első lépés, így csökkeni fog az energiafelhasználás.

1990-ben, a város végre kidolgozott egy energiahatékonysági programot: minden középület új szigetelést kapott és minden utcai világítást energiatakarékos izzóra cseréltek. Így csökkentek az energia költségek a város központjában közel 50%-al. Mivel jelentősen javult a hatékonyság, a város elfogadott egy következő javaslatot, hogy eltávolítsák a fosszilis tüzelőanyagok használatát az összes középületben, és ezáltal arra törekedjenek, hogy több pénzt tudjanak invesztálni a helyi gazdaságba.

FŰTÉS helyi forrásokból

Nincs sok szél Güssingben, de a biomassza bőséges, a város körül 133 hektáron (328 hektár) erdő van.

Egyes helyi lakosok felismerve, hogy ott van a fa az erdőben és nem használják, létre hoztak egy távfűtési állomást első körben hat otthonban. A sikeren felbuzdulva több kisebb távfűtő rendszert építettek ki. A polgármester, aki keresi a módját, hogy újjáélessze a várost, 1996-ban a fűtési rendszert kibővítette az egész városra és szintén villamos és megújuló nyersanyagokat használtak, egy 5 kilométeres sugarú körben, fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel.

Aztán 2001-ben a szövetségi kormány segítségével biomassza erőművet telepítettek (elgázosított növények), az elhullott faforgácsokból, hulladék fából.

Ez volt az első közüzemi méretű erőmű a maga nemében a világon. Az üzem külön használ gőz és szén-hidrogént, ekkor a molekulák rekombinálódnak, melyben létejön egy formája a földgáznak a városi erőműben.

A gyár átlagosan 2 megawatt villamos energiát és 4,5 megawatt hőenergiát állít elő, ami több mint elég a város igényeinek. A város átalakítja a repcét is biodízellé, amely a töltőállomásokon értékesíthető, üzemanyag formájában,

2007-ben a New York Times számolt be Güssing városáról. Güssing volt az első város, ahol csökkentették a széndioxid-kibocsátást több mint 90%-al. Így ez az adat vonzza a folyamatos tudósításokat, politikusokat, és az öko-turistákat. Egy évvel később a város épített egy kutatóintézetet, ami összpontosított a termikus és biológiai gázosítás folyamatára, vagyis a második generációs üzemanyagokra.

Ugyanebben az évben a napenergia gyártó kezdte meg a napelem modulok hasznosítását Güssingben. Egy év alatt 850 megawatt termelés történik, és 140 főt foglalkoztat.

Számos fotovoltaikus és termikus napenergia cég költözött Güssingbe, és építettek demonstráló létesítményeket a városban.

A kis város nettó energia termelő-generálóvá vált, több megújuló energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Összesen több mint 30 erőmű található 10 kilométerre a várostól, amik a megújuló energiával kapcsolatos technológiát alkalmaznak. Most az a cél, hogy a tanulságokat kiterjesszék a teljes 27.000 fős tartományra, hogy önellátók legyenek, és saját maguk állítsák elő a megújuló energiákat.

Jelenleg mintegy 400 ember jön hetente Güssingbe, hogy meglátogassák az erőműveket. Még Ausztria kedvenc híressége az egykori kaliforniai kormányzó is a megújuló energiaforrások híve, – Arnold Schwarzenegger 2012-ben látogatott el Güssingbe, ahol azt nyilatkozta, hogy ”Güssing, egy zöld szigetté vált”. „Ti építettetek saját távfűtési rendszert, ezáltal létrehozva saját villamos energiát, jól működik a biomassza erőmű, szintetikus földgázt nyertek fából, új üzemanyagokat hoztok létre, és a kutatási labor is remekül funkcionál. Mindezt láttam a saját szememmel. Mindenkinek követni kell a példát. Az egész világnak Güssingé kell válnia”

A városban jelenleg 60 új cég van, 1500 új mukahely jött létre és az éves árbevétele 17.000.000 $, többek között az energia értékesítés miatt. Növekszik a megújuló energia szektor. A belvárost már átépítették, és a fiatalok is látnak perspektívát az ott tartózkodásban.

Güssing példáját követi egész Ausztria, az energia függetlenedési folyamat beindult. A város példája azt mutatja, hogy nem csak egy nagy megújuló jövő lehetséges, hanem gazdaságilag is előnyös.

Schwarzeneggert kell idézni, mikor elhagyta a száját az a mondat: “Mindjárt jövök.”

0 Tovább

Japán azt tervezi, hogy hatalmas úszó naperőműveket épít

Japán megkezdte két úszó napenergia erőmű építését, amely része lesz a hatalmas, 60 megawatt úszó megújuló energia hálózatnak. (A fukushimai katasztrófa után Japán a második helyen áll napelem telepítésekben.) Az egyik a Kyocera meglévő napenergia erőmű, amely 70 MW teljesítményű és kilóg a Kagoshima öböl déli partján Japánban.

Japán viszonylag rövid szárazföldi területtel rendelkezik, de ez nem akadályozza őket abban, hogy befektessenek megújuló energiaforrásokba. A napelem nagyvállalatok a Kyocera Corp., a Century Tokio Leasing Corp. és Ciel Terre bejelentette, összeállnak, hogy két hatalmas úszó naperőművet építsenek, mely 2015 áprilisára készül el. Ez csak az első kettő,- a tervezett hálózat mintegy 30 úszó 2 megawatt-os erőművekből állna, amelyek képesek együttesen 60 MW teljesítményre, a Kyocera szóvivője mondta Chisaki Watanabe a Bloombergek.

Ezek közül az első úszó napenergia-napelem gazdaság is épít majd egy 1,7 MW-os villamosenergia-termelő kapacitást, így a világ legnagyobb úszó naperőműve lesz. Az építés ebben a hónapban indul a közlemény szerint, a Nishihira tó felszínén, a Hyogo prefektúrában, Osakától nyugatra. A második kapacitása 1,2 MW lesz, és a Dongping tó lesz az otthona, a jelentések szerint 2015 áprilisára készülhet el. A Digital Trends szerint, csak az első két úszó naperőmű lenne elég erős ahhoz, hogy kielégítse 483 és 967 közötti háztartás energiaigényét.

Az úszó erőművek nem helyet takarítanak meg – mivel a panelek a vízen vannak elhelyezve, viszont itt a hűvösebb hőmérséklet, számukra hatékonyabb. India is nemrég installált fektetett lebegő napelemeket, a Kyocera és a Century Tokyo partnereként 2012 augusztusában, mintegy 93 MW napenergia erőművet – a Bloomberg jelentések szerint. Eddig 22 MW napenergiát termel a friss rendszer.

0 Tovább

Amerikai és kínai napelem

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai gyártó elkezdte érezni a nyomást a tisztességtelen külföldi exporttól. A cég nem találta magát, pénzt veszített, és a piaci részesedése az ázsiai versenytársakhoz képest látszólag csökkent. A gyártó úgy találta, hogy a hagyományos jogorvoslati lehetőségek nem sokat jelentenek. A versenytársak hasonló termékeket-napelemeket értékesítenek, a termelési költségeik jelentősen alacsonyabban tarthatóak a jelentős állami támogatások miatt.

Néhány év után az amerikai napelem gyártó ipar felett sötét felhők gyülekeztek. Sok amerikai versenytárs távozott az üzletből, és maguk a vállalatok veszélyeztették önmagukat az árak alá vágásával. Kevés alternatíva maradt, egy vezérigazgató benyújtott egy keresetet a külföldi versenytársakkal szemben. Amikor a bejelentés megtörtént a cég ellenfelei lecsaptak.

Néhányan azt mondták, a cég termékeinek olcsóbb alkatrészre kell váltani, vagy alacsony árrést kell alkalmaznia, ill. számolják fel cégeiket. Mások szerint a dömping ajándék az amerikai fogyasztóknak és a kereskedelemben is normalizálja az árakat. Ez a történet hasonlóan hangzik, mint a SolarWorld esete. Azonban a cég nem a SolarWorld, azonban reméljük, hogy az eredmények hasonlóak lesznek.

A múlt havi döntés értelmében a US Department of Commerce bevezette a dömpingellenes vámokat a tajvani és a kínai napelem gyártókkal szemben. A SolarWorld összesen kilenc győzelmet aratott a kínaiak ellen, a Kereskedelmi és Nemzetközi Bizottság döntése 2011-es szakaszában. Pete Danko úgy fogalmazott minden győzelem olyan, mint eddig. A végleges határozatok által a Kereskedelmi Minisztérium és az ITC decemberben és januárban az egyetlen fennmaradó lépést bontakoztatja ki. Az egyik oldalon, akkor a SolarWorld ellenfelei voltak. Köztük van egy csoport, a neve CASE, mely magába foglalja a kínai gyártókat és egyes telepítő cégeket, mint például a SolarCity és a REC Solar (ők az olcsó kínai import). A másik a Solar Energy Industries Association (SEIA) .

Ezek a csoportok azt jósolják, hogy a SolarWorld kereskedelmi ügylet, amely kárt okoz a napenergia-naperőmű-napelem iparnak, a SolarWorld importját korlátozni fogja, és kérje az Obama-adminisztrációt, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat a kínai felekkel. Az Obama-adminisztráció eddig ellenállt ezekek a kihívásoknak, hogy részt vegynek a kereskedelmi ügyletben. Viszont most 2015-re meghatározták, hogy több zöldmunkahelyet létesítsenek a tengeren túlon.

A másik oldalon a SolarWorld és támogatói. Ezek közé tartozik több mint 250 vállalat, köztük sok berendezéseket gyártó cég, mint például a Future Energy. A 200 alkalmazottat foglalkoztató erős, Future Energy Savers egész Kaliforniában telepített napelemes rendszereket 1992 óta; legutóbbi telepítés a Fehér Ház tetejére került. Az erős amerikai napenergia-feldolgozóiparnak fontos a támogatás, az amerikai napenergia feldolgozóiparnak jól jönnek az új munkahelyek és az innováció. Míg a SolarWorld kezében több az ász, egyszerűen a stratégiájuk a kivárás, illetve a blöff, mert az gyanítják, hogy a kínaiak nem komoly tárgyalásokat akarnak.

Számos esetben a SolarWorld kijelentette, hogy hajlandó részt venni érdemi tárgyalásokban, amíg eleget tesznek két feltételnek, hogy biztosítsa bármely megállapodást. Először is, SolarWorld ragaszkodik a tárgyalásos megoldáshoz, hogy megszüntesse Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait. Másodszor, hogy a megoldásnak végrehajthatónak kell lennie. A SolarWorld ki akarja kerülni a felmerülő kérdéseket Európában, ahol a gyártók azt állították, hogy hatalmas csalás volt a tavalyi megállapodás az Európai Unió és Kína között. Ezek a feltételek értelme. Végül is, mi értelme jövőre egy kereskedelmi tárgyalásos rendezésnek, ha a nettó eredmény nem vezet célra. A kínai kormány jelezte érdekeltségét a beszélgetés alatt – a felfüggesztési megállapodás tetszene neki, de ez idáig ez egy nem nyilvánosan kínált javaslat.

Az eljárás az USA törvény szerint meghatározott, a kínai kormány tesz egy javaslatot, ha elfogadja a Kereskedelmi Minisztérium, miszerint felfüggeszti az esetleges végső megállapításait a napelem dömpingellenes ügyben, – ez a kiegyenlítő vámokat és a 2012-es eseteket érinti. Azonban a felfüggesztési megállapodások a kínai kormánynál nagyon ritkák, és a kínai rekordot tartani kell – kötelezettségeik teljesítésében az e megállapodások szegények. Amíg a megállapodás megszületik, a szokásos folyamat halad előre. Az amerikai kormány már gyűjti az előzetes adatokat, átlagosan 47 százalék a kínai import, és a Kereskedelmi Minisztérium folytatja a vizsgálatot: december 16 határidő.

Ha a szabályok ismét a SolarWorld javára válnak, akkor a végleges döntés 2015 január 29-én születik meg. Addig viszont marad egy nagy tétes póker játék, ki fog először emelni. Térjünk vissza az eredeti példára, egy amerikai gyártó kereskedelmi ügyére. A tárgyalásos rendezés végrehajtásra került. Ez a megállapodás véget vetett a dömpingellenes ügyeknek és a szubvenciónak, ezáltal egyenlő versenyfeltételek alakultak ki. Miután egy rövid emelkedés következett be az árakban, kis idő elteltével újra csökkeni kezdtek. A fogyasztók új, igényes innovatív termékeket kaptak. A számítástechnikai gyártó az Intel, újra virágzásnak indult, részben a döntésnek köszönhetően.

Nincs rá garancia, hogy a SolarWorld lesz a következő Intel.

0 Tovább

Napenergia park Írországban

Írországban Wexford megyében Ballycullane közelében egy napenergia parkot terveznek. Írország első napenergia parkja a történelmi Tintern Abbey kirándulóhelyen épülne fel, a wexfordi megyei tanács már benyújtotta a kérelmet.

Ha elfogadják, akkor a Wexfordi napenegia park 1000 napelemmel fog rendelkezni, mintegy 26 hektáron egy mezőgazdasági területen. “Lesz egy napenergia ágazat Írországban. Ez nem kérdés, az a kérdés, hogy mikor. Kutatásokat végeztek a napenergiáról. Írország ugyanazon a szélességi fokon van, mint Németország és az Egyesült Királyság ahol már van jó néhány napenergia park.

“Globálisan haladunk a környezeti katasztrófa felé, ha nem teszünk valamit a CO2-kibocsátást ellen, de ez egy üzleti lehetőséget is egyben.” A leendő napenergia-napelem farmnak három igazgatója lesz, akik közül az egyik a helyi földbirtokos lenne. Az egyelőre még nem világos, hogy hány munkahelyet teremt a projekt, de mindenesetre ez nem vezet semmiféle nagyszabású foglalkoztatási lehetőséghez. “Az Coolroe hely kiválóan alkalmas ehhez a projekthez, mert nem nagyon van kitéve a vizuális hatásnak, és közel a hálózati csatlakozási pont, valamint a természetes napfényes délkeleti részen helyezkedne el, amely a legmagasabb szintű napenergiát adja az országban “

Ballycullane lakosok azonban megosztottak a terveket illetően. Denise és Bob Gerrard, aki visszavonult a vidékre mintegy kilenc évvel ezelőtt, megdöbbenti az a kilátás, hogy „hold fekete napelem üvegek” lesznek a kertjük végében mintegy három méter távolságra. “Az igazgatók nem konzultáltak a közösséggel a napenergia parkról, és e-nélkül ugrottak bele, nem konzultáltak a helyi emberekkel külön-külön.

“Ezeket a napenergia-napelem parkokat nem a lakóingatlanok közelében kell elhelyezni. Mi nagyon aggódunk, hogy csökkeni fog az ingatlanunk értéke, mi nem is tudunk kimozdulni, illetve ha valaki meg akarja vásárolni a házunkat, furcsán néz ki, hogy egy napenergia-naperőmű park van a hátsó részben.” Mondta Bob. Bernard Holland, aki családjával 12 éve él a településen, aggódik a napenergia park közelsége miatt és, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az egészségre. „Ezeken a földeken a téli időszakban árvizek vannak, nem vagyok biztos benne, hogy a megfelelő helyre telepítik a rendszert. Amikor kinézek az ablakomon a hálószobából, azok a panelek már 50m közelségben vannak.”

Mr Blunt elmondta, hogy bár nem ő hozta a döntést, hogy napelem farm épüljön, viszont az embereknek, akik nem a közelben laknak megfelel a döntést. Jelenleg nincs napenergia gazdaság Írországban, de idén februárban, építési engedélyt kapott egy 5.1 megawattos napenergia farm Észak-Írországban. A beruházás 7.600.000 € kerül és csak öt embert foglalkoztat. Az export kapacitás 5 megawatt.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek