Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Japán azt tervezi, hogy hatalmas úszó naperőműveket épít

Japán megkezdte két úszó napenergia erőmű építését, amely része lesz a hatalmas, 60 megawatt úszó megújuló energia hálózatnak. (A fukushimai katasztrófa után Japán a második helyen áll napelem telepítésekben.) Az egyik a Kyocera meglévő napenergia erőmű, amely 70 MW teljesítményű és kilóg a Kagoshima öböl déli partján Japánban.

Japán viszonylag rövid szárazföldi területtel rendelkezik, de ez nem akadályozza őket abban, hogy befektessenek megújuló energiaforrásokba. A napelem nagyvállalatok a Kyocera Corp., a Century Tokio Leasing Corp. és Ciel Terre bejelentette, összeállnak, hogy két hatalmas úszó naperőművet építsenek, mely 2015 áprilisára készül el. Ez csak az első kettő,- a tervezett hálózat mintegy 30 úszó 2 megawatt-os erőművekből állna, amelyek képesek együttesen 60 MW teljesítményre, a Kyocera szóvivője mondta Chisaki Watanabe a Bloombergek.

Ezek közül az első úszó napenergia-napelem gazdaság is épít majd egy 1,7 MW-os villamosenergia-termelő kapacitást, így a világ legnagyobb úszó naperőműve lesz. Az építés ebben a hónapban indul a közlemény szerint, a Nishihira tó felszínén, a Hyogo prefektúrában, Osakától nyugatra. A második kapacitása 1,2 MW lesz, és a Dongping tó lesz az otthona, a jelentések szerint 2015 áprilisára készülhet el. A Digital Trends szerint, csak az első két úszó naperőmű lenne elég erős ahhoz, hogy kielégítse 483 és 967 közötti háztartás energiaigényét.

Az úszó erőművek nem helyet takarítanak meg – mivel a panelek a vízen vannak elhelyezve, viszont itt a hűvösebb hőmérséklet, számukra hatékonyabb. India is nemrég installált fektetett lebegő napelemeket, a Kyocera és a Century Tokyo partnereként 2012 augusztusában, mintegy 93 MW napenergia erőművet – a Bloomberg jelentések szerint. Eddig 22 MW napenergiát termel a friss rendszer.

0 Tovább

Egyesült Királyság és a napenergia

Az IEA arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság nagyszabású napenergia szektora a bizonytalan jövővel néz szemben, ha a megújuló kötelezettség rendszer bezárja kapuit a következő évben. Az Egyesült Királyság jelenleg a leggyorsabban növekvő közüzemi méretű napelem piac. Látjuk, hogy ki játszik a következő évben, de azt is látjuk, hogy jelentős a bizonytalanság.

A tartós közüzemi méretű előrejelzés megemlítette, hogy a napelem-napenergia költségek kissé magasabb volt, mint Európa más részein. A projektek több mint 5 MW-ot termelnek, akik csatlakoznak április 1. után, 2015-ig kell alkalmazni a szerződéseket. A versenyképes rendszerek napenergia-napelem szemben áll a szárazföldi szélenergiával – politikai erőnyomás kérdése az egész.

Ez még a jövő zenéje, hogy a végrehajtás részleteit a CFD, hogy fogja igazítani. Az állami támogatásokról szóló iránymutatásokat az Európai Unió és a nagyobb politikai döntések határozzák meg – a 2030-as uniós éghajlat-változási és energiaügyi keretében, mondta Paulo Frankl, a megújuló energia vezetője. Egyértelműen egy fontos ösztönző az Egyesült Királyságban a napenergia, de ez nem a legnaposabb hely a világon. Van egy növekedési potenciál az Egyesült Királyságban, de korlátozott a lehetősége a közüzemi méreteknek.

Leonie Greene külügyi vezető a brit Solar Társulásnak (STA) azt mondta, hogy még van tennivaló, hogy javítsanak az új politikai helyzeten. Úgy tűnik, az IEA-nak komoly aggodalmai vannak egyáltalán a napenergia hasznosságát illetően.

A megújulóenergia-iparral kapcsolatban szélesebb aggodalmak vannak a kkv-k-nál általában. Ez egyértelműen egy olyan mechanizmus, amely kedvez a nagy segédprogramoknak. Az STA azt szorgalmazza, hogy továbbra is vegyenek részt az Energiaügyi Minisztérium és az éghajlatváltozás tisztviselők és miniszterek egy sor, javítási kísérleten, beleértve a rendszeres aukciókat és a jogi egyértelműségeket.

Ez mindannyiunk érdeke, hogy a kormány, nyújtson hatékony támogatást a napenergia-napelem témakörben – szükségünk van arra, hogy elérjük a támogatás nélküli napenergia függetlenséget. De csak akkor, ha stabil és hatékony a támogatás. A kormány már jelezte a kereskedelmi tetőtéri szektorban növekedés van. Az Egyesült Királyság legnagyobb fejlesztője, a Lightsource – aki megújuló energiával foglalkozik, létrehozott egy kereskedelmi léptékű egységet.

0 Tovább

Óriási naperőmű-telepet épít a Ford

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

A napelemes tetőszerkezet összesen 1038 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, ami 158 átlagos méretű háztartás energiaszükségletének felel meg. Az Ohio állambeli Cincinnati Állatkert parkolója mellett ez lesz az amerikai Középnyugat második legnagyobb napelemes létesítménye, és áramtermelésével jelentősen csökkenti majd azt az energiamennyiséget, amit a Ford jelenleg a hálózatból vesz fel irodái működtetésére. A naperőmű-telep beindítása megközelítőleg évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

A nemrégiben véglegesített megállapodás alapján a DTE Energy feladata lesz a létesítmény felépítése, valamint működtetése és karbantartása 20 éven át. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és 2015 elején fejeződnek be. A DTE Energy 2009-ben kezdett bele a naperőmű-telepek létesítésébe a vállalat SolarCurrents nevű kezdeményezése keretében, aminek az volt a célja, hogy 2015-re az általa szolgáltatott energia 10 százaléka megújuló forrásból származzon. Az elmúlt évek során ez már a második együttműködés a Ford és a DTE Energy között. 2010-ben a két cég közös munkával létesített egy 500 kilowattos napenergia-rendszert a Ford Michigan Összeszerelő Üzemében. Az itt termelt energia az autógyártási folyamatok működtetésére szolgál a Ford Focus, Focus Electric, C-MAX Hybrid és C-MAX Energi modelleket gyártó létesítményben.

A Ford Világközpontja más környezetkímélő innovációknak is otthont ad. 2012-ben épült meg az „élő tető”, amikor az irodaház tetőszerkezetén esedékessé vált egy 230 négyzetméteres rész javítása. A 4,2 hektárnyi tetőre sokféle növényt ültettek, amelyek megtartják az esőzések során az épületre zúduló vizet. A 11 különböző növényfajtával betelepített tető egyben újabb szigetelő rétegként is szolgál, 70 százalékkal csökkentve az épületbe bejutó hő mennyiségét, így a hűtés költségei 5 százalékkal csökkentek.

0 Tovább

2030-ig 30%-al kell növelni a megújuló energiákat

Az Európai Tanács felszólít, hogy 2030-ig 30%-al kell növelni a megújuló energiákat. Az Európai Tanácsnak ez egy ambiciózus célkitűzés a megújuló energiaforrások tekintetében.  Szeptember 3, 2014, Brüsszel – az EPIA támogatja az európai államfőket a célban, vagyis a megújuló energiák támogatásában, és kéri, hogy erősítsék meg ezt az elkötelezettségüket, a soron következő ülésen október 23-24-én.  Ez egy lépés a helyes irányba, és lehetőséget ad, hogy Európa megőrizze vezető pozícióját a megújuló energiák újrahasznosításában.

Ennek ellenére, hogy valóban hatékony legyen, a nemzeti céloknak továbbra is tartalmaznia kell azt a célkitűzést, hogy a megújuló energiákat pl. napelemeket egyszerűen muszáj kihasználni. Szükséges, hogy Európa megfeleljen a CO2-csökkentési kötelezettségeinek.  “Az EU-szintű cél, nem biztosítja a stabilitást és a kiszámíthatóságot egy befektető kellene “mondta James Watson, az EPIA vezérigazgatója.”

Annak érdekében, hogy az állami és a magántőke irányába mozdul el a megújuló energiák, a megfelelő politikai jeleket át kell adni az európai és a nemzeti szinteknek.

Az asztalon lévő javaslat jelenleg még mindig alatta marad a tervezett céloknak. A befektetés ösztönzése a megújuló energiák és a napelem rendszerek felé megteremti az alacsony szén-dioxid kibocsájtást a jövőben, amit az európaiak túlnyomó többsége akar.

A Nemzetközi Energia Ügynökség kiemeli: a közelmúltban a megújuló energiaforrások jelentése arról ad hírt, hogy nagy a politikai bizonytalanság, nagy a nyomás a megújuló források fejlesztése körül, különösen Európában.

Az EU-nak a vezető pozícióját a megújuló energiák fejlesztésébe kell fektetnie de a fenntarthatósághoz ebben a helyzetben szüksége van egy ambiciózus, stabil és kiszámítható szabályozási keretre, amely lehetővé teszi a stabil beruházási környezetet, ami viszont támogatást generál a megújuló energiaforrások és napelemek tekintetében Európában – növekedést, munkahelyteremtést eredményez és megadja a szükséges gazdasági lendületet a kontinensen.

0 Tovább

Amerikai és kínai napelem

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai gyártó elkezdte érezni a nyomást a tisztességtelen külföldi exporttól. A cég nem találta magát, pénzt veszített, és a piaci részesedése az ázsiai versenytársakhoz képest látszólag csökkent. A gyártó úgy találta, hogy a hagyományos jogorvoslati lehetőségek nem sokat jelentenek. A versenytársak hasonló termékeket-napelemeket értékesítenek, a termelési költségeik jelentősen alacsonyabban tarthatóak a jelentős állami támogatások miatt.

Néhány év után az amerikai napelem gyártó ipar felett sötét felhők gyülekeztek. Sok amerikai versenytárs távozott az üzletből, és maguk a vállalatok veszélyeztették önmagukat az árak alá vágásával. Kevés alternatíva maradt, egy vezérigazgató benyújtott egy keresetet a külföldi versenytársakkal szemben. Amikor a bejelentés megtörtént a cég ellenfelei lecsaptak.

Néhányan azt mondták, a cég termékeinek olcsóbb alkatrészre kell váltani, vagy alacsony árrést kell alkalmaznia, ill. számolják fel cégeiket. Mások szerint a dömping ajándék az amerikai fogyasztóknak és a kereskedelemben is normalizálja az árakat. Ez a történet hasonlóan hangzik, mint a SolarWorld esete. Azonban a cég nem a SolarWorld, azonban reméljük, hogy az eredmények hasonlóak lesznek.

A múlt havi döntés értelmében a US Department of Commerce bevezette a dömpingellenes vámokat a tajvani és a kínai napelem gyártókkal szemben. A SolarWorld összesen kilenc győzelmet aratott a kínaiak ellen, a Kereskedelmi és Nemzetközi Bizottság döntése 2011-es szakaszában. Pete Danko úgy fogalmazott minden győzelem olyan, mint eddig. A végleges határozatok által a Kereskedelmi Minisztérium és az ITC decemberben és januárban az egyetlen fennmaradó lépést bontakoztatja ki. Az egyik oldalon, akkor a SolarWorld ellenfelei voltak. Köztük van egy csoport, a neve CASE, mely magába foglalja a kínai gyártókat és egyes telepítő cégeket, mint például a SolarCity és a REC Solar (ők az olcsó kínai import). A másik a Solar Energy Industries Association (SEIA) .

Ezek a csoportok azt jósolják, hogy a SolarWorld kereskedelmi ügylet, amely kárt okoz a napenergia-naperőmű-napelem iparnak, a SolarWorld importját korlátozni fogja, és kérje az Obama-adminisztrációt, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat a kínai felekkel. Az Obama-adminisztráció eddig ellenállt ezekek a kihívásoknak, hogy részt vegynek a kereskedelmi ügyletben. Viszont most 2015-re meghatározták, hogy több zöldmunkahelyet létesítsenek a tengeren túlon.

A másik oldalon a SolarWorld és támogatói. Ezek közé tartozik több mint 250 vállalat, köztük sok berendezéseket gyártó cég, mint például a Future Energy. A 200 alkalmazottat foglalkoztató erős, Future Energy Savers egész Kaliforniában telepített napelemes rendszereket 1992 óta; legutóbbi telepítés a Fehér Ház tetejére került. Az erős amerikai napenergia-feldolgozóiparnak fontos a támogatás, az amerikai napenergia feldolgozóiparnak jól jönnek az új munkahelyek és az innováció. Míg a SolarWorld kezében több az ász, egyszerűen a stratégiájuk a kivárás, illetve a blöff, mert az gyanítják, hogy a kínaiak nem komoly tárgyalásokat akarnak.

Számos esetben a SolarWorld kijelentette, hogy hajlandó részt venni érdemi tárgyalásokban, amíg eleget tesznek két feltételnek, hogy biztosítsa bármely megállapodást. Először is, SolarWorld ragaszkodik a tárgyalásos megoldáshoz, hogy megszüntesse Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait. Másodszor, hogy a megoldásnak végrehajthatónak kell lennie. A SolarWorld ki akarja kerülni a felmerülő kérdéseket Európában, ahol a gyártók azt állították, hogy hatalmas csalás volt a tavalyi megállapodás az Európai Unió és Kína között. Ezek a feltételek értelme. Végül is, mi értelme jövőre egy kereskedelmi tárgyalásos rendezésnek, ha a nettó eredmény nem vezet célra. A kínai kormány jelezte érdekeltségét a beszélgetés alatt – a felfüggesztési megállapodás tetszene neki, de ez idáig ez egy nem nyilvánosan kínált javaslat.

Az eljárás az USA törvény szerint meghatározott, a kínai kormány tesz egy javaslatot, ha elfogadja a Kereskedelmi Minisztérium, miszerint felfüggeszti az esetleges végső megállapításait a napelem dömpingellenes ügyben, – ez a kiegyenlítő vámokat és a 2012-es eseteket érinti. Azonban a felfüggesztési megállapodások a kínai kormánynál nagyon ritkák, és a kínai rekordot tartani kell – kötelezettségeik teljesítésében az e megállapodások szegények. Amíg a megállapodás megszületik, a szokásos folyamat halad előre. Az amerikai kormány már gyűjti az előzetes adatokat, átlagosan 47 százalék a kínai import, és a Kereskedelmi Minisztérium folytatja a vizsgálatot: december 16 határidő.

Ha a szabályok ismét a SolarWorld javára válnak, akkor a végleges döntés 2015 január 29-én születik meg. Addig viszont marad egy nagy tétes póker játék, ki fog először emelni. Térjünk vissza az eredeti példára, egy amerikai gyártó kereskedelmi ügyére. A tárgyalásos rendezés végrehajtásra került. Ez a megállapodás véget vetett a dömpingellenes ügyeknek és a szubvenciónak, ezáltal egyenlő versenyfeltételek alakultak ki. Miután egy rövid emelkedés következett be az árakban, kis idő elteltével újra csökkeni kezdtek. A fogyasztók új, igényes innovatív termékeket kaptak. A számítástechnikai gyártó az Intel, újra virágzásnak indult, részben a döntésnek köszönhetően.

Nincs rá garancia, hogy a SolarWorld lesz a következő Intel.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek