Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A napelem teljesítmény példátlan rekordot ér el Olaszországban

A napelem cellák példátlan mennyiségű elektromos áramot termeltek, növelték a hozzájárulást Olaszország energiakeverékéhez. Az év első hét hónapjára a teljes elektromossági igény 7.3%-át adták.

Júliusban napelem energiából Olaszország egy rekordot termelt 2,957 GWh-ot, ebben a 2012-es júliusi hónapban 22.1 százalékos lökést adott az iparnak.

Egy olaszországi elektromossági cég, egy nemrég kiadott beszámolója szerint a napelem rendszerek Olaszországban adott időszakban 13,810 GWh elektromosságot állítottak elő, ez majdnem 20 százalékkal több, mint a tavalyi összeg.

A legújabb statisztika azt mutatja, hogy az ország energiatermelése napelem rendszerekből 2013 július 31-ig elegendő volt.

A napelem a vízenergia után a legelterjedtebb megújuló energia Olaszországban. A víz, szél és geotermikus energia centrum 32,922 GWh termeltek.

A látható fellendülés ellenére, sok a napiparban a félelem, hogy a szektor távolabbi fejlesztései elmaradhatnak.

Bár mindenfajta megújuló energia növekedett, a napenergia-napelem hozzájárulása Olaszországnak jelentősen emelte az áramellátását.

A TERNA jelentés szerint a hagyományos erőművek az első hét hónapban 2013-ban 104,668 GWh elektromos energiát hoztak létre, ez 15.7 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ezzel szemben a megújuló energiák ugyanabban az időszakban 59,459 GWh-át termeltek. Valamint kisebb mennyiségű szükséges energiamennyiséget importáltak a szomszédos országokból.

További napelem információ.

0 Tovább

Olcsó napenergia éjjel

Perzselő nap: több ezer tükröt helyeztek el, hogy a napsugarakat egy torony gyűjtse be, hogy a magas hőmérséklet egy erőműt tápláljon Ivanpah-ban, Kaliforniában.

Amikor a világ legnagyobb napenergia-napelem erőműve megépült Ivanpahban – (Kalifornia az év elején nyitotta), nagy szkepticizmus fogadta. Az erőmű tagadhatatlanul lenyűgöző. A gyűjtemény 300000 tükröt tartalmaz, mindegyik akkora, mint egy kapu, a hangsúly a napfény befogása, három 140 méteres toronnyal, magas hőmérsékleten. Ez a hő gőzt termel, ami hajtja a turbinát hasonlóan a fosszilis tüzelésű erőművekhez. Ezt a hőt lehet tárolni (például olvadt sók), és használható, ha lemegy a nap, sokkal olcsóbban mint amennyibe kerül, hogy tárolják a villamos energiát.

De sok szakértő, még olyanok is, akik fektetettek hasonló napelem üzletbe – azt mondják, lehet, hogy egyedülálló a maga nemében. David Crane , vezérigazgató – NRG Energy, egyike a három vállalatnak, akik köztük a Bright Source Energy és a Google is, azt mondja, a közgazdasági nézet jó. Azóta, az ár a hagyományos fotovoltaikus napelemeknek zuhant. “Most már a napenergia (fotovoltaikus) a fontos,” mondta a tömegeknek a kutatók egy idei konferencián.

A varázslatos napenergia technológia egyszerű. Eltérően a hagyományos napelemektől, akkor is generálnak energiát, ha a nap nem süt. A gyakorlatban azonban ez sokkal drágább, mint a fosszilis energia és a hagyományos villamos energia. Ez a tény motiválja a kutatókat, hogy megtalálják a módját, hogy a technológiai versenyképes legyen.

Az egyik nagy kihívás, mondja Philip Gleckman, az Areva Solar technológiai vezetője, hogy a napelem tömbök tükrei, valamint a motorok és sebességváltók használata, nagyon drága a napelemeknél. Az egyik lehetséges megoldás, egy San Francisco-i startup, Otherlab, amely felváltja a motorokat és a pneumatikát, hogy lehessen olcsón gyártani a berendezéseket.

Leila Madrone mondja, a technológiánál lehetne csökkenteni a költségeket. A tükör mezőknél a koncentrált napfénygyűjtést 70 százalékkal lehetne növelni. De még ezeket a költségeket is lehetne csökkenteni, azt mondja, nem lesz elég ahhoz, hogy a technológia versenyképes maradjon a napelem piacon.

Az első az általános költségeket le kell szorítani, a napkollektoros berendezés így is generál, így nagyobb teljesítményű napelemeket lehet eladni azonos mennyiségű befektetéssel. Az egyik megközelítés a növekvő teljesítményhez az, hogy növelni kell a hőmérsékletet, amelyen a termikus napenergia erőművek működhetnek, ami hatékonyabbá teszi őket.

A jelenleg működő napfénygyűjtés 650 ° C-on vagy annál kevesebb hőmérsékleten történik, de egyes kutatók fejlesztéseket végeznek, hogy elérjék a 800 ° C-ot vagy akár az 1200 ° C-ot. Ez a megközelítés folyik egy másik startup cégnél is, a Halotechnics-nél, amely felhasználja a nagy áteresztőképességű szűrést és az új anyagokat, beleértve az új típusú só és üveg technológiát, amelyek hőtárolók ezeken a magas hőmérsékleten.

Egy másik lehetőség, egy új program az amerikai Advanced Research Projects Agency for Energy, vagyis, hogy az erőműveknek adjunk napelemekkel napenergiát. Az alapötlet az, hogy a napelemek csak hatékonyan alakítanak át bizonyos hullámhosszú fényt elektromossággá, sok infravörös energiát és ultraibolya fényt. Az új projektek keresik a módját, hogy használják ki a hőt.

A napelem rendszerek, amelyek egyesítik a hőt nem újdonság. Ha napelemes rendszerek futnak a vízvezetékek mögött, a vizet felmelegítik.

Az új megközelítés azonban az, hogy vizsgálják meg a módját, hogy ennél sokkal magasabb hőmérséklet hozzanak létre. Az ilyen módszerek jellemzően a napfényt koncentrálva összegyűjtik – vagyis a magas hőmérséklet, majd elosztják, hogy a koncentrált napfény a napelemeket felmelegítse.

Az egyik esetben a nanorészecskéket elnyeli a napfény, így a napelemek nem konvertálják hatékonyan. Ezektől a nanorészecskéktől melegszik fel a folyadék, a folyadék áthalad a napelemen. Más kutatók tükröket használnak, melyeken csak bizonyos hullámhosszú fény jut át.

Howard Branz, a program vezetője felelős ezen projektekért. Az ARPA-E azt mondja, az ilyen hibrid rendszerek fejlesztésében gondolkodnak. Először is, a rendszer hatékonyabb lesz, potenciálisan több mint a fele napfényt elektromos árammá tudja alakítani, szemben a 15 és 40 százalékos hagyományos napelemekhez képest.

Másodszor, a képesség, hogy rendelkezik hőtárolóval, felhasználható, amikor szükség van rá, ettől értékesebb lesz. Németország, ahol sokkal több a napenergia, mint bármely más országban, felesleges napenergia keletkezik néhány napos időszakban.

„Ez a program úgy néz ki, hogy holnap Németország három évvel el fogja hagyni Kaliforniát, öt év múlva pedig Arizonát, mondta Branz. Végül az emberek mindenütt azt akarják majd, hogy álljon rendelkezésre egy csomó villamos energia napelemekből”

Tovább a GreenSys Electric napelem főoldalra.

0 Tovább

A napenergia jelenleg ugyanazon az áron elérhető…

A dolgozók 320 négyzetméteres tetőn telepítenek napelemeket egy tanyán egy pajtán Binsham közelében Landshut-ban, Németország-ban. (Reuters / Michaela Rehle)

A napenergia jelenleg ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos módon termelt villamos energia Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, közli a jelentés. A kutatás arra figyelmeztetett azonban, hogy a magas telepítési költségek akadályozzák más országokban a napelem rendszerek elterjedését.

Az elemzést egy tanácsadó cég Eclareon végeztette, egy nemzetközi csoporttal a fenntartható energetikai fejlődés érdekében, a kérdés az volt, hogy milyen mértékben határozza meg a napenergia az integrált energiapiacot. Elmúltak már azok az idők, amikor a megtermelt villamos energia és a napelemek lényegesen többe kerülnek, mint a hagyományosan előállított energia. Olaszország, Spanyolország és Németország már elérte az energia paritást.

Azonban a tanulmányelemzők szerint, a szabályozás rossz Spanyolországban is - akadályozzák a további fejlődést. Madridban a közelmúltban bevezetett szabályok negatívan hatnak a napelemek terjedésének. Amely kimondja, hogy illegális, hogy az emberek saját napelemmel termelnek áramot.

"Az olyan országokban, mint Olaszország és Németország,  fennáll a paritás és a megfelelő szabályozás, napelemes rendszereknél (fotovoltaikus rendszerek), az önfogyasztás életképes, költséghatékony és fenntartható villamosenergia-termelési alternatíva," mondta David Pérez, a tanulmány felelős szerkesztője.

Ennek a résznek a vizsgálata során a kutatók a szokásos 30 kilowatt-os napenergia-rendszert vizsgálták, valamint értékelték a "leveled energia költséget" (LCOE). A LCOE számlák minden olyan tényezőt tartalmaznak, amely hozzájárul a teljes villamos energia árához, mint például: telepítés, karbantartás, amortizáció és a beruházás.

Az Eclareon megnézte a LCOE napenergiát Brazíliá-ban, Chile-ben, Franciaország-ban, Németország-ban, Olaszország-ban, Mexikó-ban és Spanyolország-ban. Megállapította, hogy az egész fórumon a LCOE esett az elmúlt néhány évben, bár kevésbé drámai módon. Bizonyos országokban jól működik a napenergia infrastruktúra, mint pl. Olaszország-ban, Németország-ban és Spanyolország-ban. Brazíliá-ban, Chilé-ben és Mexikó-ban még mindig akadályozó tényező a magas telepítési költségek.

Németország kiemelkedik a zöld energia felhasználásával Európában, miután úgy döntött, hogy leszereli valamennyi atomerőművét, miután megtörtént a Fukushima-i nukleáris katasztrófa Japánban 2011-ben. 2012-ben a német napenergia-erőművek felállítottak egy rekordot: vagyis 22 gigawatt energiát, mintegy 50 százalékát a nemzet kvótának.

"Soha nem volt sehol az egész országra előállított annyi fotovoltaikus villamos energia, mint ma. Németország közel került a 20 gigawatt (GW) előállításához az elmúlt hetekben. De nem ez volt az első alkalom, hogy elérte,"
Mondta Norbert Allnoch a Reuters-től.

A német kormány a tűzvonalban elhatározta, hogy lemondjon az atomenergia programjáról, hogy nyisson több széntüzelésű erőművek felé, hogy kompenzálja az energia hiányát. Jelenleg a megújuló energia forrásból származó számlák mintegy 25 százalékát teszi ki a német elektromos hálózatnak. A német kormány azt tervezi, hogy növeli ezt az értéket, hogy 40-45 százalékra emelkedjen 2025-re.

Tovább a GreenSys Electric napelem cikkhez.

 

0 Tovább

Napelemes világítás India legszegényebb közösségeiben

Nagyjából változatlan évszázadok, falusi élet jellemző Indiában és lassú korszerűsítés. A motorok és kisteherautók most jelennek meg a kerékpárok és ökrös szekerek mellett.

Több mint 32000 falu villamosítás hiányában szenved, ez különös aggodalomra ad okot. Még azok a falvak is, amelyek hozzáférnek a hálózathoz, ott is áramkimaradások jelentik a gyakori frusztrációt.

A napsütötte Rajasthan, ahol Ajaita Shah dolgozik, ezen szeretne változtatni. A 29 éves Cleantech vállalkozó arra törekszik, hogy a napelemes világítási megoldások megvalósuljanak, a legszegényebb polgárok számára.

A tiszta energia az alap ami szükséges, mielőtt bármely más szolgáltatást bevezetnének, nyilatkozta Shah, aki New York-i emigráns szülők gyermeke Rajasthanból. A fogyasztó azonnal érzékeli a jutalmat, nyilatkozta: "Fény lesz, ahol nincs fény, teljesítmény lesz, ahol nincs áram, az emberek vágyai azonnal teljesülnek."

A mai napig, a Frontier Markets 20.000 db nulla szén-dioxid kibocsátású világító egységet telepített 185 kiskereskedelmi ponton. Alacsony költségű napelemes lámpák és fáklyák tartalmazzák a legtöbb cég értékesítéseit, bár a termékskála magában foglalja a kifinomult otthoni világítási rendszereket, és még a közvilágítást is.

A Napelemek nem újak Indiában. A legtöbb napenergia gyártónak nincs Indiában kapacitásuk és a tudás hozzáférés nehezen elérhető a szektorban, azt mondják: "A kiskereskedő vagy a forgalmazó még ma sem tudja, hogy az ügyfelek fontosak. Ők csak a termékek dömpingjét hajtják a piacon."

 

Shah az alapító saját betekintést enged India alacsony jövedelmű piacára. Frissen diplomázott az USA-ban, Indiába költözött dolgozni az ország gyorsan bővülő mikrofinanszírozási iparágába. "Éltem Jharkhand-ba, Orissa-ba, Bihar-ba, Andhra Pradesh-ba, Karnataka-ban, tényleg próbáltam kideríteni, hogyan a falusiak mit gondolnak", nyilatkozta Shah, akit nemrég neveztek a Forbes magazin társadalmi vállalkozók listájára.

Hatalmas mérete van Indiának alacsony jövedelmű fogyasztókkal - az összes háztartás kb. 114 millió. Tehát, ha Frontier Markets belép egy új területre, akkor a kutatók a földre rakják a saját notebookjaikat, felmérési lapokat készítenek, fókuszcsoportos anyagokat és így tovább. A kérdés: "Ha lenne öt rúpiád, mi lenne az első dolog, amit költenél?" Ezzel a részletességgel akarja felmérni az igényeket Shah 16 körzetben Rajasthan-ban ahol a Frontier Markets működik.

Shah talán tudja, kik az ő alacsony jövedelmű ügyfelei, és milyen energiaszükségletei vannak, de a nehéz kérdés, hogy hogyan lehet megnyerni őket, hogy a megfelelő termékeket vásárolják. A legtöbb esetben a vállalatok kezelik az úgynevezett "utolsó mérföld" problémáját léteznek pl. vándor értékesítők. Alapvetően valaki egy hátizsákkal jár-kel, házról házra és eladja a terméket, ahogy Shah mondja. Ez sem nem skálázható, sem nem fenntartható.

Ehelyett a Frontier Markets úgy döntött, hogy működjenek együtt a meglévő kiskereskedők a cél közösségekben, amely üzlet-tulajdonosok termékeit hitelre megvásárolhatják. "Lényegében, átalakításba kezdtünk a meglévő tégla-és habarcs boltokban, hogy felhasználják napelem segítségével a napenergiát.", mondja Shah. A Frontier Markets hat darab ügyfélszolgálati központot hozott létre, minden közeli közösségben, ahol működnek.

"Ha ül Delhiben egy személy, aki megvett egy terméket Rajasthan faluban, hogyan fogja cserélni a terméket, ha elromlott? Hogy oldod meg Te és, hogy oldja meg ő" kérdezi. "Az eladás utáni szolgáltatás nagyon fontos, mert felelősséggel kell legyen, amit eladott."

Az ár nagyon fontos amikor eladja az alacsony jövedelmű közösségeknek - ez nagyon kritikus. A fizetésimérleget figyelembe véve a fogyasztók jellemzően kevesebbet költenek, mint 3453 indiai rúpia (£ 34) az árukra és szolgáltatásokra havonta. Shah: a napelem napenergia lámpák kiskereskedelmi ára 645 rúpia (£ 6). Ez csak arról szól, hogy megfizethető. A mintegy 6000 rúpiás (£ 59) Pico otthoni világítás egységek valószínűleg már nem, a drágasága miatt. Mert ezeket a nagyobb értékű termékeket, Shah azt gondolja, hogy egy alacsony kamatozású hitel lehetőséggel elérhető áron tudnák kínálni non-profit vagy mikrofinanszírozási partnerrel a jövőben. Így a napelemek is tért hódítanának.

Megtámadja azt az általános elképzelést, hogy a piramis alján nincs vásárlóerő, de. "Van pénz", Shah ragaszkodik hozzá, (bár nem túl sok). "De ők a legkegyetlenebb fogyasztók a Földön, mert van egy alternatív költség, ahol sok pénz megy el."

A kulcs a fizetési hajlandóság, folytatja. E célból Frontier Markets nemrég létre hozott  partnereként az International Finance Corporation-el egy figyelemfelkeltő kampányt a napenergia, napelem előnyeiről. A nyilvánosság és az IFC Lighting ázsiai kezdeményezés, amelynek célja, hogy a napelemes világítás 400 millió indiai háztartásba megvalósuljon. Ez egy ambiciózus cél.

Tovább a GreenSys Electric napelem főoldalra.

0 Tovább

Taiwan tovább növeli a napelemes telepítési célokat

A Tajvani Gazdasági Minisztérium (MOEA) bejelentette, hogy növelni fogja a 2014-es esztendőben a telepítési célokat a napenergia (fotovoltaikus) területen 572 MW-ról 607 MW-ra, nyilatkozta a (Taipei, Taiwan) EnergyTrend.

A MOEA hasonlóképpen emelni szeretné 2015-re 847 MW-ra a teljesítményt. Az EnergyTrend becslése szerint szükség lesz 700 millió USD-ra 2014-ben a finanszírozásra, 2015-ben 790 millió dollárra.
Az EnergyTrend szerint a tajvani teljes beruházás a megújuló energiából több mint 33 milliárd dollár.

Becsült adatok alapján, Tajvanon a napelem rendszereknek 90%-a helyi termék, és ez helyzetbe hozza a helyi gyártókat. Tajvan eléri a 2013-as európai szintű napelem telepítését 2030-ban.

Tajvan lakossága 23 millió fő. Feltételezve, hogy korlátozott a népesség növekedése, a napelem telepítések 6,2 GW összegre emelkedhetnek, így magasabb lenne az egy főre jutó napelem telepítés, mint Spanyolországban vagy Görögországban volt 2013-ban, de nem olyan magas, mint Olaszországban vagy Németországban.
A tajvani Energia Hivatal azt jósolja, hogy a megújuló energia 11%-át fogja adni az ország villamosenergia-termelésének 2030-ban.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek