Napról napra újabb és újabb rekordok dőlnek meg a napenergia-szektorban, a technológia fejlettségének, a csökkenő beruházási költségeknek és állami támogatásoknak köszönhetően egyre több piacon válik versenyképessé a szegmens a hagyományos erőművekkel szemben. Az aranyévek azonban még előttünk vannak, legalábbis ha nem tévednek az elemzők. Cikkünkben összegyűjtöttük a következő évek bezzegországait.


Az energiaipart a következő években egyesek szerint gyökeresen átalakító napenergiára egyre több és több országban figyelnek fel. Szinte mindegyik hétre, napra jut egy újabb hír, mely valamilyen rekordról számol be. Cikkünkben olyan piacokat gyűjtöttünk össze, ahol a következő években rendkívüli növekedés várható a hivatalos, félhivatalos illetve iparági szervezetek, elemzők adatai alapján.

Kína

Úgy tűnik, ha Kína valamibe belevág, azt nem tudja kicsiben csinálni. A távol-keleti országban 2013-ban indult hódító útjára a napenergia, miután a technológia költsége az elmúlt években rendkívül sokat esett. Bár önmagában ez egyelőre még kevés lenne a sikerhez, az iparosítás miatt néha már elviselhetetlenül szennyezett levegő a központi kormányzatot is lépésre késztette. A kínai kormány nagyvonalú támogatási politikát vezetett be, mely látványos növekedést indított el a napenergia-szektorban. Kína első körben 2015-re 35 GW-nyi telepített napenergiakapacitást tervezett. A 2014-ig telepített 28,2 GW valamint 2015 első három hónapjában telepített mintegy 5 GW után az idénre korábban tervezett 35 GW nem lehet probléma.

Kína itt azonban nem áll le. 2020-ra ugyanis már 100 GW kapacitást tervez, sőt a 2015-re kitűzött 17,8 GW is rendkívül impozáns célnak tűnik. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt két évben is nagyratörő tervei voltak az országnak, melyeket azonban nem sikerült teljesíteni. Igaz, ezúttal a Deutsche Bank is úgy gondolja, hogy nem lesz probléma, sőt akár a 20GW is elérhető idén.

India

Ha az elmúlt éveket tekintjük, akkor a világ második legnépesebb országa lemaradt a versenyben. A következő években azonban a szektor egyik legnagyobb piaca lehet. A tavaly tavasszal kormányra került párt egyik választási ígérete, hogy minden háztartásba bevezetik az elektromos áramot, ebben pedig a napenergia kulcsszerepet játszhat. India 2022-ig szintén 100GW-ra tervezi növelni beépített napenergia kapacitását a tavaly év végi mintegy 2,9 GW-ról, igaz ez elemzők szerint talán túl ambiciózus tervnek tűnik.

A 100GW ugyanakkor egyelőre csak félhivatalos, erről korábban az energiapolitikáért felelős miniszter beszélt egy konferencián. A hivatalos adatok szerint India 2022-re 22GW napenergiával számol. Az egyeztetések ugyanakkor már elkezdődtek, több nemzetközi céggel (SunEdison, First Solar) pedig sikerült már megállapodni. Az indiai tervekről többek között a lenti linkeken írtunk részletesen.


Japán

Japán a fukusimai atomerőmű-balesetet követően a világ talán legvonzóbb megújuló energia támogatási rendszerét vezette be, melyet bár már többször módosítottak, Japán továbbra is igen vonzó piac a beruházóknak. A szigetországban tavaly 9,7GW-tal, 23,3 GW-ra (IEA adatai szerint) emelkedett a telepített napenergia-kapacitás, sőt a következő években további jelentős bővülés várható. A következő időszakban ráadásul már nemcsak az állami támogatások miatt lesz versenyképes a technológia, ugyanis a Japán Megújuló Energia Alapítvány (JREF) adatai szerint a folyó negyedévben már állami támogatás nélkül is profitabilisak lesznek ezek a beruházások.

Részben az állami ösztönzőknek és a technológia fejlődésének köszönhetően a helyi iparági szervezet (Japan Photovoltaic Energy Association) szerint 2020-ra akár a 65,7GW beépített kapacitás is elérhető lehet, 2030-ra pedig a 100GW is könnyen össze jöhet.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb a napelem-napenergia köszönhetően az új finanszírozási formáknak, a folyamatosan csökkenő beruházási költségeknek és a 2016-ig hatályos (2017-től csökken a tervek szerint 30%-ról 10%-ra a beruházások után járó adókedvezmény) támogatási rendszernek. Bár az USA-ban tavaly a SEIA adatai szerint "csupán" 6,2GW új kapacitást telepítettek (eddig összesen 18,3GW-t) a Deutsche Bank február végén kiadott elemzése szerint 2017-re ugyanakkor már közel 60 GW-ra emelkedhet a telepített összkapacitás.


És mit hoz a közeljövő?

2015-ben várhatóan tovább gyorsul a globális napenergia-piac növekedése, legalábbis erre számítanak az IHS iparági szakértői. A folyó évben az elemzőház a 2014-es adatokhoz képest 30 százalékos növekedést vár, így az újonnan telepített kapacitások 57 GW körül alakulhatnak. Idén várhatóan Kína marad a növekedés motorja, majd hasonlóan az előző évhez Japán és az Egyesült Államok következik.