Itt a SolarWindow az első energiatermelő ablak

SolarWindow Technologies

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot, amely tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, ami elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat feladata az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagymennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai pedig hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság?

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát (solar photovoltaic (PV) systems) vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.

Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél olt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, írják a weboldalon. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben, melyek megtérülése még ma is 9-10 évre tehető, a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

A SlolarWindow azonban egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Két napelem rendszer, 2500W és 5000W, Drón légi fotó

http://www.gsenapelem.hu/napelem-rendszerek-haztartasoknak
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

A dél-afrikaiak forradalmasítják a napenergiát, ami olcsóbb, mint a dízel

A napenergia összpontosítása egy rendkívüli technológia, a lényege, hogy sok tükröt használ, hogy összegezze a nap energiáját egy központi toronyra, ahol a forróság elektromosságá van átalakítva.
Van néhány becslés, hogy a koncentrált napenergia (napelemek segítségével) (CSP) 2050-ig a világ egynegyedét tudná ellátni elektromos árammal. Viszont van egy jelentős hátránya, a költségvetés – ilyen pl. az Ivanpah naperőmű esete is.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Két napelem rendszer, összesen 10000W, Drón légi videó

Két napelem rendszer, összesen 10000W, Drón légi videó
http://www.gsenapelem.hu
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Napelemes tetőterasz Bécsben

Gyönyörű a szemnek, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején telepített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek.

Egymással konkuráló hasznosítási módokat kombinál a bécsi BOKU tetején kialakított napelemes tetőterasz, amely egy gazdagon beültetett tetőkertből és egy átlátszó napelemekkel fedett, fából ácsolt pergolából áll. A projekten három éven át dolgozott a tíz projektpartner.

A tetszőleges számban multiplikálható napelemes tetőkert egy egysége 56 négyzetméter és évente körülbelül 5.500 kilowattórányi zöldáramot termel, ami egy-két háztartás ellátására is elegendő mennyiség. A tetőkert – napelemestől, tartóvázastól és növényestől – mintegy 79.500 euróba kerül, ami 1.400 eurós négyzetméterárával nagyjából a télikertek létesítési költségének felel meg.

A napelemes terasz további előnye, hogy évente öt tonna széndioxidtól kíméli meg a környezetet, a növények pedig kiszűrik a levegőben szálló finom port. A konstrukció védi a tetőszerkezetet, és klímaként hűti az épület legfelső szintjét. A kertben tartózkodók pedig 3-5 fokkal hűvösebbnek érzik a levegőt a környezethez képest.

Nem csoda hát, hogy a BOKU korábban mellőzött tetőterasza az újításnak köszönhetően nagyon népszerű lett nemcsak az oktatók és a hallgatók, de a rovarok körében is. A gazdagon burjánzó növényzet ugyanis egy újabb darabka életteret jelent a számukra. A rengeteg bazsalikom pedig kiváló alapanyag a házi készítésű pestohóz, amellyel tele vannak az egyetem hűtői.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek