Napenergiára vált a Fehér Ház

Barack Obama háza is beállt azon, egyre nagyobb számú amerikai ingatlanok sorába, mely a napenergiára lehetőségként, tiszta energiaként és a jövő sok szempontból meghatározó iparágának egyik kéznyomaként tekint.

Amerikában jelenleg minden negyedik percben egy újabb lakástulajdonos lép be a napenergiatermelők körébe vagyis napelem tulajdonossá válik. Az elmúlt évben ez azt eredményezte, hogy 23 ezer új munkahelyet teremtett a napelem piac. Nem csoda, hogy az egyre nagyobb ismertségre szert tevő technológia nem hagyta hidegen az amerikai elnököt sem.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

2015-ben jöhetnek a napelemes kijelzők

Kijelzőbe épített napelemekkel oldaná meg a mobil készülékek töltését és adatátvitelét is a Sunpartner Technologies, illetve a 3M. A két vállalat egy olyan átlátszó panelt fejlesztett ki, amely meghosszabbítja az okostelefonok üzemidejét, az alacsonyabb fogyasztású e-book olvasókat pedig gyakorlatilag folyamatosan töltve tartja.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemes kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola

Több mint 200 napelem-modulból álló kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. Az Európai Unió közel 50 millió forintos támogatásából megvalósult beruházás várhatóan 57,5 MWh elektromos energiát termel majd évente, mely a becslések szerint évi közel 2,4 millió forintos megtakarítást jelent majd az Intézménynek.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Pilismaróti napelemek

Az Új Széchenyi Terv keretein belül, napelemes rendszert épített ki Pilismarót Önkormányzata a Polgármesteri Hivatal.

Sajtóközlemény - Pilismarót

A projekt összköltsége 24,8 millió forint, melyhez az önkormányzat 21,08 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A napelemes beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, így az önkormányzat 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

A kivitelezés során a hivatal tetejére összesen 53,4 négyzetméter, a sportcsarnokra összesen 93,79 négyzetméter felületű polikristály szerkezetű napelemet szereltek fel.  A rendszer beszerzését, telepítését, üzembe helyezését és a hálózatra való csatlakozás teljes körű ügyintézését az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás után az Energy Hungary Energetikai Zrt. végezte.

A napelemek éves szinten 22 ezer kWh villamosenergiát termelnek, mely energiamennyiség várhatóan fedezni fogja az intézmények éves villamosenergia fogyasztásának költségeit. Az épületek villamosenergia költség csökkenése mellett a megtermelt megújuló energiából fakadóan káros anyag kibocsátás is kevesebb. A számítások alapján, éves szinten kereken 20,5 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsájtás.

 

0 Tovább

Túlfeszültség levezető

Túlfeszültség az az eset, amikor a villamos berendezés kapcsain nagyobb feszültség jelenik meg mint az üzemi (hálózati) feszültség. Ez keletkezhet villámlás, elektromágneses csatolás, indukció és statikus hatások következtében. Ezen hatások károsak a villamos berendezések számára, így védekezni szükséges ellene.

Túlfeszültség védelem: Naperőmű esetén elsősorban a villámlás okozta túlfeszültség esetével kell foglalkoznunk. A rendszer és az ingatlan védelme szempontjából hatékony megoldás az inverterek előtt, a DC vezetékeket egyenként ellátni túlfeszültség-levezető berendezéssel pl.: Fatech FV20C/3-1000PV-vel.

 

 

Model No.: FV20C/3-1000 PV

 - DC Túlfeszültség levezető

- Kifejezetten fotovoltaikus rendszerekhez

- A legfontosabb részek fém-oxid alkatrészek, nagy töltési teljesítmény

- Megbízható vezérlés, köszönhetően a Thermo Dynamic vezérlés megszakítónak

- Távjelző nélküli berendezés

- Hibajelzés: piros jelzés az ellenőrző ablakban

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek