Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kötelező napelem telepítések Franciaországban

Egy új törvény, melyet jóváhagytak Franciaországban megköveteli minden kereskedelmi zónában lévő új épület háztetejére, hogy napelemek fedjék, vagy növényekkel legyen beültetve. A környezeti aktivisták Franciaországban azt akarták, hogy minden új épületre vonatkozzon a szabály, de a francia kormány ezt még nem követeli meg, túl extrém helyzetet teremtett volna.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

2015 októberében várhatóak a napelemes pályázatok cégek és önkormányzatok részére. Bővebben: napelem pályázat

 

0 Tovább

Az iparban és a háztartásban is tarol a napenergia

Ami ma még csak a megújuló energiaforrásokban bővelkedő régiókban lehetséges, az újfajta elemeknek köszönhetően hamarosan a világ minden táján adott lehet, nevezetesen az energiaszektor megújuló energiaforrásokra való átállítása. Ebben óriási szerepe van a megújuló forrásokból nyert energia drasztikusan csökkenő előállítási költségeinek és a tárolókapacitások terén megfigyelhető nagyfokú hatékonyságnövekedésnek. A mostani trendeket látva ráadásul számíthatunk arra, hogy ez az egyre alacsonyabb költségszint világszinten is általánossá válik, és hogy a napenergiában tekintetében kifejezetten jó helyzetben lévő régiókban pedig 2-4 centre csökkenhet ennek mértéke.

A másik kulcsfaktor, amely a napenergia-napelem kimagasló népszerűségét táplálja, az az energiatárolási lehetőségek folyamatos bővülése és az eszközök dinamikus fejlődése. Ebben vezető szerep hárul az új típusú lítium-ionos és a folyadékáramos akkumulátorokra. Előbbi a Tesla új „Gigafactory” névre hallgató projektjéből lehet ismerős. Utóbbival „Vanadium Redox, vagy Flow Battery néven találkozhatunk a legtöbbször. Ennek legfőbb előnye, hogy bizonyítottan minimum 14 000-szer tölthető.

Ami azonban szintén kiemelkedően fontos a fenti technológiai újítások kapacitásbővülése mellett, hogy a lítium-ionos elemek éppúgy alkalmazhatók a normál háztartásokban is. Ennél fogva a megújuló energetika vívmányai egyáltalán nem koncentrálódnak csupán az ipari termelés szektoraira, hanem a lakosság igényeinek kielégítését is éppúgy támogatják.

A fenti lehetőségeket kiaknázva a Southern Carolina Edison energiaszolgáltató cég bejelentette, hogy a SunEdison és az Advanced Microgrid Solutions által felépítendő új energiatermelő és tároló kapacitás olyan energiaforrást jelent majd, amely kiválthatja a jelenleg helyben használt nukleáris, illetve széntüzeléssel nyert energiát.

2014-ben az újonnan létrehozott energiakapacitások 32 százaléka napenergiára épül, ezzel 2014 volt zsinórban a második olyan év, amikor az újonnan létesített napenergia kapacitások mértéke meghaladta a szélre és a szénre épülő új infrastruktúrák kapacitásait is. A fenti tendenciák nyomán jelenleg úgy kalkulálható, hogy a napenergia hamarosan elsődleges energiaforrássá léphet elő a termelésben és a háztartásokban egyaránt. A következő boomot e téren Kína hozhatja majd, amely állam egyelőre szerény 50 megawattos napenergia kapacitással rendelkezik jelenleg, jövőre tekintő tervei azonban rendkívül ambiciózusak.

0 Tovább

Napelemes lett az uradalmi ház

A megye turisztikai vonzerejét erősítheti az a pajtaszínház és kézműves udvar, amit hétvégén adtak át Cégénydányádon. A szatmári faluban uniós és hazai forrásból újult meg két egykori uradalmi épület. Az önkormányzat tervei szerint ide várják majd a megye és a térség kézműveseit, valamint kisebb koncerteket és konferenciákat is szerveznek a megújított épületekben.

Kalotaszegi muzsika hangja töltötte be július negyedikén a cégénydányádi főteret. A 700 lelkes kis faluban világra szóló mulatságot tartottak. Negyedik alkalommal rendezték meg a környék egyik legjelentősebb rendezvényét, a Szamosfesztet. A fesztivál idén ráadásul különösen fontos volt a helyi közösség életében, átadták Cégénydányád legújabb ékességeit: a Pajtaszínházat és egy kézműves házat. A helyi református pap meg is áldotta az épületeket. Cégénydányádban az elmúlt években nem volt művelődési ház, mert lebontották. A polgármester, Lakatos Róbert, megválasztása után az egyik legfontosabb célnak egy új közösségi ház építését tűzte ki. Pályázati forrásból 190 millió forint szereztek, és két uradalmi épületet újítottak fel a pénzből. Az épületekre még napelemeket is szereltek.

– Ez a 21. század, és most ott tartunk, hogy talán 3 hónap múlva minden épületünkön, ami az önkormányzaté, napelemek lesznek, hiszen nemrég nyertünk pályázatokat megújuló energiára: iskolánkra, bentlakásos intézményünkre, a horgásztavunkhoz, a polgármesteri hivatalhoz. 21. század… Azt hirdettük meg, hogy a 21. század egyik legfejlettebb települése szeretnénk lenni Szatmárban – mondta Kelemen Róbert polgármester.

A falu új épületeinek átadásra a megye vezető politikusai, közéleti személyiségei mellett erdélyi és kárpátaljai vendégeket is hívtak a cégénydányádiak. Ezzel a beruházással ugyanis a megye egyre élénkülő idegenforgalmát is növelni szeretnék. A Magyar Országgyűlése elnöke, Kövér László a rendezvényen azt mondta, az ilyen beruházások erősíthetik meg a magyarság gazdasági összekapcsolását.

– Meg kell próbálni gazdasági értelemben is összekötni a nemzet szövetét. Meg kell próbálni kulturális kapcsolatok, meg a személyközi kapcsolatok millióinak a fölélesztésével – a szó szoros értelmében – egységessé, szerves, organikus egységgé tenni a nemzetet. Nemcsak beszélni róla, hanem az apróbb munkában, a mindennapos munkában is cselekedni érte – hangsúlyozta dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A cégénydányádi kézműves udvar minden hónap második hétvégéjén lesz nyitva. Ekkor a megye különböző mesteremberei nemcsak árulják majd portékáikat a vevők, meg is mutatják, hogyan készülnek. Az új pajtaszínház pedig kis koncerteknek, konferenciáknak adhat otthont.

0 Tovább

6.5 MW-os naperőmű

A Gardner Capital és MC Power Companies bejelentette Missouri államban, Trenton-ban egy 6.5 MW-os naperőmű létrehozását.
A szalagvágás július elsején volt a Macon Missouri Solar Energy Farmnál, ott voltak a városi hivatalnokok, állami és helyi törvényhozók és képviselők. Valamivel több, mint 3.2 MW-ot fog használni a Missouri Public Energy Pool 35 tagú városai, Macon várost is beleértve. Macon 1890-óta van ellátva elektromos hálózattal, és 2000 óta tagja az energia szövetségnek.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napelemeké a jövő, nem a szénalapú energiáé

Öt év alatt százmilliárd eurót esett Európa öt legnagyobb energiaszolgáltatójának értéke, mivel a szénalapú energiát preferálták a megújuló energiaforrások (napelem) helyett – állítja a The Guardian a Carbon Tracker Initiative tanulmányára hivatkozva.

A világgazdasági válság és az új, zöldenergiáról szóló európai szabályozások következtében a szénből nyert energia felhasználása 5 százalékkal esett, miközben a kontinens legnagyobb energiavállalatai 9 százalékkal növelték a fosszilis energiától való függésüket. A legnagyobbat bukó cégek között megtalálható az E.On, az RWE, a GDF Suez, az EDF és az Enel, melyek az uniós energiatermelés hatvan százalékát adják.

A jelentés számvetése szerint több mint száz új szénerőmű építését jelentették be, melyek azonban – tizenkilenc kivételével – soha nem épültek meg, többet viszont bezártak, így szénenergiából mára 19 gigawattal kevesebbet termelünk Európában. Mindeközben 203 gigawatt új kapacitás jött létre a megújulóenergia-előállítással kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhetően. Az Enel részéről ugyanakkor biztató, hogy a 2008-as, 4 százalékos szinthez képest mára 12 százalékra emelte a megújuló energia hányadát a teljes kapacitásához viszonyítva.

Új program

Tavaly októberben ráadásul új környezetvédelmi programban állapodtak meg az uniós vezetők, mely a szénből előállított energia további visszaszorulását eredményezheti, a tagállamok vállalták ugyanis, hogy kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Jelzésértékű, hogy nemrég a norvég kormány is a szénalapú energiával kapcsolatos befektetéseinek megvonásáról döntött, mely 122 különböző céget érint. Hatalmas összegről van szó: a skandináv országnak mintegy 900 milliárd dollárja feküdt olyan vállalkozásokban, melyek a fosszilis energiahordozókban voltak érdekeltek.

0 Tovább
«
123

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek