Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kötelező napelem telepítések Franciaországban

Egy új törvény, melyet jóváhagytak Franciaországban megköveteli minden kereskedelmi zónában lévő új épület háztetejére, hogy napelemek fedjék, vagy növényekkel legyen beültetve. A környezeti aktivisták Franciaországban azt akarták, hogy minden új épületre vonatkozzon a szabály, de a francia kormány ezt még nem követeli meg, túl extrém helyzetet teremtett volna.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

2015 októberében várhatóak a napelemes pályázatok cégek és önkormányzatok részére. Bővebben: napelem pályázat

 

0 Tovább

Az iparban és a háztartásban is tarol a napenergia

Ami ma még csak a megújuló energiaforrásokban bővelkedő régiókban lehetséges, az újfajta elemeknek köszönhetően hamarosan a világ minden táján adott lehet, nevezetesen az energiaszektor megújuló energiaforrásokra való átállítása. Ebben óriási szerepe van a megújuló forrásokból nyert energia drasztikusan csökkenő előállítási költségeinek és a tárolókapacitások terén megfigyelhető nagyfokú hatékonyságnövekedésnek. A mostani trendeket látva ráadásul számíthatunk arra, hogy ez az egyre alacsonyabb költségszint világszinten is általánossá válik, és hogy a napenergiában tekintetében kifejezetten jó helyzetben lévő régiókban pedig 2-4 centre csökkenhet ennek mértéke.

A másik kulcsfaktor, amely a napenergia-napelem kimagasló népszerűségét táplálja, az az energiatárolási lehetőségek folyamatos bővülése és az eszközök dinamikus fejlődése. Ebben vezető szerep hárul az új típusú lítium-ionos és a folyadékáramos akkumulátorokra. Előbbi a Tesla új „Gigafactory” névre hallgató projektjéből lehet ismerős. Utóbbival „Vanadium Redox, vagy Flow Battery néven találkozhatunk a legtöbbször. Ennek legfőbb előnye, hogy bizonyítottan minimum 14 000-szer tölthető.

Ami azonban szintén kiemelkedően fontos a fenti technológiai újítások kapacitásbővülése mellett, hogy a lítium-ionos elemek éppúgy alkalmazhatók a normál háztartásokban is. Ennél fogva a megújuló energetika vívmányai egyáltalán nem koncentrálódnak csupán az ipari termelés szektoraira, hanem a lakosság igényeinek kielégítését is éppúgy támogatják.

A fenti lehetőségeket kiaknázva a Southern Carolina Edison energiaszolgáltató cég bejelentette, hogy a SunEdison és az Advanced Microgrid Solutions által felépítendő új energiatermelő és tároló kapacitás olyan energiaforrást jelent majd, amely kiválthatja a jelenleg helyben használt nukleáris, illetve széntüzeléssel nyert energiát.

2014-ben az újonnan létrehozott energiakapacitások 32 százaléka napenergiára épül, ezzel 2014 volt zsinórban a második olyan év, amikor az újonnan létesített napenergia kapacitások mértéke meghaladta a szélre és a szénre épülő új infrastruktúrák kapacitásait is. A fenti tendenciák nyomán jelenleg úgy kalkulálható, hogy a napenergia hamarosan elsődleges energiaforrássá léphet elő a termelésben és a háztartásokban egyaránt. A következő boomot e téren Kína hozhatja majd, amely állam egyelőre szerény 50 megawattos napenergia kapacitással rendelkezik jelenleg, jövőre tekintő tervei azonban rendkívül ambiciózusak.

0 Tovább

Napelemes lett az uradalmi ház

A megye turisztikai vonzerejét erősítheti az a pajtaszínház és kézműves udvar, amit hétvégén adtak át Cégénydányádon. A szatmári faluban uniós és hazai forrásból újult meg két egykori uradalmi épület. Az önkormányzat tervei szerint ide várják majd a megye és a térség kézműveseit, valamint kisebb koncerteket és konferenciákat is szerveznek a megújított épületekben.

Kalotaszegi muzsika hangja töltötte be július negyedikén a cégénydányádi főteret. A 700 lelkes kis faluban világra szóló mulatságot tartottak. Negyedik alkalommal rendezték meg a környék egyik legjelentősebb rendezvényét, a Szamosfesztet. A fesztivál idén ráadásul különösen fontos volt a helyi közösség életében, átadták Cégénydányád legújabb ékességeit: a Pajtaszínházat és egy kézműves házat. A helyi református pap meg is áldotta az épületeket. Cégénydányádban az elmúlt években nem volt művelődési ház, mert lebontották. A polgármester, Lakatos Róbert, megválasztása után az egyik legfontosabb célnak egy új közösségi ház építését tűzte ki. Pályázati forrásból 190 millió forint szereztek, és két uradalmi épületet újítottak fel a pénzből. Az épületekre még napelemeket is szereltek.

– Ez a 21. század, és most ott tartunk, hogy talán 3 hónap múlva minden épületünkön, ami az önkormányzaté, napelemek lesznek, hiszen nemrég nyertünk pályázatokat megújuló energiára: iskolánkra, bentlakásos intézményünkre, a horgásztavunkhoz, a polgármesteri hivatalhoz. 21. század… Azt hirdettük meg, hogy a 21. század egyik legfejlettebb települése szeretnénk lenni Szatmárban – mondta Kelemen Róbert polgármester.

A falu új épületeinek átadásra a megye vezető politikusai, közéleti személyiségei mellett erdélyi és kárpátaljai vendégeket is hívtak a cégénydányádiak. Ezzel a beruházással ugyanis a megye egyre élénkülő idegenforgalmát is növelni szeretnék. A Magyar Országgyűlése elnöke, Kövér László a rendezvényen azt mondta, az ilyen beruházások erősíthetik meg a magyarság gazdasági összekapcsolását.

– Meg kell próbálni gazdasági értelemben is összekötni a nemzet szövetét. Meg kell próbálni kulturális kapcsolatok, meg a személyközi kapcsolatok millióinak a fölélesztésével – a szó szoros értelmében – egységessé, szerves, organikus egységgé tenni a nemzetet. Nemcsak beszélni róla, hanem az apróbb munkában, a mindennapos munkában is cselekedni érte – hangsúlyozta dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A cégénydányádi kézműves udvar minden hónap második hétvégéjén lesz nyitva. Ekkor a megye különböző mesteremberei nemcsak árulják majd portékáikat a vevők, meg is mutatják, hogyan készülnek. Az új pajtaszínház pedig kis koncerteknek, konferenciáknak adhat otthont.

0 Tovább

6.5 MW-os naperőmű

A Gardner Capital és MC Power Companies bejelentette Missouri államban, Trenton-ban egy 6.5 MW-os naperőmű létrehozását.
A szalagvágás július elsején volt a Macon Missouri Solar Energy Farmnál, ott voltak a városi hivatalnokok, állami és helyi törvényhozók és képviselők. Valamivel több, mint 3.2 MW-ot fog használni a Missouri Public Energy Pool 35 tagú városai, Macon várost is beleértve. Macon 1890-óta van ellátva elektromos hálózattal, és 2000 óta tagja az energia szövetségnek.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A Tesla után a Samsung is…

A megújuló energiát használó háztartások legérzékenyebb pontja eddig az energiatárolás volt. Aztán a Tesla néhány hete bemutatta a megoldást: a Powerwallt. És bár a háztartási méretű akkumulátortelep árcédulája miatt továbbra is akadnak fanyalgók, a falra szerelhető, kompakt eszköz hétköznapi létjogosultságát most a dél-koreai globál cég is visszaigazolja. Aki ilyet szerel a garázsába, az este is nyugodtan használhatja a napenergiát.
Új lakossági energiatároló rendszereket mutatott be a Samsung SDI a müncheni Intersolar Europe 2015 kiállításon. A lítium-ion akkumulátorok elve szerint épített két új eszköztípus 5,5, illetve 8 kWh teljesítményű. Külön márkanevük és a fogyasztói áruk egyelőre még nem ismert, de az már igen, hogy a gyártó alapból 10 év teljesítési, illetve 5 év termékgaranciát vállal az újdonságaira.

A dél-koreaiak nem véletlenül Németországban debütáltak a háztartási energiatároló rendszereikkel: az energetikailag is egyre inkább önellátásra felkészülő okosotthonok térnyerése ugyanis éppen Németországban szembetűnő. Mintegy kétmillió háztetőn termelnek már áramot a kisebb-nagyobb napelem panelek és rendszerek, így a napenergia eltárolására képes eszközök iránt vélhetően itt kelthető fel a legkönnyebben a piaci érdeklődés, a szükséges kereslet.
Az ilyen kompakt telepek jelentősége abból ered, hogy Németországban a termelési csúcsidőben (jellemzően a déli órákban) a napenergia-termelés már képes az egész ország energiarendszerében “rengéseket” előidézni, így az otthoni akkumulátorok előnye voltaképpen kettős: ezek a rendszerek a visszatáplálással nem terhelik a hálózatokat, és a tulajdonos valójában önellátásra rendezkedhet be, mivel a csúcsidőben termelt energia eltárolásával este sem a hálózatról vételezi a fogyasztásához szükséges villamos energiát, hanem abból az “éléstárból”, ahova a saját termését pakolta.
Így válik megoldhatóvá az a tavaly szeptemberben L. Simon László által ismertetett kormányzati probléma is, mely szerint azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni Magyarországon, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél. (Az államtitkár sokat idézett logikáját meghazudtolva azonban idehaza is terjedni kezdtek azok a műszaki és pénzügyi konstrukciók, melyek azt bizonyítják, hogy mindenféle állami támogatás nélkül lehetséges az önálló energiatermelés és a túlzott energiafüggőség felszámolása.)
Tesla, Samsung, Mercedes stb.

A Samsung Münchenben bemutatott lakóházi akkumulátorai falra is, földre is szerelhetők (mivel lapos, a falra szerelési opció nyilvánvalóan helytakarékosabb megoldást eredményez – ezért is, hogy a Tesla eleve csak erre a megoldásra készült). És bár a távol-keleti akkuk formailag nem hajaznak a Tesla által bemutatott, 100 kilós Powewallra (vagy a kistestvérére, a Powerpackra), funkcionálisan pontosan ugyanarra valók, mint az amerikai “rokon”.

Az irány egyértelműen jónak tűnik: a Tesla és a Samsung mellett néhány napja a Mercedes is hasonló bejelentést tett. A német autógyártó egy olyan, saját fejlesztésű rendszert mutatott be, amelyben egyenként 2,5 kWh teljesítményű energiacellák találhatók, de melyből akár 8 darabot is össze lehet kapcsolni, s így még a háztartási méretre nézve is igen jelentősnek számító, 20 kWh teljesítményű energiatároló egységet lehet kialakítani.
A lakóházak energiaigénye mellett egyre inkább előtérbe kerül, hogy az elektromos és hibrid-elektromos járművek fokozatos térnyerése csak ráerősít a háztartási méretben megtermelt, zöld villamos energia eltárolhatóságára, mivel így egy ilyen rendszer a villanyautót is képes ingyen “üzemanyaghoz” juttatni. Azonban ez a fajta, összekapcsolható, igény szerint bővíthető akkumulátoros technológia másféle hasznosítási lehetőségek előtt is megnyitja a kaput: lehetővé teszi például, hogy azok a vállalkozások, melyek nem tudnak saját erőből a maguk számára elegendő megújuló energiát termelni, éjszaka, amikor olcsóbb az áram, megvegyék és eltárolják azt – hogy aztán akkor használják fel, amikor arra szükségük van.

A Cleantehnica szerint az energiatárolás új korszakba lépése egyre erősebben visszahangzó hír a világban, és az új területre várhatóan az összes fontos iparági szereplő belép majd. A “játékba” elsőként berobbanó Tesla a Powerwalljával máris sikeres, mert bár a trendi akkumulátorait meglehetősen borsos áron tette ki az ablakba, máris évekre előre megvan rá a kellő megrendelés. Kérdés azonban, hogy a piac, a fogyasztók tömegesen mikor, és hogyan reagálnak majd az új eszköz beszerezhetőségére, pláne, ha a napelem rendszerek ára a továbbiakban is csökkenni fog – ahogy azt legutóbb a Canadaian Solarra hivatkozva meg is írtuk. Ha drasztikus keresletnövekedés lesz, a prognózisok gyors árcsökkenést helyeznek kilátásba.

Mindezek a történések azon a szűrőn át is igen tanulságosak, hogy miközben a világnak nem csak a fejlettebb része (hiszen Chilétől Indiáig mindenhol előtérbe kerülnek a napenergiás beruházások) vette az olcsó napelemek kora felé az irányt, eközben Magyarország érezhetően más úton jár. Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig sorolni lehetne, hogy hol hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe.

0 Tovább
«
123

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek