Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2030-ig Európa elektromosságának fele megújuló energiából

Európa több mint valószínű, hogy a következő évtized végéig az elektromossága felét megújuló energiából fogja fedezni, ha az EU országok az éghajlatváltozással kapcsolatos fogadalmaikat betartják. A kontinensen a napelemek terjedésének fel kell gyorsulnia, állítja a Guardian. Az Európai Unióban az energia és éghajlati célok elérhetőek, a megújuló energia elérheti az 50%-ot. Ez azt jelenti, hogy a villamos energia rendszer – változások előtt áll, ráadásul a széntelenítés is felgyorsulhat.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napelemeké a jövő, nem a szénalapú energiáé

Öt év alatt százmilliárd eurót esett Európa öt legnagyobb energiaszolgáltatójának értéke, mivel a szénalapú energiát preferálták a megújuló energiaforrások (napelem) helyett – állítja a The Guardian a Carbon Tracker Initiative tanulmányára hivatkozva.

A világgazdasági válság és az új, zöldenergiáról szóló európai szabályozások következtében a szénből nyert energia felhasználása 5 százalékkal esett, miközben a kontinens legnagyobb energiavállalatai 9 százalékkal növelték a fosszilis energiától való függésüket. A legnagyobbat bukó cégek között megtalálható az E.On, az RWE, a GDF Suez, az EDF és az Enel, melyek az uniós energiatermelés hatvan százalékát adják.

A jelentés számvetése szerint több mint száz új szénerőmű építését jelentették be, melyek azonban – tizenkilenc kivételével – soha nem épültek meg, többet viszont bezártak, így szénenergiából mára 19 gigawattal kevesebbet termelünk Európában. Mindeközben 203 gigawatt új kapacitás jött létre a megújulóenergia-előállítással kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhetően. Az Enel részéről ugyanakkor biztató, hogy a 2008-as, 4 százalékos szinthez képest mára 12 százalékra emelte a megújuló energia hányadát a teljes kapacitásához viszonyítva.

Új program

Tavaly októberben ráadásul új környezetvédelmi programban állapodtak meg az uniós vezetők, mely a szénből előállított energia további visszaszorulását eredményezheti, a tagállamok vállalták ugyanis, hogy kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Jelzésértékű, hogy nemrég a norvég kormány is a szénalapú energiával kapcsolatos befektetéseinek megvonásáról döntött, mely 122 különböző céget érint. Hatalmas összegről van szó: a skandináv országnak mintegy 900 milliárd dollárja feküdt olyan vállalkozásokban, melyek a fosszilis energiahordozókban voltak érdekeltek.

0 Tovább

Napelem jóslatok 2015-2021

Egy új tanulmány bemutatja a napelem piaci részesedéseket, stratégiákat és előrejelzéseket 2015 és 2021 között világszerte egy 537 oldalas kötetben. A világban a napelem megoldások piaci arányai nőnek, ahogy a technológia hatékonyabbá válik, és kevesebb költségbe kerül.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelem rendszer, 3500W - Drón légi felvétel

GreenSys Electric Kft. által telepítve
GreenSys Electric kft. által telepítve

Napelem rendszer, 3500W - Drón légi felvétel
http://www.gsenapelem.hu

Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Sok skót napelem

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet, közösségi finanszírozásban. Az ok egyszerű: csökkentenék a szmogot a városban, és az iskolákat (meg persze a tanács épületeit) olcsó áramhoz juttatnák. A mi kormányunk szemével nézve mindez persze úgy is olvasható, hogy a skótok (is) megkattantak.

Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújulóenergia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a szolárcellák a következő években.
"Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak" – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. Hozzátette: a közösségi finanszírozás mint megoldás ráadásul lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabban vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában.

A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz majd ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a napelem rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint a városi tulajdonra telepíteni a napelemeket okos lépés, amit azonban minél több ingatlantulajdonosnak is követnie kellene, mivel az így elérhető energiapotenciál óriási – nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi kihasználtsági szint meglehetősen alacsony.
Skóciában több mint 35 ezer lakás és 600 üzlethelyiség van napelemtáblákkal felszerelve, de mindezek közül Edinburghban csak alig több mint ezer ilyen található. A WWF Scotland legfrissebb, áprilisban végzett felmérése szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény- (illetve: világítás) és villamosenergia-igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvízpanelek az átlagos háztartás melegvíz-szükségletét is kielégíthetnék.
A skót főváros 2020-ra kitűzött célja leírva is elképesztő: Edinburgh szén-dioxid-kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék – jelentős mértékben a napelemprojektekre támaszkodva.
A világ az olcsó napelem felé száguld, és most éppen nagyon jó évek várnak a napelemgyártókra, mert termékeikkel a világ jelentős részén ugyanannyiért tudnák előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel – írtuk nemrég a Bloombergre hivatkozva. Majd hosszasan sorolta, hogy Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe. Eközben Magyarország lényegében "oda se néz", mert miközben a nem süt a nap, nem fúj a szél ortodoxiáját mormolja, 60 évre a rendkívül kockázatos orosz atombizniszbe bonyolódik éppen.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek