Napelem park épül Bojton

Elkészült Bojt külterületén egy közel 4000 darab vékony filmes napelemből álló 499 kW névleges teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer.

Az uniós támogatással megvalósult bojti zöld beruházás évi 551 tonnával járul hozzá hazánk uniós szén-dioxid kibocsátás csökkentési kötelezettségeinek teljesítéséhez. A hazai megújuló energiát hasznosító beruházás emellett Magyarország energiaimport-függőségének csökkentését is segíti.

A klímaváltozás elkerülhetetlenül érinti hazánkat is: kiszáradhatnak egyes területek, szélsőségessé válik az időjárás, nő az aszályos időszakok hossza és az árvizek száma. Magyarországnak a környezetvédelmi kihívásokon túl, a jelentős energia importfüggőség miatt is változtatnia kell energiastruktúráján, és a helyben rendelkezésre álló zöld energiákat kell mind hatékonyabban kiaknáznia. A napenergia az egyik leginkább korlátlanul rendelkezésre álló megújuló, tiszta energiaforrás Magyarországon. Évi körülbelül 2100 óra a napsütéses órák száma, ami azt jelenti, hogy hazánkban mindenképpen érdemes hasznosítani ezen megújuló energiát, ám egyelőre még csak igen kis hányadát használjuk ki lehetőségeinknek.

A Hajdú-Bihar megyei projekt célja, hogy napenergiával biztosítsa a térség villamos energia fogyasztásának egy hányadát.  A BPYSOLAR Kft. Bojt külterületén, 2015 nyarán megvalósult szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházását a KEOP támogatás tette lehetővé. A projekt összköltsége 395.00 millió Forint, melyből a KEOP támogatás mértéke 60 százalékos. A projekt teljes elszámolható költségének 40 százaléka önrészből lett finanszírozva.

Az Európai Unió által támogatott beruházás keretében 3840 darab vékonyfilmes (amorf) napelem panel lett kihelyezve, a szolárpark teljes névleges teljesítménye 499 kW. A napenergia beruházás várhatóan 25 éven át közel 590 ezer kWh villamos energiát fog termelni évente. A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményei villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, megújuló forrásból fog származni. A vékony filmes napelemek körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesznek kihelyezve Bojt külterületén.

A KEOP által támogatott napenergia projekt révén évi 551 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken bolygónk klímájának terhelése, a jelenlegi fosszilis energiatermeléshez képest. A szolármező működése hangtalan, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a károsanyag-kibocsátás is csökken.

Napelem pályázat

0 Tovább

2030-ig Európa elektromosságának fele megújuló energiából

Európa több mint valószínű, hogy a következő évtized végéig az elektromossága felét megújuló energiából fogja fedezni, ha az EU országok az éghajlatváltozással kapcsolatos fogadalmaikat betartják. A kontinensen a napelemek terjedésének fel kell gyorsulnia, állítja a Guardian. Az Európai Unióban az energia és éghajlati célok elérhetőek, a megújuló energia elérheti az 50%-ot. Ez azt jelenti, hogy a villamos energia rendszer – változások előtt áll, ráadásul a széntelenítés is felgyorsulhat.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napelemeké a jövő, nem a szénalapú energiáé

Öt év alatt százmilliárd eurót esett Európa öt legnagyobb energiaszolgáltatójának értéke, mivel a szénalapú energiát preferálták a megújuló energiaforrások (napelem) helyett – állítja a The Guardian a Carbon Tracker Initiative tanulmányára hivatkozva.

A világgazdasági válság és az új, zöldenergiáról szóló európai szabályozások következtében a szénből nyert energia felhasználása 5 százalékkal esett, miközben a kontinens legnagyobb energiavállalatai 9 százalékkal növelték a fosszilis energiától való függésüket. A legnagyobbat bukó cégek között megtalálható az E.On, az RWE, a GDF Suez, az EDF és az Enel, melyek az uniós energiatermelés hatvan százalékát adják.

A jelentés számvetése szerint több mint száz új szénerőmű építését jelentették be, melyek azonban – tizenkilenc kivételével – soha nem épültek meg, többet viszont bezártak, így szénenergiából mára 19 gigawattal kevesebbet termelünk Európában. Mindeközben 203 gigawatt új kapacitás jött létre a megújulóenergia-előállítással kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhetően. Az Enel részéről ugyanakkor biztató, hogy a 2008-as, 4 százalékos szinthez képest mára 12 százalékra emelte a megújuló energia hányadát a teljes kapacitásához viszonyítva.

Új program

Tavaly októberben ráadásul új környezetvédelmi programban állapodtak meg az uniós vezetők, mely a szénből előállított energia további visszaszorulását eredményezheti, a tagállamok vállalták ugyanis, hogy kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Jelzésértékű, hogy nemrég a norvég kormány is a szénalapú energiával kapcsolatos befektetéseinek megvonásáról döntött, mely 122 különböző céget érint. Hatalmas összegről van szó: a skandináv országnak mintegy 900 milliárd dollárja feküdt olyan vállalkozásokban, melyek a fosszilis energiahordozókban voltak érdekeltek.

0 Tovább

Napelem rendszer, 4500W - Drón légi felvétel

Napelem rendszer, 4500W – Drón légi videó
http://www.gsenapelem.hu
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Napelem Rendszer - GreenSys Electric - Drón légi felvétel

Napelem rendszer minden tetőtípusra az ország egész területén.
Drón légi felvétel a napelemekről.

www.gsenapelem.hu

Zene: Mike Andrews - Flow

0 Tovább
12
»

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek