Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napenergia park Írországban

Írországban Wexford megyében Ballycullane közelében egy napenergia parkot terveznek. Írország első napenergia parkja a történelmi Tintern Abbey kirándulóhelyen épülne fel, a wexfordi megyei tanács már benyújtotta a kérelmet.

Ha elfogadják, akkor a Wexfordi napenegia park 1000 napelemmel fog rendelkezni, mintegy 26 hektáron egy mezőgazdasági területen. “Lesz egy napenergia ágazat Írországban. Ez nem kérdés, az a kérdés, hogy mikor. Kutatásokat végeztek a napenergiáról. Írország ugyanazon a szélességi fokon van, mint Németország és az Egyesült Királyság ahol már van jó néhány napenergia park.

“Globálisan haladunk a környezeti katasztrófa felé, ha nem teszünk valamit a CO2-kibocsátást ellen, de ez egy üzleti lehetőséget is egyben.” A leendő napenergia-napelem farmnak három igazgatója lesz, akik közül az egyik a helyi földbirtokos lenne. Az egyelőre még nem világos, hogy hány munkahelyet teremt a projekt, de mindenesetre ez nem vezet semmiféle nagyszabású foglalkoztatási lehetőséghez. “Az Coolroe hely kiválóan alkalmas ehhez a projekthez, mert nem nagyon van kitéve a vizuális hatásnak, és közel a hálózati csatlakozási pont, valamint a természetes napfényes délkeleti részen helyezkedne el, amely a legmagasabb szintű napenergiát adja az országban “

Ballycullane lakosok azonban megosztottak a terveket illetően. Denise és Bob Gerrard, aki visszavonult a vidékre mintegy kilenc évvel ezelőtt, megdöbbenti az a kilátás, hogy „hold fekete napelem üvegek” lesznek a kertjük végében mintegy három méter távolságra. “Az igazgatók nem konzultáltak a közösséggel a napenergia parkról, és e-nélkül ugrottak bele, nem konzultáltak a helyi emberekkel külön-külön.

“Ezeket a napenergia-napelem parkokat nem a lakóingatlanok közelében kell elhelyezni. Mi nagyon aggódunk, hogy csökkeni fog az ingatlanunk értéke, mi nem is tudunk kimozdulni, illetve ha valaki meg akarja vásárolni a házunkat, furcsán néz ki, hogy egy napenergia-naperőmű park van a hátsó részben.” Mondta Bob. Bernard Holland, aki családjával 12 éve él a településen, aggódik a napenergia park közelsége miatt és, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az egészségre. „Ezeken a földeken a téli időszakban árvizek vannak, nem vagyok biztos benne, hogy a megfelelő helyre telepítik a rendszert. Amikor kinézek az ablakomon a hálószobából, azok a panelek már 50m közelségben vannak.”

Mr Blunt elmondta, hogy bár nem ő hozta a döntést, hogy napelem farm épüljön, viszont az embereknek, akik nem a közelben laknak megfelel a döntést. Jelenleg nincs napenergia gazdaság Írországban, de idén februárban, építési engedélyt kapott egy 5.1 megawattos napenergia farm Észak-Írországban. A beruházás 7.600.000 € kerül és csak öt embert foglalkoztat. Az export kapacitás 5 megawatt.

0 Tovább

Google: olajmezőből naperőmű

A Google komoly összeget fektet egy kimerült kaliforniai olajmezőn épülő naperőműbe.

A Google az utóbbi években számos eltérő területen fektetett be olyan érdekes és újszerű projektekbe, amelyek igencsak elütnek az eredetileg internetes keresőként induló cég szűkebb profiljától. Most egy Kaliforniában felépülő naperőmű támogatását jelentették be, amely még tovább növeli a megújuló energiára fordított összeg méretét.

A hivatalos blogban arról olvashatunk, hogy a napenergia-rendszerek gyártásával és a kapcsolódó szolgáltatások értékesítésével foglalkozó SunEdison egy 20 éves megállapodás keretében építi fel Kalifornia államban új naperőművét, amely egy egykori olajmezőre épül. Ezen olajmező valamikor 30 kútból állt, ezek száma azonban az utóbbi időben 5-re csökkent, mivel kimerültek azon készletek, amelyeket a jelenlegi olajárak mellett gazdaságosan lehetett kitermelni (ez utóbbi kitétel igencsak fontos, mivel a rendelkezésre álló készleteket globális szinten a gazdaságosan kitermelhető mennyiség alapján számolják ki). A Google 145 millió dollárt fektet a projektbe, amivel 1,5 milliárdra ugrik a megújuló energiára fordított teljes összeg mértéke.

A rendszert magát a TerraForm Power épít ki, amely idővel összesen 248 ezer monokristályos fotovoltaikus modult fog itt alkalmazni, ezzel pedig egy csaknem 3 négyzetkilométeres területet fednek majd le. A végeredmény a remények szerint egy 82 megawattos erőmű lesz, amely egyébként a Google 17. legnagyobb ilyen projektje, a SunEdisonnal közösen. Ahogy azt említettük, ezzel összesen 1,5 milliárd dollárt költöttek hasonló fejlesztésekre, ezek és a velük kapcsolatban megkötött hosszú távú szerződések révén csak tavaly 870 ezer megawattóra kapacitás állt rendelkezésükre, amivel a teljes fogyasztás 23 százalékát biztosították – az egyéb források és a házon belüli projektek révén állításuk szerint a cég fogyasztásának 35 százaléka származik megújuló forrásból.

A Regulus projekt egyébként 10 ezer háztartást tudna ellátni, ezzel pedig évente 57 ezer tonna szén elégetése válna feleslegessé.

0 Tovább

Elindult a világ legnagyobb naperőműve

Teljes kapacitással működik a kaliforniai Topaz naperőmű, 160 ezer háztartást lát el energiával. A kaliforniai San Luis Obispo Countyban beindított Topaz naperőmű tervezése 2008-ban kezdődött, az építési munkálatai pedig 2012-ben indultak.

E sorok írásakor a Topaz a világ legnagyobb kapacitású naperőműve, amely 550 megawatt energiát képes előállítani. Ez az energiamennyiség 160 ezer háztartást képes ellátni elektromos energiával. Alkalmazásával 377 ezer tonnával lehet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ami azért is fontos, mert a közelben nemzeti park és mezőgazdasági területek is vannak. Ehhez összesen kilencmillió darab napelemre van szüksége, amelyek 24,6 négyzetkilométeres területen. Az eredeti tervek szerint az erőmű csak jövőre készült volna be, de már a napokban beüzemelték. Jelenleg a Topaz a világ legnagyobb kapacitású fotóvillamos naperőműve. Valószínűleg nem sokáig maradhat világrekorder a Topaz, ugyanis a tervek szerint jövőre már teljes kapacitással működik majd az 579 megawattos Solar Star naperőmű is, amely 255 ezer háztartást tud majd ellátni energiával.

0 Tovább
1234
»

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek