Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Tesla után a Samsung is…

A megújuló energiát használó háztartások legérzékenyebb pontja eddig az energiatárolás volt. Aztán a Tesla néhány hete bemutatta a megoldást: a Powerwallt. És bár a háztartási méretű akkumulátortelep árcédulája miatt továbbra is akadnak fanyalgók, a falra szerelhető, kompakt eszköz hétköznapi létjogosultságát most a dél-koreai globál cég is visszaigazolja. Aki ilyet szerel a garázsába, az este is nyugodtan használhatja a napenergiát.
Új lakossági energiatároló rendszereket mutatott be a Samsung SDI a müncheni Intersolar Europe 2015 kiállításon. A lítium-ion akkumulátorok elve szerint épített két új eszköztípus 5,5, illetve 8 kWh teljesítményű. Külön márkanevük és a fogyasztói áruk egyelőre még nem ismert, de az már igen, hogy a gyártó alapból 10 év teljesítési, illetve 5 év termékgaranciát vállal az újdonságaira.

A dél-koreaiak nem véletlenül Németországban debütáltak a háztartási energiatároló rendszereikkel: az energetikailag is egyre inkább önellátásra felkészülő okosotthonok térnyerése ugyanis éppen Németországban szembetűnő. Mintegy kétmillió háztetőn termelnek már áramot a kisebb-nagyobb napelem panelek és rendszerek, így a napenergia eltárolására képes eszközök iránt vélhetően itt kelthető fel a legkönnyebben a piaci érdeklődés, a szükséges kereslet.
Az ilyen kompakt telepek jelentősége abból ered, hogy Németországban a termelési csúcsidőben (jellemzően a déli órákban) a napenergia-termelés már képes az egész ország energiarendszerében “rengéseket” előidézni, így az otthoni akkumulátorok előnye voltaképpen kettős: ezek a rendszerek a visszatáplálással nem terhelik a hálózatokat, és a tulajdonos valójában önellátásra rendezkedhet be, mivel a csúcsidőben termelt energia eltárolásával este sem a hálózatról vételezi a fogyasztásához szükséges villamos energiát, hanem abból az “éléstárból”, ahova a saját termését pakolta.
Így válik megoldhatóvá az a tavaly szeptemberben L. Simon László által ismertetett kormányzati probléma is, mely szerint azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni Magyarországon, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél. (Az államtitkár sokat idézett logikáját meghazudtolva azonban idehaza is terjedni kezdtek azok a műszaki és pénzügyi konstrukciók, melyek azt bizonyítják, hogy mindenféle állami támogatás nélkül lehetséges az önálló energiatermelés és a túlzott energiafüggőség felszámolása.)
Tesla, Samsung, Mercedes stb.

A Samsung Münchenben bemutatott lakóházi akkumulátorai falra is, földre is szerelhetők (mivel lapos, a falra szerelési opció nyilvánvalóan helytakarékosabb megoldást eredményez – ezért is, hogy a Tesla eleve csak erre a megoldásra készült). És bár a távol-keleti akkuk formailag nem hajaznak a Tesla által bemutatott, 100 kilós Powewallra (vagy a kistestvérére, a Powerpackra), funkcionálisan pontosan ugyanarra valók, mint az amerikai “rokon”.

Az irány egyértelműen jónak tűnik: a Tesla és a Samsung mellett néhány napja a Mercedes is hasonló bejelentést tett. A német autógyártó egy olyan, saját fejlesztésű rendszert mutatott be, amelyben egyenként 2,5 kWh teljesítményű energiacellák találhatók, de melyből akár 8 darabot is össze lehet kapcsolni, s így még a háztartási méretre nézve is igen jelentősnek számító, 20 kWh teljesítményű energiatároló egységet lehet kialakítani.
A lakóházak energiaigénye mellett egyre inkább előtérbe kerül, hogy az elektromos és hibrid-elektromos járművek fokozatos térnyerése csak ráerősít a háztartási méretben megtermelt, zöld villamos energia eltárolhatóságára, mivel így egy ilyen rendszer a villanyautót is képes ingyen “üzemanyaghoz” juttatni. Azonban ez a fajta, összekapcsolható, igény szerint bővíthető akkumulátoros technológia másféle hasznosítási lehetőségek előtt is megnyitja a kaput: lehetővé teszi például, hogy azok a vállalkozások, melyek nem tudnak saját erőből a maguk számára elegendő megújuló energiát termelni, éjszaka, amikor olcsóbb az áram, megvegyék és eltárolják azt – hogy aztán akkor használják fel, amikor arra szükségük van.

A Cleantehnica szerint az energiatárolás új korszakba lépése egyre erősebben visszahangzó hír a világban, és az új területre várhatóan az összes fontos iparági szereplő belép majd. A “játékba” elsőként berobbanó Tesla a Powerwalljával máris sikeres, mert bár a trendi akkumulátorait meglehetősen borsos áron tette ki az ablakba, máris évekre előre megvan rá a kellő megrendelés. Kérdés azonban, hogy a piac, a fogyasztók tömegesen mikor, és hogyan reagálnak majd az új eszköz beszerezhetőségére, pláne, ha a napelem rendszerek ára a továbbiakban is csökkenni fog – ahogy azt legutóbb a Canadaian Solarra hivatkozva meg is írtuk. Ha drasztikus keresletnövekedés lesz, a prognózisok gyors árcsökkenést helyeznek kilátásba.

Mindezek a történések azon a szűrőn át is igen tanulságosak, hogy miközben a világnak nem csak a fejlettebb része (hiszen Chilétől Indiáig mindenhol előtérbe kerülnek a napenergiás beruházások) vette az olcsó napelemek kora felé az irányt, eközben Magyarország érezhetően más úton jár. Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig sorolni lehetne, hogy hol hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe.

0 Tovább

Ausztrália szén nélkül

NapelemSydney - Ausztrália legnagyobb elektromossági közületi cége elkötelezte magát, hogy 35 éven belül bezárja a széntüzelésű erőműveit, ezáltal megszabadulva a megkövesedett tüzelőanyagtól való függéstől. Az AGL Energy Ltd. megújuló energiában (napelemekben) fog gondolkodni a továbbiakban, miközben kisebb

projektekre fog összpontosítani a kezdetekben.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

50kW-os napelemes rendszer átadó

http://www.gsenapelem.hu

0 Tovább

Bizakodó ígéret: még idén indul a napelemgyár próbaüzeme Csornán

Év végén már próbaüzemmel működik a csornai napelemgyár. Ezt ígérte tájékoztatójában a Kisalföldnek a beruházó Ecosolifer kft. Addigra több mint száz alkalmazottjuk is lesz.

napelem-panel

napelem-panel

A beruházó megkapta az engedélyeket, kezdődhet a napelemgyár építése Csornán. A Kisalföldet az Ecosolifer Modulgyártó Kft. tájékoztatta arról is, hogy év végén már próbaüzemmel számolnak. Az ipari termelés 2016 első negyedévében indul meg a tervek szerint.

A napelemgyár alapkövét tavaly szeptemberben rakták le Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A város keleti oldalán, a 85-ös főút mellett, az elkerülő út közelében építik fel. Mint az az alapkőletételkor elhangzott: két ütemben, 14,5 milliárd forintba kerül a beruházás. Ha elkészül és teljes kapacitással működik, kétszáznál is többen kereshetik majd kenyerüket az üzemben. Az Ecosolifer kft. mostani tájékoztatója kitér rá: a szakemberek felvételét elkezdték. 2015 végére több mint száz munkavállalót alkalmaznak.

„Az elmúlt hónapokban a beruházás építési és technológiai előkészítése befejeződött – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére az Ecosolifer kft.
– A társaság megkapta a kivitelezési munkákhoz a szükséges engedélyeket és megkezdődtek a létesítmény megvalósításának előkészítő földmunkái.”

Az Ecosolifer Modulgyártó kft. a legkorszerűbb energia- és környezettudatos irányelvek alapján építi meg a több mint ötezer négyzetméteres üzemcsarnokot. Első lépésként a világon az egyik legmagasabb hatásfokú napelem-cellagyártó technológiát, az úgynevezett vékonyréteg-technológiát telepítik.

A cég közölte: nemzetközi stratégiai együttműködésben valósítják meg a fejlesztést. Partnerükről közelebbit nem árultak el, csak azt, hogy világszinten is meghatározó európai vállalatról van szó. Közleményükben megjegyzik: az egyedülálló innovatív beruházás és a további közös fejlesztések hosszú távon is kiemelkedő versenyképességet biztosítanak.
Csornán olyan napelemek gyártását kezdik meg, melyek mindkét oldala képes áramot termelni, így a napelemparkban a visszaverődő napsugarakat is hasznosítják. Az indulókapacitás 80 megawatt lesz.
Lapunknak azt írták: 2016- ban, a beruházás második lépéseként további kapacitásnövelő és más technológiai beruházásokat valósít meg az Ecosolifer a városban, mely további munkavállalók felvételét jelenti.

0 Tovább

Angliában 1 MW a tetőtéri fejlesztési küszöb

A brit kereskedelmi tetőtéri ipar kapott egy újabb lökést ma reggel, miután Eric Pickles megemelte a megengedett fejlesztési küszöböt a tetőtéri napelem telepítések ügyében 1 MW-ra.
Az államtitkár a közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak is megemelné az 50kW-ról 1 MW-ra a maximális telepíthetőséget.

Legyen tiszta energiája!

Legyen tiszta energiája!

A Megújuló Energia Szövetség vezérigazgatója Dr. Nina Skorupska azt mondta a kereskedelmi testület el volt ragadtatva a bejelentéstől, azt állította, ezentúl sokkal könnyebb lesz a kereskedelmi épületekre napelemeket telepíteni szerte az Egyesült Királyságban

A napelemmel telepített kereskedelmi épületeknek megvan a lehetősége, hogy jelentős mennyiségű tiszta villamos energiát állítsanak elő. Eddig merev volt a szabályozás.

A küszöbérték növelése minden területen jelentősen hathat, eltűnnének a fejlesztői bizonytalanságok. A napenergia tovább terjedhet, miután 1 MW a felső határ.

A kiterjesztés azt eredményezi 50kw helyett, 1 MW, hogy automatikusan fel fog lendülni a napenergia kereskedelem. Rengeteg pénzt takaríthatnak meg a gyárak, irodák, raktárak az energia számlával, miután napelemes tetővel rendelkeznek.

0 Tovább
«
1234

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek