Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A napelemek árának csökkenésével nem tartott lépést a naperőművek bővülése

Annak ellenére, hogy az utóbbi öt évben felére estek a napelemárak, ennél kisebb ütemben bővülnek a napenergiás termelő egységek - közölte a napenergiás rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó High Six Team Kft. az MTI-vel.

A szakértők az árat ahhoz mérik, hogy a napelemtábla - a nap csúcs-sugárzásakor - mekkora villamos energiát termel. Ez 2007-ben 180 watt volt, ma a prémium minőségű napelemtáblák már 500 watt villanyáramot is képeset termelni óránként. A jelenlegi ár wattonként 1 euró a csúcs-minőségű termékeknél, de az olcsónak számító termékek már megvásárolható wattonként 40 euró centért is. Európában 2011-ben 22 megawatt naperőművi kapacitást helyeztek üzembe, ez volt eddig a csúcs év. Az üzembe helyezett kapacitás ettől kezdve csökken: 2012-ben 17 megawatt, 2013-ban pedig 11 megawatt volt, és az előzetes adatok szerint tavaly is körülbelül ekkora új kapacitás lépett be. Az Európai Fotovoltikus Szövetség (EPIA) - akitől a korábbi adatok is származnak - 2018-ig tartó optimista becslése szerint éves átlagban 15 megawatt új kapacitás megépítése várható, de ettől reálisabb az évi 10 megawatt körüli érték.
Magyarországon tavaly 50 megawatt naperőművi kapacitást helyeztek üzembe. Idén - várhatóan - egy 16 és egy 90 megawattos erőmű lép üzembe. Ezt követően itt is visszaesés várható, de 2018-tól a becsült új kapacitás már elérheti az évi 80 megawattot.
A magyar éghajlati övezetben egy négyzetméter napelem tábla évi 1200 kilowattóra villanyáramot képes termelni. A mediterrán övezetben ez eléri az 1700 kilowattórát, míg a trópusokon 2200 kilowattórával lehet kalkulálni.

0 Tovább

500 MW napelem fejlesztés Japánban

Shanghai, Kína – A Solar Power ma bejelentette, hogy az SPI Japán napelemes cég stratégiai társulási megállapodást kötött a Uniroottal. Az osakai központú vállalat, jelentős napenergia projektfejlesztéssel együttesen 500 MW-os naperőmű megvalósításba kezdenek.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelem Rendszer - GreenSys Electric - Drón légi felvétel 3

Vegyes napelem rendszerek – Drón légi felvételek

http://www.gsenapelem.hu

0 Tovább

India új projektje 100MW napenergia

Új Delhi, India – Az Azure Power független cégbirodalom és az indiai napenergia-szektorban tevékenykedik. Az új bejelentésében nyilvánosságra hozta India legnagyobb 100MW-os napenergia beruházását a National Solar Mission (NSM) keretében, Rajasthanban.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napenergiának nagy a potenciálja

Cambridge: Egy átfogó tanulmány a napenergia hasznosítását elemzi. A napenergia-napelem a legjobb lehetőség, hogy találkozzanak az emberiség jövőbeli hosszú távú energia céljaival. Az üvegház hatásokat-kibocsátásokat csökkenteni szükséges, mindamellett a tudósok rájöttek, hogy a hosszú távú célok eléréséhez a technológiát is fejleszteni kell.

„A jövő egy napenergia” „The Future a Solar Energy„ tanulmányt a MIT Energy Initiative (MITEI) bocsájtotta ki.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek