Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erdőket véd és megújuló energiákra vált az Apple

Az óriáscég a World Wildlife Funddal(WWF) fog össze a kínai erdők megmentése érdekében. Kínai gyárainak áramfogyasztását pedig megújuló energiákból fogja ellátni.

Halála előtt Steve Jobs azt mondta Obama elnöknek, hogy azok az állások, amiket kihelyeztek Kínába, soha többé nem fognak visszajönni Amerikába – mára ez az Apple esetében a gyártás túlnyomó részét jelenti.
Kína a világ legnagyobb légszennyezője, az éves globális emisszió 25 százalékáért felelős, míg az USA 16 százalékért. Ebben éppen az olyan gyártás kiszervezéseknek, és kihelyezéseknek (outsourcing) van szerepük, mint amit az Apple is végrehajtott.
Ezért kulcsfontosságú, hogy milyen ökológiai szempontok mentén állítja elő termékeit. A cupertinói székhelyű cég bejelentette, hogy az ázsiai nagyhatalomban közel 0,4 millió hektárnyi erdőséget fog “megvédeni”.
Vágják, de nem úgy
A szóhasználat félrevezető, ugyanis nem arról van szó, hogy ekkora kiterjedésű fás területnek a kivágását venné elejét, hanem hogy “felelősen menedzselt erdőt” felügyel, amely “rostokat szolgáltat papír és fatermékekhez”. A ráció ebben egyszerű: az Apple termékek csomagolása, dobozai is  Ázsiában készülnek, nem csupán a világhírű ketyeréi.
Tim Cook vezérigazgató célul tűzte ki, hogy az Apple által használt papírcsomagolások “megújuló forrásból” eredjenek. A szóhasználat itt is megtévesztő, mivel a biomasszát megújulónak tekintik, de nem mindegy, hogy az “felelősen menedzselt” erdőből jön-e, vagy erdőirtásból ered. Az Apple célja, hogy “nettó zéró” hatással járjon papír előállítása, vagyis az erdők visszanőjenek.
Siker és etika – lehet együtt?
Lehet-e kifizetődő az etikus magatartás az üzleti életben? Önfeláldozás-e, ha cégünk működése során a profitérdekek mellett a környezet és a társadalom tágabb érdekeire is tekintettel vagyunk? Vagy nincs is már másik út? Jöjjön el június 4-én az Üzleti Etikus Cégek Fórumára, ha többet szeretne tudni erről!
Fölös napenergia
Az Apple a SunPowert választotta napenergiára való átállása kivitelezőjének: Kína Szecsuan tartományában húznak fel két szolárfarmot, egyenként 20 megawattos kapacitásút, melyek ellátják majd energiával az Apple gyáregységeit.
A tervek szerint a két létesítmény “sokkal több” energiát fog termelni (évente 80 millió kWh-t, mely 61 000 kínai háztartás éves energiaigényével egyenlő), mint amire az Apple irodáinak és boltjainak szüksége van. Hogy a fölös energiával mit kezdenek, arról nem szól a fáma. A szolártelepeket úgy tervezték meg, hogy építésük és létük ne zavarja a helyi jak populációt. A nagytestű, bikaszerű állatok ugyanis fontos forrásai a helyi közösség megélhetésének.
Az Apple 2015 februárjában azt is bejelentette, hogy írországi és dániai adatközpontjait szintén megújuló energiával fogja ellátni, s e célra 2 milliárd dolláros beruházást indít. A cég továbbá 14 000 hektárnyi erdőt vásárolt Maine és Észak-Karolina államokban a Conservation Funddal közösen, írta a Business Insider.
Az internetes szektor köztudottan energiafaló szerverközpontokból él. Az Apple mellett a Facebook, a Google és az Amazon is bejelentette már, hogy hosszú távon átállnak a megújuló energiákra e létesítményeikben miután a felhasználók nyilvánosan nyomást helyeztek rájuk. Az Apple energiafogyasztásának 87 százalékát már megújuló energiahordozókkal fedezik.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Szolártetők a New York-i iskolákban és a tananyagban

Egy New York-i iskola úgy döntött, hogy szeretné megadni a lehetőséget a gyerekek számára, hogy megismerjék a szolártetők működését és hasznát, közelebb kerüljenek a fenntartható gondolkodáshoz.

A manhattani iskola 2003 óta zöld tetős iskola, és 2013-ban bővült egy napenergiatömbbel. Jövő évtől 24 állami iskolát látnak el egy 23 millió dolláros program keretében napelemes és zöld-tetős napenergiatömbbel.

A program ötletadója egy szülő volt, Vicki Sando, akinek a jelenlegi szolár- és zöld tetős iskolába járt a gyereke. Sando azt látta meg az iskolában, hogy a többségében túlzsúfolt iskolák nem használják ki a tetőterüket, ahogy ő fogalmazott, haszontalan kertjük pedig kínálja a lehetőséget.

Az iskolákban kiépített rendszer nem termel sok energiát, és nem kapcsolódik a városi hálózatra. Ugyanakkor lehetőséget teremt a gyerekek számára arra, hogy közelebb kerüljenek a fenntartható gondolkodáshoz és a környezetvédelemhez. Megismerhetik a napenergia-technológiát, az újrahasznosítható, tiszta energia működését és fontosságát. Már megszerzett tudásuk mellett új szemszögből foglalkozhatnak a zöld tető növényeivel mint kis energiatermelő egységekkel.

forrás: 365.reblog.hu

0 Tovább

10 GW-os új napenergia park Indiában

Az Adani Power India vezető magán napenergia vállalatai közül az egyik. Aláírtak egy megállapodást, hogy felállítsák az ország legnagyobb napenergia parkját.
Amikor a napenergia-napelem park elkészül több mint 16.6 milliárd kWh-t fog termelni évente és 15 millió tonna CO2 kibocsájtástól menti meg a Földet. A teljes befektetés hozzávetőleg 9 milliárd dollárt fog felemészteni.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A Tesla után a Samsung is…

A megújuló energiát használó háztartások legérzékenyebb pontja eddig az energiatárolás volt. Aztán a Tesla néhány hete bemutatta a megoldást: a Powerwallt. És bár a háztartási méretű akkumulátortelep árcédulája miatt továbbra is akadnak fanyalgók, a falra szerelhető, kompakt eszköz hétköznapi létjogosultságát most a dél-koreai globál cég is visszaigazolja. Aki ilyet szerel a garázsába, az este is nyugodtan használhatja a napenergiát.
Új lakossági energiatároló rendszereket mutatott be a Samsung SDI a müncheni Intersolar Europe 2015 kiállításon. A lítium-ion akkumulátorok elve szerint épített két új eszköztípus 5,5, illetve 8 kWh teljesítményű. Külön márkanevük és a fogyasztói áruk egyelőre még nem ismert, de az már igen, hogy a gyártó alapból 10 év teljesítési, illetve 5 év termékgaranciát vállal az újdonságaira.

A dél-koreaiak nem véletlenül Németországban debütáltak a háztartási energiatároló rendszereikkel: az energetikailag is egyre inkább önellátásra felkészülő okosotthonok térnyerése ugyanis éppen Németországban szembetűnő. Mintegy kétmillió háztetőn termelnek már áramot a kisebb-nagyobb napelem panelek és rendszerek, így a napenergia eltárolására képes eszközök iránt vélhetően itt kelthető fel a legkönnyebben a piaci érdeklődés, a szükséges kereslet.
Az ilyen kompakt telepek jelentősége abból ered, hogy Németországban a termelési csúcsidőben (jellemzően a déli órákban) a napenergia-termelés már képes az egész ország energiarendszerében “rengéseket” előidézni, így az otthoni akkumulátorok előnye voltaképpen kettős: ezek a rendszerek a visszatáplálással nem terhelik a hálózatokat, és a tulajdonos valójában önellátásra rendezkedhet be, mivel a csúcsidőben termelt energia eltárolásával este sem a hálózatról vételezi a fogyasztásához szükséges villamos energiát, hanem abból az “éléstárból”, ahova a saját termését pakolta.
Így válik megoldhatóvá az a tavaly szeptemberben L. Simon László által ismertetett kormányzati probléma is, mely szerint azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni Magyarországon, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél. (Az államtitkár sokat idézett logikáját meghazudtolva azonban idehaza is terjedni kezdtek azok a műszaki és pénzügyi konstrukciók, melyek azt bizonyítják, hogy mindenféle állami támogatás nélkül lehetséges az önálló energiatermelés és a túlzott energiafüggőség felszámolása.)
Tesla, Samsung, Mercedes stb.

A Samsung Münchenben bemutatott lakóházi akkumulátorai falra is, földre is szerelhetők (mivel lapos, a falra szerelési opció nyilvánvalóan helytakarékosabb megoldást eredményez – ezért is, hogy a Tesla eleve csak erre a megoldásra készült). És bár a távol-keleti akkuk formailag nem hajaznak a Tesla által bemutatott, 100 kilós Powewallra (vagy a kistestvérére, a Powerpackra), funkcionálisan pontosan ugyanarra valók, mint az amerikai “rokon”.

Az irány egyértelműen jónak tűnik: a Tesla és a Samsung mellett néhány napja a Mercedes is hasonló bejelentést tett. A német autógyártó egy olyan, saját fejlesztésű rendszert mutatott be, amelyben egyenként 2,5 kWh teljesítményű energiacellák találhatók, de melyből akár 8 darabot is össze lehet kapcsolni, s így még a háztartási méretre nézve is igen jelentősnek számító, 20 kWh teljesítményű energiatároló egységet lehet kialakítani.
A lakóházak energiaigénye mellett egyre inkább előtérbe kerül, hogy az elektromos és hibrid-elektromos járművek fokozatos térnyerése csak ráerősít a háztartási méretben megtermelt, zöld villamos energia eltárolhatóságára, mivel így egy ilyen rendszer a villanyautót is képes ingyen “üzemanyaghoz” juttatni. Azonban ez a fajta, összekapcsolható, igény szerint bővíthető akkumulátoros technológia másféle hasznosítási lehetőségek előtt is megnyitja a kaput: lehetővé teszi például, hogy azok a vállalkozások, melyek nem tudnak saját erőből a maguk számára elegendő megújuló energiát termelni, éjszaka, amikor olcsóbb az áram, megvegyék és eltárolják azt – hogy aztán akkor használják fel, amikor arra szükségük van.

A Cleantehnica szerint az energiatárolás új korszakba lépése egyre erősebben visszahangzó hír a világban, és az új területre várhatóan az összes fontos iparági szereplő belép majd. A “játékba” elsőként berobbanó Tesla a Powerwalljával máris sikeres, mert bár a trendi akkumulátorait meglehetősen borsos áron tette ki az ablakba, máris évekre előre megvan rá a kellő megrendelés. Kérdés azonban, hogy a piac, a fogyasztók tömegesen mikor, és hogyan reagálnak majd az új eszköz beszerezhetőségére, pláne, ha a napelem rendszerek ára a továbbiakban is csökkenni fog – ahogy azt legutóbb a Canadaian Solarra hivatkozva meg is írtuk. Ha drasztikus keresletnövekedés lesz, a prognózisok gyors árcsökkenést helyeznek kilátásba.

Mindezek a történések azon a szűrőn át is igen tanulságosak, hogy miközben a világnak nem csak a fejlettebb része (hiszen Chilétől Indiáig mindenhol előtérbe kerülnek a napenergiás beruházások) vette az olcsó napelemek kora felé az irányt, eközben Magyarország érezhetően más úton jár. Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig sorolni lehetne, hogy hol hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe.

0 Tovább

A napenergia lesz a jövő alapértelmezett technológiája

Egy évtizeden belül a napenergia kiteheti a világ villamosenergia-ellátás 10 százalékát, kiütve a szén és atomenergiát, mint alapértelmezett energiatermelési technológiákat.

A UBS mint befektetési bank, azt jósolja, hogy a napenergia-napelem kapacitás 2025-re háromszorosára fog növekedni, és 2025 és 2050 között szintén háromszorosára. A század közepére a UBS azt becsüli, hogy közel 3000 GW napenergia fog termelni szerte a világban.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

 

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek