Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyarányú napfarmok Ausztráliában

Akár tíz új nagyarányú napfarm fog létesülni Ausztráliában, 350 millió dolláros kormányzati megújuló energia támogatásból, délen New South Walesben.

Az ausztráliai Megújuló energiaügynökség Renewable Energy Agency (Arena)  és Tiszta Energia pénzügyi részvénytársaság Clean Energy Finance Corporation (CEFC), fel fognak ajánlani ösztöndíjakat és kölcsönöket, hogy segítsék a napfarm project megvalósulását.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Hajdúdorog strandja már napelemes

Hárommillió forintot takaríthatnak meg évente Hajdúdorogon a strandon kialakított napelemes rendszernek köszönhetően.

Hajdúdorogon nem új keletű a megújuló energia felhasználása – ezt mondta ünnepi beszédében Csige Tamás polgármester. A fejlesztések most érték el a helyi standfürdőt: 200 napelemet helyeztek üzembe, amelyekkel csaknem teljesen fedezni tudják az intézmény energiaszükségletét.

– Éves szinten kettő-három millió forint közötti összeget takarít meg a városnak és a strandfürdőnek ez a beruházás, amit fel is használtunk: rendbe tudtuk tenni belőle a gyermek medencét, a pancsoló medencét – mondta el Csige Tamás.

Húszmilliárd forint – ekkora összegre pályáztak Hajdú-Bihar megyében az energetikai korszerűsítést tervezők. Ez a rendelkezésre álló keret háromszorosa – közölte az ünnepségen Pajna Zoltán. A megyei közgyűlés elnöke biztatta a helyi vezetőséget a jövőbeni pályázásokra is.

– Az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek Hajdúdorogon a környezetvédelmi, energia hatékonysági program keretében. Én bízom benne, hogy a testület később is ilyen aktív lesz – hangsúlyozta Pajna Zoltán, ismerve a képviselő testületet, igen csak aktívak lesznek.

A hajdúdorogi önkormányzat Európai Uniós pályázaton mintegy 35 millió forintot nyert a korszerűsítésre, amelyet önerőből 11 millió forinttal pótolt ki.

0 Tovább

Napelemes pavilon Texasban

Texasban egy eco-barát szerkezetből épített pavilon óvja az elviselhetetlen melegtől az ide betérőket. Ez egy önálló épület, melyet oktatásra és demonstrációra használnak a fenntartható jövőt népszerűsítve. Az épület egy szabadtéri pavilon ami 100%-os napenergiával (napelem) üzemel, esővizet és szennyvizet is hasznosít.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, vállalkozása van, vagy civil szervezet esetleg önkormányzati érdekeltség, további információ: napelem pályázat

1 Tovább

Itt a SolarWindow az első energiatermelő ablak

SolarWindow Technologies

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot, amely tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, ami elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat feladata az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagymennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai pedig hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság?

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát (solar photovoltaic (PV) systems) vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.

Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél olt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, írják a weboldalon. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben, melyek megtérülése még ma is 9-10 évre tehető, a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

A SlolarWindow azonban egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Két napelem rendszer, 2500W és 5000W, Drón légi fotó

http://www.gsenapelem.hu/napelem-rendszerek-haztartasoknak
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek