Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óriási naperőmű-telepet épít a Ford

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

A napelemes tetőszerkezet összesen 1038 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, ami 158 átlagos méretű háztartás energiaszükségletének felel meg. Az Ohio állambeli Cincinnati Állatkert parkolója mellett ez lesz az amerikai Középnyugat második legnagyobb napelemes létesítménye, és áramtermelésével jelentősen csökkenti majd azt az energiamennyiséget, amit a Ford jelenleg a hálózatból vesz fel irodái működtetésére. A naperőmű-telep beindítása megközelítőleg évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

A nemrégiben véglegesített megállapodás alapján a DTE Energy feladata lesz a létesítmény felépítése, valamint működtetése és karbantartása 20 éven át. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és 2015 elején fejeződnek be. A DTE Energy 2009-ben kezdett bele a naperőmű-telepek létesítésébe a vállalat SolarCurrents nevű kezdeményezése keretében, aminek az volt a célja, hogy 2015-re az általa szolgáltatott energia 10 százaléka megújuló forrásból származzon. Az elmúlt évek során ez már a második együttműködés a Ford és a DTE Energy között. 2010-ben a két cég közös munkával létesített egy 500 kilowattos napenergia-rendszert a Ford Michigan Összeszerelő Üzemében. Az itt termelt energia az autógyártási folyamatok működtetésére szolgál a Ford Focus, Focus Electric, C-MAX Hybrid és C-MAX Energi modelleket gyártó létesítményben.

A Ford Világközpontja más környezetkímélő innovációknak is otthont ad. 2012-ben épült meg az „élő tető”, amikor az irodaház tetőszerkezetén esedékessé vált egy 230 négyzetméteres rész javítása. A 4,2 hektárnyi tetőre sokféle növényt ültettek, amelyek megtartják az esőzések során az épületre zúduló vizet. A 11 különböző növényfajtával betelepített tető egyben újabb szigetelő rétegként is szolgál, 70 százalékkal csökkentve az épületbe bejutó hő mennyiségét, így a hűtés költségei 5 százalékkal csökkentek.

0 Tovább

Amerikai és kínai napelem

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai gyártó elkezdte érezni a nyomást a tisztességtelen külföldi exporttól. A cég nem találta magát, pénzt veszített, és a piaci részesedése az ázsiai versenytársakhoz képest látszólag csökkent. A gyártó úgy találta, hogy a hagyományos jogorvoslati lehetőségek nem sokat jelentenek. A versenytársak hasonló termékeket-napelemeket értékesítenek, a termelési költségeik jelentősen alacsonyabban tarthatóak a jelentős állami támogatások miatt.

Néhány év után az amerikai napelem gyártó ipar felett sötét felhők gyülekeztek. Sok amerikai versenytárs távozott az üzletből, és maguk a vállalatok veszélyeztették önmagukat az árak alá vágásával. Kevés alternatíva maradt, egy vezérigazgató benyújtott egy keresetet a külföldi versenytársakkal szemben. Amikor a bejelentés megtörtént a cég ellenfelei lecsaptak.

Néhányan azt mondták, a cég termékeinek olcsóbb alkatrészre kell váltani, vagy alacsony árrést kell alkalmaznia, ill. számolják fel cégeiket. Mások szerint a dömping ajándék az amerikai fogyasztóknak és a kereskedelemben is normalizálja az árakat. Ez a történet hasonlóan hangzik, mint a SolarWorld esete. Azonban a cég nem a SolarWorld, azonban reméljük, hogy az eredmények hasonlóak lesznek.

A múlt havi döntés értelmében a US Department of Commerce bevezette a dömpingellenes vámokat a tajvani és a kínai napelem gyártókkal szemben. A SolarWorld összesen kilenc győzelmet aratott a kínaiak ellen, a Kereskedelmi és Nemzetközi Bizottság döntése 2011-es szakaszában. Pete Danko úgy fogalmazott minden győzelem olyan, mint eddig. A végleges határozatok által a Kereskedelmi Minisztérium és az ITC decemberben és januárban az egyetlen fennmaradó lépést bontakoztatja ki. Az egyik oldalon, akkor a SolarWorld ellenfelei voltak. Köztük van egy csoport, a neve CASE, mely magába foglalja a kínai gyártókat és egyes telepítő cégeket, mint például a SolarCity és a REC Solar (ők az olcsó kínai import). A másik a Solar Energy Industries Association (SEIA) .

Ezek a csoportok azt jósolják, hogy a SolarWorld kereskedelmi ügylet, amely kárt okoz a napenergia-naperőmű-napelem iparnak, a SolarWorld importját korlátozni fogja, és kérje az Obama-adminisztrációt, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat a kínai felekkel. Az Obama-adminisztráció eddig ellenállt ezekek a kihívásoknak, hogy részt vegynek a kereskedelmi ügyletben. Viszont most 2015-re meghatározták, hogy több zöldmunkahelyet létesítsenek a tengeren túlon.

A másik oldalon a SolarWorld és támogatói. Ezek közé tartozik több mint 250 vállalat, köztük sok berendezéseket gyártó cég, mint például a Future Energy. A 200 alkalmazottat foglalkoztató erős, Future Energy Savers egész Kaliforniában telepített napelemes rendszereket 1992 óta; legutóbbi telepítés a Fehér Ház tetejére került. Az erős amerikai napenergia-feldolgozóiparnak fontos a támogatás, az amerikai napenergia feldolgozóiparnak jól jönnek az új munkahelyek és az innováció. Míg a SolarWorld kezében több az ász, egyszerűen a stratégiájuk a kivárás, illetve a blöff, mert az gyanítják, hogy a kínaiak nem komoly tárgyalásokat akarnak.

Számos esetben a SolarWorld kijelentette, hogy hajlandó részt venni érdemi tárgyalásokban, amíg eleget tesznek két feltételnek, hogy biztosítsa bármely megállapodást. Először is, SolarWorld ragaszkodik a tárgyalásos megoldáshoz, hogy megszüntesse Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait. Másodszor, hogy a megoldásnak végrehajthatónak kell lennie. A SolarWorld ki akarja kerülni a felmerülő kérdéseket Európában, ahol a gyártók azt állították, hogy hatalmas csalás volt a tavalyi megállapodás az Európai Unió és Kína között. Ezek a feltételek értelme. Végül is, mi értelme jövőre egy kereskedelmi tárgyalásos rendezésnek, ha a nettó eredmény nem vezet célra. A kínai kormány jelezte érdekeltségét a beszélgetés alatt – a felfüggesztési megállapodás tetszene neki, de ez idáig ez egy nem nyilvánosan kínált javaslat.

Az eljárás az USA törvény szerint meghatározott, a kínai kormány tesz egy javaslatot, ha elfogadja a Kereskedelmi Minisztérium, miszerint felfüggeszti az esetleges végső megállapításait a napelem dömpingellenes ügyben, – ez a kiegyenlítő vámokat és a 2012-es eseteket érinti. Azonban a felfüggesztési megállapodások a kínai kormánynál nagyon ritkák, és a kínai rekordot tartani kell – kötelezettségeik teljesítésében az e megállapodások szegények. Amíg a megállapodás megszületik, a szokásos folyamat halad előre. Az amerikai kormány már gyűjti az előzetes adatokat, átlagosan 47 százalék a kínai import, és a Kereskedelmi Minisztérium folytatja a vizsgálatot: december 16 határidő.

Ha a szabályok ismét a SolarWorld javára válnak, akkor a végleges döntés 2015 január 29-én születik meg. Addig viszont marad egy nagy tétes póker játék, ki fog először emelni. Térjünk vissza az eredeti példára, egy amerikai gyártó kereskedelmi ügyére. A tárgyalásos rendezés végrehajtásra került. Ez a megállapodás véget vetett a dömpingellenes ügyeknek és a szubvenciónak, ezáltal egyenlő versenyfeltételek alakultak ki. Miután egy rövid emelkedés következett be az árakban, kis idő elteltével újra csökkeni kezdtek. A fogyasztók új, igényes innovatív termékeket kaptak. A számítástechnikai gyártó az Intel, újra virágzásnak indult, részben a döntésnek köszönhetően.

Nincs rá garancia, hogy a SolarWorld lesz a következő Intel.

0 Tovább

Napenergia park Írországban

Írországban Wexford megyében Ballycullane közelében egy napenergia parkot terveznek. Írország első napenergia parkja a történelmi Tintern Abbey kirándulóhelyen épülne fel, a wexfordi megyei tanács már benyújtotta a kérelmet.

Ha elfogadják, akkor a Wexfordi napenegia park 1000 napelemmel fog rendelkezni, mintegy 26 hektáron egy mezőgazdasági területen. “Lesz egy napenergia ágazat Írországban. Ez nem kérdés, az a kérdés, hogy mikor. Kutatásokat végeztek a napenergiáról. Írország ugyanazon a szélességi fokon van, mint Németország és az Egyesült Királyság ahol már van jó néhány napenergia park.

“Globálisan haladunk a környezeti katasztrófa felé, ha nem teszünk valamit a CO2-kibocsátást ellen, de ez egy üzleti lehetőséget is egyben.” A leendő napenergia-napelem farmnak három igazgatója lesz, akik közül az egyik a helyi földbirtokos lenne. Az egyelőre még nem világos, hogy hány munkahelyet teremt a projekt, de mindenesetre ez nem vezet semmiféle nagyszabású foglalkoztatási lehetőséghez. “Az Coolroe hely kiválóan alkalmas ehhez a projekthez, mert nem nagyon van kitéve a vizuális hatásnak, és közel a hálózati csatlakozási pont, valamint a természetes napfényes délkeleti részen helyezkedne el, amely a legmagasabb szintű napenergiát adja az országban “

Ballycullane lakosok azonban megosztottak a terveket illetően. Denise és Bob Gerrard, aki visszavonult a vidékre mintegy kilenc évvel ezelőtt, megdöbbenti az a kilátás, hogy „hold fekete napelem üvegek” lesznek a kertjük végében mintegy három méter távolságra. “Az igazgatók nem konzultáltak a közösséggel a napenergia parkról, és e-nélkül ugrottak bele, nem konzultáltak a helyi emberekkel külön-külön.

“Ezeket a napenergia-napelem parkokat nem a lakóingatlanok közelében kell elhelyezni. Mi nagyon aggódunk, hogy csökkeni fog az ingatlanunk értéke, mi nem is tudunk kimozdulni, illetve ha valaki meg akarja vásárolni a házunkat, furcsán néz ki, hogy egy napenergia-naperőmű park van a hátsó részben.” Mondta Bob. Bernard Holland, aki családjával 12 éve él a településen, aggódik a napenergia park közelsége miatt és, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az egészségre. „Ezeken a földeken a téli időszakban árvizek vannak, nem vagyok biztos benne, hogy a megfelelő helyre telepítik a rendszert. Amikor kinézek az ablakomon a hálószobából, azok a panelek már 50m közelségben vannak.”

Mr Blunt elmondta, hogy bár nem ő hozta a döntést, hogy napelem farm épüljön, viszont az embereknek, akik nem a közelben laknak megfelel a döntést. Jelenleg nincs napenergia gazdaság Írországban, de idén februárban, építési engedélyt kapott egy 5.1 megawattos napenergia farm Észak-Írországban. A beruházás 7.600.000 € kerül és csak öt embert foglalkoztat. Az export kapacitás 5 megawatt.

0 Tovább

A napelem teljesítmény példátlan rekordot ér el Olaszországban

A napelem cellák példátlan mennyiségű elektromos áramot termeltek, növelték a hozzájárulást Olaszország energiakeverékéhez. Az év első hét hónapjára a teljes elektromossági igény 7.3%-át adták.

Júliusban napelem energiából Olaszország egy rekordot termelt 2,957 GWh-ot, ebben a 2012-es júliusi hónapban 22.1 százalékos lökést adott az iparnak.

Egy olaszországi elektromossági cég, egy nemrég kiadott beszámolója szerint a napelem rendszerek Olaszországban adott időszakban 13,810 GWh elektromosságot állítottak elő, ez majdnem 20 százalékkal több, mint a tavalyi összeg.

A legújabb statisztika azt mutatja, hogy az ország energiatermelése napelem rendszerekből 2013 július 31-ig elegendő volt.

A napelem a vízenergia után a legelterjedtebb megújuló energia Olaszországban. A víz, szél és geotermikus energia centrum 32,922 GWh termeltek.

A látható fellendülés ellenére, sok a napiparban a félelem, hogy a szektor távolabbi fejlesztései elmaradhatnak.

Bár mindenfajta megújuló energia növekedett, a napenergia-napelem hozzájárulása Olaszországnak jelentősen emelte az áramellátását.

A TERNA jelentés szerint a hagyományos erőművek az első hét hónapban 2013-ban 104,668 GWh elektromos energiát hoztak létre, ez 15.7 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ezzel szemben a megújuló energiák ugyanabban az időszakban 59,459 GWh-át termeltek. Valamint kisebb mennyiségű szükséges energiamennyiséget importáltak a szomszédos országokból.

További napelem információ.

0 Tovább

Japán első atomenergia nélküli évét ünnepli

Japán lendületesen ugrott a megújuló energia globális színterére – még erős kormányzati vezetés híján is. Az ország hamar a világ második legnagyobb napelempiacává vált Kína mögött.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek