Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napelem jóslatok 2015-2021

Egy új tanulmány bemutatja a napelem piaci részesedéseket, stratégiákat és előrejelzéseket 2015 és 2021 között világszerte egy 537 oldalas kötetben. A világban a napelem megoldások piaci arányai nőnek, ahogy a technológia hatékonyabbá válik, és kevesebb költségbe kerül.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napelemek árának csökkenésével nem tartott lépést a naperőművek bővülése

Annak ellenére, hogy az utóbbi öt évben felére estek a napelemárak, ennél kisebb ütemben bővülnek a napenergiás termelő egységek - közölte a napenergiás rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó High Six Team Kft. az MTI-vel.

A szakértők az árat ahhoz mérik, hogy a napelemtábla - a nap csúcs-sugárzásakor - mekkora villamos energiát termel. Ez 2007-ben 180 watt volt, ma a prémium minőségű napelemtáblák már 500 watt villanyáramot is képeset termelni óránként. A jelenlegi ár wattonként 1 euró a csúcs-minőségű termékeknél, de az olcsónak számító termékek már megvásárolható wattonként 40 euró centért is. Európában 2011-ben 22 megawatt naperőművi kapacitást helyeztek üzembe, ez volt eddig a csúcs év. Az üzembe helyezett kapacitás ettől kezdve csökken: 2012-ben 17 megawatt, 2013-ban pedig 11 megawatt volt, és az előzetes adatok szerint tavaly is körülbelül ekkora új kapacitás lépett be. Az Európai Fotovoltikus Szövetség (EPIA) - akitől a korábbi adatok is származnak - 2018-ig tartó optimista becslése szerint éves átlagban 15 megawatt új kapacitás megépítése várható, de ettől reálisabb az évi 10 megawatt körüli érték.
Magyarországon tavaly 50 megawatt naperőművi kapacitást helyeztek üzembe. Idén - várhatóan - egy 16 és egy 90 megawattos erőmű lép üzembe. Ezt követően itt is visszaesés várható, de 2018-tól a becsült új kapacitás már elérheti az évi 80 megawattot.
A magyar éghajlati övezetben egy négyzetméter napelem tábla évi 1200 kilowattóra villanyáramot képes termelni. A mediterrán övezetben ez eléri az 1700 kilowattórát, míg a trópusokon 2200 kilowattórával lehet kalkulálni.

0 Tovább

Bizakodó ígéret: még idén indul a napelemgyár próbaüzeme Csornán

Év végén már próbaüzemmel működik a csornai napelemgyár. Ezt ígérte tájékoztatójában a Kisalföldnek a beruházó Ecosolifer kft. Addigra több mint száz alkalmazottjuk is lesz.

napelem-panel

napelem-panel

A beruházó megkapta az engedélyeket, kezdődhet a napelemgyár építése Csornán. A Kisalföldet az Ecosolifer Modulgyártó Kft. tájékoztatta arról is, hogy év végén már próbaüzemmel számolnak. Az ipari termelés 2016 első negyedévében indul meg a tervek szerint.

A napelemgyár alapkövét tavaly szeptemberben rakták le Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A város keleti oldalán, a 85-ös főút mellett, az elkerülő út közelében építik fel. Mint az az alapkőletételkor elhangzott: két ütemben, 14,5 milliárd forintba kerül a beruházás. Ha elkészül és teljes kapacitással működik, kétszáznál is többen kereshetik majd kenyerüket az üzemben. Az Ecosolifer kft. mostani tájékoztatója kitér rá: a szakemberek felvételét elkezdték. 2015 végére több mint száz munkavállalót alkalmaznak.

„Az elmúlt hónapokban a beruházás építési és technológiai előkészítése befejeződött – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére az Ecosolifer kft.
– A társaság megkapta a kivitelezési munkákhoz a szükséges engedélyeket és megkezdődtek a létesítmény megvalósításának előkészítő földmunkái.”

Az Ecosolifer Modulgyártó kft. a legkorszerűbb energia- és környezettudatos irányelvek alapján építi meg a több mint ötezer négyzetméteres üzemcsarnokot. Első lépésként a világon az egyik legmagasabb hatásfokú napelem-cellagyártó technológiát, az úgynevezett vékonyréteg-technológiát telepítik.

A cég közölte: nemzetközi stratégiai együttműködésben valósítják meg a fejlesztést. Partnerükről közelebbit nem árultak el, csak azt, hogy világszinten is meghatározó európai vállalatról van szó. Közleményükben megjegyzik: az egyedülálló innovatív beruházás és a további közös fejlesztések hosszú távon is kiemelkedő versenyképességet biztosítanak.
Csornán olyan napelemek gyártását kezdik meg, melyek mindkét oldala képes áramot termelni, így a napelemparkban a visszaverődő napsugarakat is hasznosítják. Az indulókapacitás 80 megawatt lesz.
Lapunknak azt írták: 2016- ban, a beruházás második lépéseként további kapacitásnövelő és más technológiai beruházásokat valósít meg az Ecosolifer a városban, mely további munkavállalók felvételét jelenti.

0 Tovább

Foresight Solar: 37MW

A Foresight Solar társaság felvásárolt egy 37MW-os napenergia farmot egy használaton kívüli repülőtéren Kencot, Oxfordshire-ban.

napelem-angliaA naperőmű farm a hálózathoz csatlakozott 2014 szeptemberében, és megkapta az igazolást megkezdhette a működést.

A Foresight portfóliója 231MW és megerősítette ezt a ROC akkreditációs engedély is.
Közölték, hogy a Foresight mérlegel más vagyonszerzést is, jelentős gázvezetékekre pályázik, kizárólagos tulajdonjoggal.

0 Tovább

Angliában 1 MW a tetőtéri fejlesztési küszöb

A brit kereskedelmi tetőtéri ipar kapott egy újabb lökést ma reggel, miután Eric Pickles megemelte a megengedett fejlesztési küszöböt a tetőtéri napelem telepítések ügyében 1 MW-ra.
Az államtitkár a közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak is megemelné az 50kW-ról 1 MW-ra a maximális telepíthetőséget.

Legyen tiszta energiája!

Legyen tiszta energiája!

A Megújuló Energia Szövetség vezérigazgatója Dr. Nina Skorupska azt mondta a kereskedelmi testület el volt ragadtatva a bejelentéstől, azt állította, ezentúl sokkal könnyebb lesz a kereskedelmi épületekre napelemeket telepíteni szerte az Egyesült Királyságban

A napelemmel telepített kereskedelmi épületeknek megvan a lehetősége, hogy jelentős mennyiségű tiszta villamos energiát állítsanak elő. Eddig merev volt a szabályozás.

A küszöbérték növelése minden területen jelentősen hathat, eltűnnének a fejlesztői bizonytalanságok. A napenergia tovább terjedhet, miután 1 MW a felső határ.

A kiterjesztés azt eredményezi 50kw helyett, 1 MW, hogy automatikusan fel fog lendülni a napenergia kereskedelem. Rengeteg pénzt takaríthatnak meg a gyárak, irodák, raktárak az energia számlával, miután napelemes tetővel rendelkeznek.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek