Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Japán első atomenergia nélküli évét ünnepli

Japán lendületesen ugrott a megújuló energia globális színterére – még erős kormányzati vezetés híján is. Az ország hamar a világ második legnagyobb napelempiacává vált Kína mögött.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napenergia segítségével gyárt a Toyota

Ma üzemelték be azt a 13 ezer darab napelemtáblából álló telepet, amely a Toyota észak-walesi motorgyártó üzemét látja el energiával.

A gyártáshoz szüksége elektromos áram 10 százalékát biztosítja majd a napelem telep, amely 22 500 darab erőforrás legyártásához elegendő.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Kínai nagy napelem

Az OGYEI munkatársai nem régiben kampányt indítottak, melynek során a védőnők és a média erejével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra.


Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit Amerika és Ausztrália valaha felépített.

A kínai kormány összesen 3,3 gigawattnyi napelem telepet telepített 2014 első félévében, így az ország összesen 23 gigawattnyi energiát tud termelni tisztán napelemes forrásokkal. Ehhez jönne még hozzá a plusz 13 gigawatt, vagyis ha ez összejön, kis túlzással elmondható, hogy Kína egyetlen év alatt megduplázza a napelemes áramtermelési lehetőségeit.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Átlátszó napelem

A napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.

Az átlátszó műanyaglap önmagában nem termel áramot, hanem esőcsatornához hasonlóan összegyűjti a rajta áthaladó fénysugarakat. Ezeket aztán infravörös fényként újra kisugározza, majd az eszköz széléhez irányítja, ahol a vékony, hosszúkás napelemek hasznosíthatják azt. A technológia legnagyobb előnye, hogy az ablak alatt ülő ebből semmit sem vesz észre, számára a lap átlátszó. Ez annak köszönhető, hogy az eszköz csak az ultraibolya és a közeli infravörös összetevőket szűri ki a napsugárból, melyek az emberi szem számára úgyis láthatatlanok.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Tömegével választják a napenergiát Amerikában

Folyamatosan nő a kereslet Amerikában a napenergia iránt, a háztartások tömegével szerelik fel a napelemeket, amiből olyan cégek profitálnak jelentősen, mint például a SolarCity. Igen, az a SolarCity, ami történetesen a Tesla vezéréhez, Elon Muskhoz köthető.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek