Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napenergia történelem

A Föld hihetetlen napenergiát kap. A nap, egy átlagos csillag, egy fúziós reaktor, mely több mint 4 milliárd éve ég. A nap egy perc alatt ad elég energiát, hogy a világ energiaigényét egy évre kielégítse.

Napenergia egy ingyenes, kimeríthetetlen forrás, de hasznosítása egy viszonylag új ötlet. A képesség, hogy napenergiát használjunk remek ötlet. Az első felfedező egy svájci tudós, Horace de Saussure, aki megépítette az első termikus napkollektort 1767-ben, melyet később vízmelegítésre és ételmelegítésre használt. Az első kereskedelmi szabadalom egy napenergiával működő vízmelegítő volt, melyet Clarence Kemp jegyzett be az Egyesült Államokban 1891-ben. Ezt a rendszert megvásárolta két kaliforniai vezető és a Pasadenai lakások egyharmadában telepítette 1897-ben.

A villamosenergia-termelés napenergiából a második felfedezés volt. 1839-ben egy francia fizikus egy bizonyos Edmund Becquerel rájött, hogy napenergiát lehet előállítani a "fotovoltaikus hatásból". Az 1880-as években, szelén fotovillamos napelem cellákat fejlesztettek ki, amelyek átalakítják a fényt elektromossággá 1-2%-os hatásfokkal (a rendelkezésre álló napfény átalakítása a napelem segítségével elektromos árammá.) A fotovoltaikus energia, ezért maradt a kíváncsiság tárgya sok éven át, mert nagyon hatékonyan alakítja át a napfényt elektromos árammá. Albert Einstein adta a magyarázatot a "fotoelektromos hatásra" a korai 1900-as évek elején, amiért elnyerte a Nobel-díjat. Mindezzel együtt történt, hogy az emberek elkezdték megérteni a kapcsolódó fényelektromos hatásokat.

 

A fejlett napenergia technológiának, a jelenlegi kialakítása nagyjából 1908-ban történt, amikor William J. Bailey, a Carnegie Steel Company feltalált egy gyűjtőt egy szigetelt dobozt és egy réz tekercsek egyvelegét. Az 1950-es években a Bell Telephone Labs elérte a 4%-os hatásfokot, majd 11%-os hatékonysággal jöttek a szilikon PV cellák. Ettől kezdve, fokozódott az érdeklődés a napenergia irányába. A késő 50-es és 60-as években az űrprogram aktív szerepet vállalt a napelemek fejlesztésében. A napelemek tökéletes forrásai az elektromos műholdaknak azért, mert masszívak, könnyűek, megbízhatóak, és ez remekül megfelel az alacsony fogyasztású követelményeknek. Az elterjedéshez további kutatások szükségeltettek.

A napenergia egy nagy lehetőség volt, de a háttérbe szorították, amikor is a fosszilis tüzelőanyagok voltak megfizethető és elérhető árakon. Csak az elmúlt néhány évtized során lettek újra fókuszban a napelemek, amikor is egyre nagyobb energiaigény keletkezett, és emiatt növekedtek a környezeti problémák is. A csökkenő fosszilis források az alternatív energiaforrásokra irányították figyelmünket, rájöttünk, hogy hatalmas erőforrások rejlenek bennük. Például az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma támogatta a napelem telepítéseket és tesztelt több mint 3000 napelem rendszert az 1973-1974 olajembargó idején. Az 1970-es években, az energiaipari vállalatok és a kormányzati szervek már befektettek a napelem iparba, és hatalmas fejlesztések indultak a napelemek terén. Napenergia fejlesztésekre ismét törekedtek az Öböl-háború idején az 1990-es években.

 

Gyakorlatilag az első napelem panelek kevesebb, mint 30 évvel ezelőtti időszakra nyúlnak vissza.

Kialakultak a professzionális cégek, sajátos napenergia rendszerek – szóval már nincs mentség az embereknek, hogy ne használják ezt a megújuló energiaforrást, napelemek segítségével.

A legnagyobb hatékonyságbeli ugrás akkor jött, mikor a tranzisztor és a kísérő félvezető technológia is belépett a napelem iparba. A technológia közrejátszásának köszönhetően a termelési költség közel 1/300-ra esett vissza a század közepére, és a beszerzési költség 200 $ per watt-ra az 1950-es években, ma pedig 1 $ per watt.

A napenergia két formája: termikus és fényelektromos. Az első a koncentrált napfényt, alakítja hővé, és egy gőzfejlesztő, vagy motor kell, hogy villamos energiává alakítsa. Meleg épületek, meleg víz, elektromos áram. A második forma, hogy a napenergia termel villamos energiát közvetlenül, mozgó alkatrészek nélkül.

 

A mai fotovoltaikus napelem rendszerekhez szilícium szükséges, ami a második leggyakoribb elem a földkéregben. A legkisebb egysége a napelem rendszernek a cella. A cella vezetékek együttesen egy modul, és a modulok vezetékesen együtt alkotnak egy napelem panelt. A csoport paneleket nevezzük tömböknek.

Számos előnye van a fotovoltaikus napenergia rendszereknek, ez az egyik legígéretesebb megújuló energiaforrás a világon. A napelem nem környezetszennyező, nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, kevés karbantartást igényel, nem kell felügyelet, és az átlagos élettartama 20-30 év, továbbá alacsony üzemeltetési költségekkel jár. Ez különösen azért lehetséges, mert nincs nagyléptékű telepítésre szükség. A távoli területeken könnyen elő lehet állítani a saját villamos energiát, lehet kisebb vagy nagyobb rendszer, ha szükséges. A napenergia generátorok összeszerelése nem igényel extra fejlesztést vagy földterületet és funkciójuk biztonságos és csendes. Ahogy a közösségek nőnek, több napenergia kapacitásra van szükség, tartani kell a lépést a növekvő igényekkel, anélkül, hogy túlzottan beépítenénk a termelési kapacitási területeket, mint az gyakran előfordul a hagyományos nagyméretű energiaellátó rendszereknél. Ha összehasonlítjuk a szénnel, olajjal, gázzal, vagy az atomenergiával, könnyű a választás. A napenergia technológiák által nyújtott energiák - tiszták, megújulók és hazai energiaforrások.

A napenergia a legkeresettebb ma a fejlődő országokban, a leggyorsabban növekvő szegmens a fotovoltaikus piacon. A napenergia a nyilvánvaló energiaválasztás. A kormányok megtalálták a moduláris napenergia rendszereket, a decentralizáció miatt a több ezer távoli falvakban is ki lehet elégíteni az elektromos áram szükségleteket a napelemek alkalmazásával. Ez sokkal inkább gyakorlati leképezés, mintsem kiépíteni a drága távvezetékeket a távoli területeken, ahol az emberek nem adnak pénzt a hagyományos villamos energiáért.

India egyike a fő napelem gyártóknak és azt tervezi, hogy napelemes telefonokat telepít 500.000 faluban. Mexikóban azt tervezi, hogy villamosított 60000 falut a napenergia segítségével. Talán a legkiemelkedőbb példa Izrael elkötelezettsége a napenergia irányába. 1992-ben, több mint a fele az összes háztartásnak (700000) fűtött víz és napenergia-rendszerek segítségével. Továbbá minden évben 50000 új létesítés keletkezik.

A napenergia ugyanolyan praktikus a lakott területeken ahol kapcsolódik a helyi elektromos hálózatra, mint a távoli területeken. Egy átlagos otthon több mint elegendő tetőfelülettel rendelkezik, hogy a telepített napelemek fedezzék az éves energia szükségletet.

A háztartási energiaellátás az egyik a napenergia felhasználásának. Valójában négy nagy kategóriába lehet sorolni a napenergia felhasználási területeket: ipari, vidéki lakhely, hálózatra kapcsolt, és a fogyasztói / beltéri területek.

Az ipari felhasználás jelentette a legnagyobb alkalmazást a napenergia felhasználásából az elmúlt 30 évben. Távközlési cégek, olajtársaságok, és a közúti biztonsági berendezések mind támaszkodnak a napenergiára a megbízható, állandó teljesítményére távol minden elektromos vezetéktől.

Közúti segélyhívó telefonok és a kivilágított autópálya jelek mind támaszkodnak a Nap energiájára, annak érdekében, hogy megbízható szolgáltatásokat tudjanak fenntartani anélkül, hogy vezetékeket kelljen csatlakoztatni vagy dízel generátorokat kelljen üzemeltetni. Navigációs rendszerek, mint a tengeri bóják és más pilóta nélküli berendezések nagyon távoli területeken is ideális alkalmazásokat jelentenek a napenergia felhasználásával, mert a terhelési igényeket és a jól ismert követelményeket megbízhatóan és a legnagyobb teljesítménnyel veszik.

A vidéki lakhely felhasználási területei: kabinok, házak, falvak, klinikák, iskolák, üzemek, valamint a külön-külön működő lámpák és kisgépek. Fogyasztói / beltéri felhasználása a napelem celláknak pl. órák és számológépek, valamint számítógépek és rádiók.

A praktikuma és a környezetkímélő jellege a napenergiának pozitívan befolyásolja az embereket világszerte. Ez nyilvánvaló, rengeteg napelemet értékesítenek a Földön. A világ összértékesítése átlagosan mintegy 15%-kal nőtt minden évben az elmúlt évtizedben. Hisszük, hogy van egy reális lehetőség, hogy a piac továbbra is növekszik mintegy 15%-os arányban a következő évtized során is.

Két fő hátránya lehet a napelemnek, ha a napfény mennyisége nem jelentős valamint a berendezés költsége. Jelentős mértékben függ a földrajzi elhelyezkedéstől, a napszaktól, évszaktól és a felhőktől. Az Egyesült Államok délnyugati része a világ egyik legjobb területe napfény szempontjából. Globálisan, más területek is kapnak magas napfény intenzitást ilyenek pl.: a fejlődő nemzetek Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.

Szibériában ugyanakkor nem élveznének sokat ebből a megújuló erőforrásból. És míg a napenergia technológiák hatalmas technológiai és költséghatékony fejlesztéseken mentek keresztül, még mindig drágábbak, mint a hagyományos energiaforrások. Amerikában azonban a napelemes berendezések végül megtérülnek 2-5 év attól függően, hogy sok napfény van-e egy adott területen és jó áron vásárolja vissza a szolgáltató a felesleges energiát. Ezután a felhasználó gyakorlatilag egy ingyenes energiaforrással rendelkezik. A jövőbeni fejlesztések előreláthatólag csökkenteni fogják a megtérülési időt, 1-3 év. Ma Magyarországon a legrövidebb megtérülési idő 8 év körül alakul, a fejlesztések és támogatások által ez a jövőben akár 5-6 év is lehet.

 

0 Tovább

A napenergia a legjobb dolog

Környezetvédelmi szempontból a napenergia a legjobb dolog. Az 1,5 kilowattos napelemes rendszer folyamatosan több mint 110.000 kiló szén-dioxidodtól szabadítja meg a Földet 25 év alatt. Ha napenergiát használunk, vagyis napelemeket, akkor megelőzhetjük a savas esőket, a városi szmogokat, gyakorlatilag, a napelem nem egy szennyező berendezés.

Az emberiség kissé őrült, hogy ez idáig csekély mértékben használta a napenergiát. Ha kimész egy napsütéses napon nyolc perc  alatt éri el a fény az arcodat, ez alatt a nyolc perc alatt a fény 93 millió mérföldet utazott. A fotonok a PV-modul segítségével alakíthatók át villamos energiává. A napelem technológia nem olyan csillogó, mint az új sport haszonjármű amit a televízió mond, hogy vágyakozzunk rá. Ugyan akkor sok szempontból egy napelem panel egy sokkal elegánsabb és kifinomultabb technológia.

 

Legyen szó akár üzleti, vagy otthoni felhasználásról, érthetetlen, hogy miért nem fektetnek be napelem panelekbe az emberek.  Napjainkban a napelemek bomba biztos befektetések és gyakran 25 év vagy több a garancia. A napelemek túlélhetnek Téged! Mivel a rendszer moduláris, ezért lehet egy kisebb rendszerrel kezdeni, (részegységgel), az idő múlásával bővíthető a napelem rendszer.

Kelet-Közép-Európában még nem olyan nagy az állami támogatás. Ugyanakkor Amerikában és Ausztráliában az áramszolgáltatók jobban támogatják a napenergia visszavásárlást.

A napelem hívek gyönyörködnek a napelemekben - ellentétben az elképesztő mennyiségű ipari vezetékekben, amik behálózzák az országokat. Egy amerikai , ausztrál vagy európai több mint 50m kábelt dug be a konnektorokba. Mérnöki szempontból a napelem egy hatalmas erőforrás. A napelem vitathatatlanul zöldebb és olcsóbb. Hatékony mivel az inverter nyomon tudja követni a napelem modulok maximális teljesítmény görbéjét. Azért is zöldebb, mert nincs szükség hagyományos elemekre, melyek maró hatású vegyi anyagokat és kénes gázokat bocsájtanak ki és előbb-utóbb elhasználódnak.

 

Egy tipikus önálló rendszer már 800.000 ezer forint környékén megvalósítható, és a felesleges energiát el lehet adni az áramszolgáltatóknak. A fosszilis üzemanyagok és a megújuló energia közt hatalmas a különbség ez egyik ellopja a gyermekeink jövőjét a másik nem!

A jelenlegi napelemek költségmegtakarítása előnyös, nincs havi számla az áramszolgáltatótól. Sok ember, aki napelemet telepít, nem károsítja a környezetet üvegházhatást okozó gázokkal, ellentétben a széntüzelésű házakkal szemben. Sok tanulmány kimutatta, hogy az azonos mennyiségű villamos energiát használóknál, a napelem által generált első két éves időszakban, a napelem fogja visszafizetni az üvegházhatású     gázok „adósságát” ebben az időszakban.

0 Tovább

Algatec ASM napelem

PV-modulok - Németországból

ALGATEC egy német napelem modul gyártó.
A szakértelem gyökerei megjelennek a felhőkarcolókon és bevásárlóközpontokon világszerte a késő 80-as évektől, annak érdekében, hogy a high-tech napelemes modulok világát előbbre vigyék.  
Világszerte jelen vannak Európában, Kanadában és az USA-ban.

Az ASM napelem gyártó célja, hogy nemzetközi jelentőségű legyen, egy meghatározó tényező a növekvő piacon. Ennek érdekében bővítik a kapacitást, az értékesítést és a termelékenységet. Szeretnének felépíteni egy erős kompetenciát Európában, koncentrálva a déli államokra. Elérni a meghatározott mennyiségi célt az 500MW teljesítményt Európában is.

Minsőségbiztosítás

Az Algatec magas színvonalat állított fel a napelem modulok gyártása során. A napelemnél fontos az általános normáknak, tanúsítványoknak való megfelelés. Az ügyfél a legmagasabb minőséget, tartósságot kapja. A napelem gyártó nem csak csatolja a tanúsítványt, hanem képes kizárni a hibás modulokat a kezdetektől fogva.

 

Áru beérkezés - Bejövő áru ellenőrzés

A termelési minőségnél meg kell vizsgálni az alkalmazott anyag pontosságát a feldolgozás előtt, annak érdekében, hogy optimálisak legyenek a feltételek.

Az Algatec az alábbiak szerint jár el:

Minden egyes szállítmányt ellenőriznek a dolgozók, a beszerzési lépések a következő pontokban:

-          érte-e kár a csomagolást

-          korrekt, teljes-e a szállítás

-          véletlenszerű szemrevételezés az anyag nem sérült-e, és milyen az állapota

-          újbóli mérés, hogy helyesek-e a méretek, kábel csatlakozódobozok rendben vannak-e

Az Algatec napelem gyártó cég használ klíma adatgyűjtőt, hogy ellenőrizzék a tárolási körülményeket (hőmérséklet, páratartalom) a raktárakban. A rögzítési adatokat is kiolvassák minden héten, hogy képesek legyen garantálni az optimális tárolási feltételeket, hogy megfeleljenek a tárolási követelményeknek az anyag gyártói. pl. (EVA az fólia)

 

Termelés – Üvegalátét

A leadott szolár üvegek legyenek teljesen tiszták és zsírmentesek a további feldolgozásra. A por részecskék, vagy olajos szermaradványok okozhatják, hogy az EVA fólia nem teljesen fedi le az üveget.

Glass nyomtató

Nyomtatás előtt minden szolár üveg optikailag szabályozott megelőzve a lehetséges károkat. Ezt követően minden egyes üveg kap egy egyedi sorszámot és 2D kódot. Ezzel az egyedi sorozatszámmal az összes modult lehet rekonstruálni, pl. milyen anyag lett telepítve, valamint milyen teljesítményű.

Nyomtatás után minden üvegtáblát megmérnek a kamerák, hogy a hossza és szélessége megfelelő-e. Az adatok mentésre kerülnek, ezzel garantálják a megfelelő szélrészeket.

Stringer

 

Az egyes cellák forrasztva vannak. A forrasztás számítógépes vezérléssel történik, ezen túlmenően, a kamerás vizsgálat a cellatörésekre is kitér. A vezérlő ember képes megváltoztatni a forrasztás hőmérsékletét ha ez szükséges.

EL Tester

Minden egyes gyártósoron egy EL Tester dolgozik. Az elkészült laminált forrasztással van beállítva. Infravörös kamerákkal pásztázzák, monitoron figyelik, és értékelik a látottakat a jól képzett alkalmazottak. Ily módon a különböző hibákra fény derülhet. pl.: a kis hajszálrepedésekre, ami szabad szemmel nem látható.

Vizuális ellenőrzés

 

Az első a szemrevételezés, az összes réteget ellenőrzik, a megfelelő széleket, az esetleges hibákat megfelelő fényviszonyok között. A dolgozók egy kritérium katalógus szerint járnak el, amit az Algatec Solar AG az igazgatótanács és a minőségügyi vezető határozott meg.

Valamennyi feltétel 100%-ban kell, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Vizuális ellenőrzés – második szakasz

A második szemrevételezésnek a keretes napelem modul van kitéve. Ezúton a keretet ellenőrzik.

Flasher – Villogó irányjelző

Az integrált kamera beolvassa a sorozatszámot, a védelmi osztály minden egyes modulon meghatározza         a helyes teljesítmény adatokat. Ha a modul villan egyet, egyértelműen a meghatározott kritériumoknak megfelel a napelem. A kapott értékeket a modul folyamatosan menti. A nyomtatott címkén a legfontosabb adatok: névleges teljesítmény stb. szerepel. Ez a címke kerül a csatlakozó dobozra.

Tisztítás – szemrevételezés

Minden napelemet megtisztítanak szerves-alkohollal a szolár üveget és a keretet is. Majd további szemrevételezés következik, ez biztosítja, hogy az Algatec csak jó minőségű napelemeket szállítson ügyfeleinek. Minden napelemet olvas a szkenner ez az utolsó szemrevételezés, jöhet a raklap megjegyzés. A napelem modulok csomagolva vannak, az ASM boksznak 6 szeletelt parafakeret biztosítja a védelmet.

A minőség az, amikor az ügyfél visszatér és nem a termék.

0 Tovább

Napelemek látják el a hivatalok villamosenergia igényét

Az Új Széchenyi Terv keretein belül, napelemes rendszert épített ki Tompa Város Önkormányzati Konyhájának tetőszerkezetére. A projekt összköltsége 30,3 millió forint, melyhez az önkormányzat 25,75 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében.

A napelemes beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, így az Önkormányzat 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Letették a csornai napelemgyár alapkövét

Lerakták a mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő napelemgyár alapkövét szombaton Csorna határában. Áder János köztársasági elnök, a város szülötte, díszpolgára az eseményen kiemelte: az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti.



Szólt arról is, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön.

“Ezt a versenyt gyermekeink, unokáink érdekében meg kell nyernünk, ez a beruházás ebben segít minket” – mondta az államfő.

Áder János úgy fogalmazott: “mindaz, ami itt épül, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban, és ugyanakkor magyar büszkeség is”. Megemlítette, hogy miközben az elmúlt két évtizedben a világ szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal nőtt, Magyarországé az elmúlt negyedszázad során ugyanekkora mértékben csökkent.

 

Kiemelte: a csornai üzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyet jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: az új gyárban vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévőké.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek