Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napelem park épül Bojton

Elkészült Bojt külterületén egy közel 4000 darab vékony filmes napelemből álló 499 kW névleges teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer.

Az uniós támogatással megvalósult bojti zöld beruházás évi 551 tonnával járul hozzá hazánk uniós szén-dioxid kibocsátás csökkentési kötelezettségeinek teljesítéséhez. A hazai megújuló energiát hasznosító beruházás emellett Magyarország energiaimport-függőségének csökkentését is segíti.

A klímaváltozás elkerülhetetlenül érinti hazánkat is: kiszáradhatnak egyes területek, szélsőségessé válik az időjárás, nő az aszályos időszakok hossza és az árvizek száma. Magyarországnak a környezetvédelmi kihívásokon túl, a jelentős energia importfüggőség miatt is változtatnia kell energiastruktúráján, és a helyben rendelkezésre álló zöld energiákat kell mind hatékonyabban kiaknáznia. A napenergia az egyik leginkább korlátlanul rendelkezésre álló megújuló, tiszta energiaforrás Magyarországon. Évi körülbelül 2100 óra a napsütéses órák száma, ami azt jelenti, hogy hazánkban mindenképpen érdemes hasznosítani ezen megújuló energiát, ám egyelőre még csak igen kis hányadát használjuk ki lehetőségeinknek.

A Hajdú-Bihar megyei projekt célja, hogy napenergiával biztosítsa a térség villamos energia fogyasztásának egy hányadát.  A BPYSOLAR Kft. Bojt külterületén, 2015 nyarán megvalósult szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházását a KEOP támogatás tette lehetővé. A projekt összköltsége 395.00 millió Forint, melyből a KEOP támogatás mértéke 60 százalékos. A projekt teljes elszámolható költségének 40 százaléka önrészből lett finanszírozva.

Az Európai Unió által támogatott beruházás keretében 3840 darab vékonyfilmes (amorf) napelem panel lett kihelyezve, a szolárpark teljes névleges teljesítménye 499 kW. A napenergia beruházás várhatóan 25 éven át közel 590 ezer kWh villamos energiát fog termelni évente. A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményei villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, megújuló forrásból fog származni. A vékony filmes napelemek körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesznek kihelyezve Bojt külterületén.

A KEOP által támogatott napenergia projekt révén évi 551 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken bolygónk klímájának terhelése, a jelenlegi fosszilis energiatermeléshez képest. A szolármező működése hangtalan, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a károsanyag-kibocsátás is csökken.

Napelem pályázat

0 Tovább

Négy napelem rendszer, összesen 13000W, Drón légi felvétel

Négy napelem rendszer, összesen 13000W, Drón légi felvétel

http://www.gsenapelem.hu

Legyen tiszta és megújuló energiája.

0 Tovább

Napelem rendszer, 4500W – Drón légi videó

Napelem rendszer, 4500W - Drón légi videó
http://www.gsenapelem.hu
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Napelemes lett az uradalmi ház

A megye turisztikai vonzerejét erősítheti az a pajtaszínház és kézműves udvar, amit hétvégén adtak át Cégénydányádon. A szatmári faluban uniós és hazai forrásból újult meg két egykori uradalmi épület. Az önkormányzat tervei szerint ide várják majd a megye és a térség kézműveseit, valamint kisebb koncerteket és konferenciákat is szerveznek a megújított épületekben.

Kalotaszegi muzsika hangja töltötte be július negyedikén a cégénydányádi főteret. A 700 lelkes kis faluban világra szóló mulatságot tartottak. Negyedik alkalommal rendezték meg a környék egyik legjelentősebb rendezvényét, a Szamosfesztet. A fesztivál idén ráadásul különösen fontos volt a helyi közösség életében, átadták Cégénydányád legújabb ékességeit: a Pajtaszínházat és egy kézműves házat. A helyi református pap meg is áldotta az épületeket. Cégénydányádban az elmúlt években nem volt művelődési ház, mert lebontották. A polgármester, Lakatos Róbert, megválasztása után az egyik legfontosabb célnak egy új közösségi ház építését tűzte ki. Pályázati forrásból 190 millió forint szereztek, és két uradalmi épületet újítottak fel a pénzből. Az épületekre még napelemeket is szereltek.

– Ez a 21. század, és most ott tartunk, hogy talán 3 hónap múlva minden épületünkön, ami az önkormányzaté, napelemek lesznek, hiszen nemrég nyertünk pályázatokat megújuló energiára: iskolánkra, bentlakásos intézményünkre, a horgásztavunkhoz, a polgármesteri hivatalhoz. 21. század… Azt hirdettük meg, hogy a 21. század egyik legfejlettebb települése szeretnénk lenni Szatmárban – mondta Kelemen Róbert polgármester.

A falu új épületeinek átadásra a megye vezető politikusai, közéleti személyiségei mellett erdélyi és kárpátaljai vendégeket is hívtak a cégénydányádiak. Ezzel a beruházással ugyanis a megye egyre élénkülő idegenforgalmát is növelni szeretnék. A Magyar Országgyűlése elnöke, Kövér László a rendezvényen azt mondta, az ilyen beruházások erősíthetik meg a magyarság gazdasági összekapcsolását.

– Meg kell próbálni gazdasági értelemben is összekötni a nemzet szövetét. Meg kell próbálni kulturális kapcsolatok, meg a személyközi kapcsolatok millióinak a fölélesztésével – a szó szoros értelmében – egységessé, szerves, organikus egységgé tenni a nemzetet. Nemcsak beszélni róla, hanem az apróbb munkában, a mindennapos munkában is cselekedni érte – hangsúlyozta dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A cégénydányádi kézműves udvar minden hónap második hétvégéjén lesz nyitva. Ekkor a megye különböző mesteremberei nemcsak árulják majd portékáikat a vevők, meg is mutatják, hogyan készülnek. Az új pajtaszínház pedig kis koncerteknek, konferenciáknak adhat otthont.

0 Tovább

A Solar Impulse sikere és az ABB

2015. június 29. – Ismét útnak indult a Solar Impulse (SI), a világrekordra készülő napelemes repülőgép, a gép egyik pilótájával, André Borschberggel a pilótafülkében, hogy folytassa a világkörüli repülőút legnehezebb, a kínai Nanking, és

Hawaii közötti szakaszát a Csendes-óceán felett.
Ez a szakasz a kizárólag  napenergiát felhasználó repülés leghosszabb, első óceán feletti, felfedező etapjának indult. A Hawaii elérését biztosító kedvező időjárás május 30-án elromlott, és mivel a hidegfront miatt túl veszélyes lett volna az óceán fölötti, öt napon át tartó, folyamatos repülőút, úgy döntöttek, hogy a gép leszáll Japánban, Nagojában, és megvárják, amíg a körülmények kedvezőbbre nem fordulnak a folytatáshoz. Ebben az etapban a napelemes repülőgép végül 44 óra 10 perc repülőidőt teljesített,maximális repülési magassága 28000 láb (8634 méter), míg a megtett távolság 2852 km volt. A rossz időjárási viszonyok miatt a Solar Impulse kénytelen volt Nagojában várakozni, hogy újra útra kelhessen Hawaiira. Ez idő alatt a mérnökök elvégeztek rajta néhány karbantartási műveletet.
Az ABB mérnökei, akik a Solar Impulse-zal való innovációs és technológiai szövetség műszaki kulcsfigurái.

A Solar Impulse 2 felszállásra kész a kínai Nanking repülőterén. Copyright:Solar Impulse Pizzolante Rezo.ch
 
Nonstop repülés Hawaiiba


Az Abu-Dzabi repteréről március 9-én felszállt gép az ománi, indiai, mianmari és kínai állomások után arra készült, hogy a Kína keleti partjához közel fekvő Nankingból Hawaira repüljön. Azonban a Hawaira tartó repülés idején a hideg front túl veszélyessé tette az átkelést, ezért úgy döntöttek, hogy leszállnak Nagojában (Japán), és ott várják ki, hogy az időjárás jobbra forduljon és folytatni lehessen a repülést Borschberggel a pilótafülkében, aki a Svájci Légierőnél sugárhajtóműves gépeken szerzett repülési tapasztalata mellett jóga tudására is támaszkodhat, hogy sikeresen legyőzze a több napos nonstop repülés kihívásait.
A világkerülő repülőút során az ABB és a Solar Impulse középpontba állítja a technológia és az innováció szerepét a Föld erőforrásaival kapcsolatos kihívások megoldásában, és annak bizonyítékául szolgál, hogy a megújuló energiaforrások – így a napenergia hatékony hasznosítása –, kulcsfontosságú eleme lehet azon törekvéseinknek, hogy a világ abba az irányba fejlődjön, hogy az ne járjon együtt véges erőforrásainak felélésével.
Minden egyes állomás kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az ABB felhívja a figyelmet a cégcsoport jelenlétére azokban az országokban, amelyeket a Solar Impulse útja során érint. Így például, hogy az ABB Indiában és Mianmarban támogatja a vidék villamosítását, szponzorálja a hallgatók gyakornoki képzését Ománban, és szerepet vállal azokban a kínai törekvésekben, hogy az elsivatagosodás megfékezésével és a szűkös vízkészletekkel való gazdálkodással elősegítse a gazdasági növekedést és védje a természetet.
 
Az ABB bejelentette, hogy partneri kapcsolatot létesít a Pact Myanmar nevű nonprofit szervetettel. A két fél célja, hogy napenergia segítségével villamos árammal lássanak el egy falut Mianmárban, ahol az ABB 2014-ben nyitotta meg irodáját. Az ABB hamarosan világítást biztosít Yay Htwet Gyi-ben, a Mandalay közeli kis faluban. Az elektromosság bevezetése révén javulnak az életkörülmények és szebb jövő várhat sok száz fiatal gyerekre is. ABB fotó/Mick Ryan
 

‘A kapcsolat a Solar Impulse és az ABB között’
Tamara Tursijan, a gép felfújható, mobil hangárjáért és a földi irányító rendszerért felelős üzemeltető (földi kiszolgáló) mérnöke, aki azért felel, hogy a Solar Impulse mobil hangárja készen álljon, amikor a gép megérkezik olyan helyszínre, ahol állandó létesítmény nem áll rendelkezésre, mint például a mianmari Mandalay-ben. Ő telepítette az ABB berendezéseit, amelyek megnövelik a rendszerek megbízhatóságát a szűkös energiaforrással rendelkező térségekben.
 
„Egyfajta összekötő vagyok a Solar Impulse és az ABB között” – mondja. „Ha a Solar Impulse-zal valamilyen probléma adódik, amelyet nem tudnak egyedül megoldani, engem kérnek meg, találjam meg a megfelelő szakértelmet vagy alkatrészt az ABB-nél, ami az egész folyamatot leegyszerűsíti számukra.”
Míg Tursijana Solar Impulse-zal együtt utazik, Nicolas Loretan és Stevan Marinkovic mérnökök a csapat svájci Payerne-ben lévő bázisára települtek. A háttérben azon dolgoznak, hogy a fedélzeti berendezések rendeltetésszerűen működjenek.
Loretan, aki április 30-án visszatért a mindennapi munkájához az ABB észak-svájci vontatási átalakító gyárába, fontos teszteket végzett a berendezéseken, hogy biztonságosan működjenek az utazás extrém körülményei között, ahol a hőmérséklet az arab-sivatagi +50 Celsius-foktól a fagypont alattiig terjed a 30 000 láb fölötti, a Mount Everestnél is nagyobb magasságon.
 
Extrém helyzetek kezelése

„Fontos volt, hogy rendszeres párbeszéd legyen a különböző csapatokban dolgozó kollégák között, hogy egyesítsük a know-how-t, még a repülő elektromos rendszerén túlit is” – mondja Loretan. „Elengedhetetlen, hogy pontosan megértsük az összes igényt, amely a Föld körüli úttal kapcsolatban felmerülhet”.
Marinkovic, az ABB kutatója, aki az ABB magas feszültségű termékeihez készülő szenzorok fejlesztését végzi, egy DC-DC töltőmegoldást dolgozott ki, olyan készüléket, amely egy high-tech autógenerátorhoz hasonlít.
Ez a Solar Impulse akkumulátorait feltöltött állapotban tartja, és egyben tartalmaz egy riasztó rendszert is, amely képes felismerni a hibát, így biztosítva, hogy a csapat gyorsan tudjon reagálni, és ki tudja javítani a hirtelen felmerülő problémákat annak érdekében, hogy az út a terv szerint folytatódhasson.
„A legnagyobb kihívás az volt, hogy a repüléshez időre elkészüljön, és biztonságosan le tudjuk tesztelni” – mondja Marinkovic. „Rendszerint a kutatás-fejlesztés során a tudósnak van második vagy harmadik esélye is, hogy valamit megfelelően elkészítsen. Itt csak egy volt.”
Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 140.000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

forrás: abb.hu

0 Tovább
«
12

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek