Hajdúdorog strandja már napelemes

Hárommillió forintot takaríthatnak meg évente Hajdúdorogon a strandon kialakított napelemes rendszernek köszönhetően.

Hajdúdorogon nem új keletű a megújuló energia felhasználása – ezt mondta ünnepi beszédében Csige Tamás polgármester. A fejlesztések most érték el a helyi standfürdőt: 200 napelemet helyeztek üzembe, amelyekkel csaknem teljesen fedezni tudják az intézmény energiaszükségletét.

– Éves szinten kettő-három millió forint közötti összeget takarít meg a városnak és a strandfürdőnek ez a beruházás, amit fel is használtunk: rendbe tudtuk tenni belőle a gyermek medencét, a pancsoló medencét – mondta el Csige Tamás.

Húszmilliárd forint – ekkora összegre pályáztak Hajdú-Bihar megyében az energetikai korszerűsítést tervezők. Ez a rendelkezésre álló keret háromszorosa – közölte az ünnepségen Pajna Zoltán. A megyei közgyűlés elnöke biztatta a helyi vezetőséget a jövőbeni pályázásokra is.

– Az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek Hajdúdorogon a környezetvédelmi, energia hatékonysági program keretében. Én bízom benne, hogy a testület később is ilyen aktív lesz – hangsúlyozta Pajna Zoltán, ismerve a képviselő testületet, igen csak aktívak lesznek.

A hajdúdorogi önkormányzat Európai Uniós pályázaton mintegy 35 millió forintot nyert a korszerűsítésre, amelyet önerőből 11 millió forinttal pótolt ki.

0 Tovább

Napelemes pavilon Texasban

Texasban egy eco-barát szerkezetből épített pavilon óvja az elviselhetetlen melegtől az ide betérőket. Ez egy önálló épület, melyet oktatásra és demonstrációra használnak a fenntartható jövőt népszerűsítve. Az épület egy szabadtéri pavilon ami 100%-os napenergiával (napelem) üzemel, esővizet és szennyvizet is hasznosít.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, vállalkozása van, vagy civil szervezet esetleg önkormányzati érdekeltség, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Öt napelem rendszer, Drón légi felvétel

Öt napelem rendszer, Drón légi felvétel

A GreenSys Electric Kft. által telepített napelem rendszerek, drón légi felvételei. Kérjen árajánlatot, legyen Önnek is tiszta energiája.

http://www.gsenapelem.hu/napelem-rendszerek-haztartasoknak

0 Tovább

Itt a SolarWindow az első energiatermelő ablak

SolarWindow Technologies

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot, amely tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, ami elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat feladata az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagymennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai pedig hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság?

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát (solar photovoltaic (PV) systems) vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.

Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél olt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, írják a weboldalon. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben, melyek megtérülése még ma is 9-10 évre tehető, a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

A SlolarWindow azonban egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Ha napelem pályázaton töri a fejét és szeretne napelemes rendszert, további információ: napelem pályázat

0 Tovább

Két napelem rendszer, 2500W és 5000W, Drón légi fotó

http://www.gsenapelem.hu/napelem-rendszerek-haztartasoknak
Ossza meg, segítse a napelemek terjedését. Köszönjük.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek