Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Güssing, Ausztria – teljes egészében megújuló energia

Volt egyszer egy kisváros Ausztriában, ahol nem volt jelentős az ipar és a kereskedelem. Napjainkban azonban az üzlet most virágzik, köszönhetően a helyi megújuló energiaforrásoknak. Güssing (lakosság: 4000) Kelet-Ausztriában található. 1988-ban a régióban a lakosság 27.000 fő volt.

Az egyik legszegényebb település volt az országban. A mezőgazdaságra támaszkodott, nem volt közlekedési infrastruktúra, a munkanélküliség nagyon magas volt.

A helyi lakosság 70 százalékának nem volt helyben munkája, Bécsbe ingáztak, ami 161 km-re van Güssingtől. Mivel a város két-harmadának nem volt munkája, a fiatalok is elszivárogtak, kialakult egy haldokló város. Emiatt a vasúti hálózat és az osztrák autópálya sem épült ki errefelé, és az energia költségek is rendkívül magasak voltak. Abban az időben a város alig engedhette meg magának az éves 8.100.000 $ éves fosszilis üzemanyag számlát.

A város számos vezetője felismerte, ha saját energiát termelnének, nagyban megoldódna a probléma. A fűtőolaj, főleg a fűtés és más fosszilis tüzelőanyagok (szén, villamos energia) ára alávágja a gazdasági kibontakozást. Rájöttek, hogy függetlenedni kell, az energiát önellátó módon kell előállítani, ez volt az első lépés, így csökkeni fog az energiafelhasználás.

1990-ben, a város végre kidolgozott egy energiahatékonysági programot: minden középület új szigetelést kapott és minden utcai világítást energiatakarékos izzóra cseréltek. Így csökkentek az energia költségek a város központjában közel 50%-al. Mivel jelentősen javult a hatékonyság, a város elfogadott egy következő javaslatot, hogy eltávolítsák a fosszilis tüzelőanyagok használatát az összes középületben, és ezáltal arra törekedjenek, hogy több pénzt tudjanak invesztálni a helyi gazdaságba.

FŰTÉS helyi forrásokból

Nincs sok szél Güssingben, de a biomassza bőséges, a város körül 133 hektáron (328 hektár) erdő van.

Egyes helyi lakosok felismerve, hogy ott van a fa az erdőben és nem használják, létre hoztak egy távfűtési állomást első körben hat otthonban. A sikeren felbuzdulva több kisebb távfűtő rendszert építettek ki. A polgármester, aki keresi a módját, hogy újjáélessze a várost, 1996-ban a fűtési rendszert kibővítette az egész városra és szintén villamos és megújuló nyersanyagokat használtak, egy 5 kilométeres sugarú körben, fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel.

Aztán 2001-ben a szövetségi kormány segítségével biomassza erőművet telepítettek (elgázosított növények), az elhullott faforgácsokból, hulladék fából.

Ez volt az első közüzemi méretű erőmű a maga nemében a világon. Az üzem külön használ gőz és szén-hidrogént, ekkor a molekulák rekombinálódnak, melyben létejön egy formája a földgáznak a városi erőműben.

A gyár átlagosan 2 megawatt villamos energiát és 4,5 megawatt hőenergiát állít elő, ami több mint elég a város igényeinek. A város átalakítja a repcét is biodízellé, amely a töltőállomásokon értékesíthető, üzemanyag formájában,

2007-ben a New York Times számolt be Güssing városáról. Güssing volt az első város, ahol csökkentették a széndioxid-kibocsátást több mint 90%-al. Így ez az adat vonzza a folyamatos tudósításokat, politikusokat, és az öko-turistákat. Egy évvel később a város épített egy kutatóintézetet, ami összpontosított a termikus és biológiai gázosítás folyamatára, vagyis a második generációs üzemanyagokra.

Ugyanebben az évben a napenergia gyártó kezdte meg a napelem modulok hasznosítását Güssingben. Egy év alatt 850 megawatt termelés történik, és 140 főt foglalkoztat.

Számos fotovoltaikus és termikus napenergia cég költözött Güssingbe, és építettek demonstráló létesítményeket a városban.

A kis város nettó energia termelő-generálóvá vált, több megújuló energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Összesen több mint 30 erőmű található 10 kilométerre a várostól, amik a megújuló energiával kapcsolatos technológiát alkalmaznak. Most az a cél, hogy a tanulságokat kiterjesszék a teljes 27.000 fős tartományra, hogy önellátók legyenek, és saját maguk állítsák elő a megújuló energiákat.

Jelenleg mintegy 400 ember jön hetente Güssingbe, hogy meglátogassák az erőműveket. Még Ausztria kedvenc híressége az egykori kaliforniai kormányzó is a megújuló energiaforrások híve, – Arnold Schwarzenegger 2012-ben látogatott el Güssingbe, ahol azt nyilatkozta, hogy ”Güssing, egy zöld szigetté vált”. „Ti építettetek saját távfűtési rendszert, ezáltal létrehozva saját villamos energiát, jól működik a biomassza erőmű, szintetikus földgázt nyertek fából, új üzemanyagokat hoztok létre, és a kutatási labor is remekül funkcionál. Mindezt láttam a saját szememmel. Mindenkinek követni kell a példát. Az egész világnak Güssingé kell válnia”

A városban jelenleg 60 új cég van, 1500 új mukahely jött létre és az éves árbevétele 17.000.000 $, többek között az energia értékesítés miatt. Növekszik a megújuló energia szektor. A belvárost már átépítették, és a fiatalok is látnak perspektívát az ott tartózkodásban.

Güssing példáját követi egész Ausztria, az energia függetlenedési folyamat beindult. A város példája azt mutatja, hogy nem csak egy nagy megújuló jövő lehetséges, hanem gazdaságilag is előnyös.

Schwarzeneggert kell idézni, mikor elhagyta a száját az a mondat: “Mindjárt jövök.”

0 Tovább

Hortenzia napelem

Tokió (AFP) – A napelem, amely hasonlít a hortenzia virágra egy új lehetőséget kínál a zöld energia területén Japánban, ahol egy tudós keresi a megoldást, hogy a megújuló energia jól nézzen ki. Egy olyan országban, ahol a szökőár váltott ki nukleáris katasztrófát Fukushimában három évvel ezelőtt, a hortenzia ihletésű napelem egy kis alternatívát jelent. Egyéb iránt itt van a világ legnagyobb tengeri szélerőmű farmja a keleti partvidéken.

De Hiroshi Segawa, professzor a University of Tokyo Kutatóközpontból azt reméli, hogy a festék-érzékenyített napelem, mely hálósított, szépséget fejez ki és egy legmodernebb technológia, mely ragyogóbb lesz az átlagoshoz képest. Segawa a Annabelle, névadója egy fehér hortenzia, egyfajta virágos ólomüveg-szerű napelemek alkotják, rácsos épített fa doboz mintájára mint a hagyományos japán ajtók. Ez a 20 centiméteres széles napelem lehet egy szép dísz a télikertben, akkor is tárol elég energiát, hogy kétszer feltöltse az okostelefonunkat.

A virág levelek villamos energiát állítanak elő, a virág tárolja az energiát.

Ahogy a napelem feltöltődik, a szirmai egyre inkább kékek lesznek. De ahogy leadja a teljesítményt, fehér lesz, mint a valós életben. Az embereknek nem nagyon jó a véleményük az energiával kapcsolatban, főleg a nukleáris energiával, nyilatkozta Segawa az AFP-nek. A termikus villamosenergia-termelés pl. forró piszkos szénnel jár, míg napelemek viszonylag sok helyet foglalnak. Míg a szélenergia-termelés problémái a madár repülések és a zaj, de nem károsítja a környezetet. Segawa nem várja, hogy elbukik a domináns szilícium alapú napelemek, ő reméli, a gyorsan növekvő ágazat számára van hely egyfajta “élvezetes energiára”, amely hozzáteszi, a színt, az egyébként szürke iparághoz.

Mivel a fukushimai nukleáris katasztrófa 2011-ben megtörtént, Japánban már nagyon nyomják, hogy növeljék az alternatív energiákat. Az ország napenergia-termelése gyorsan növekszik, de még mindig csak kis részét képezi a teljes energiatermelésnek. Japánban a megújuló forrásokból termelt energia részesedése elmarad más fejlett gazdaságoktól, kivéve a vízenergiát. Japánban 4,7 % a megújuló energia, Nagy-Britanniában 10,4 %, Németországban 20,1 %, közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség. Annak ellenére, hogy Tokió erőfeszítéseket tesz a napenergia szektor növelésére, pedig nem áll rendelkezésre sok folyamatos napfény, – ez bizony hátráltatja a szélesebb körű alkalmazását.

Ugyan akkor Segawa azt mondja, gyenge napfényviszonyok közt is termelnek a napelemek.

Ez számtalan kialakítási lehetőséget hordoz magában, Segawa már kísérletezett a napelemekkel, amely úgy néz ki, mint a francia elnök: Francois Hollande vagy az egyik japán popsztár Hatsune Miku. Azt mondta, hogy a napelemek lehetnek animált karakterek, portrék, valódi emberek és sok más dolog.

0 Tovább

Japán azt tervezi, hogy hatalmas úszó naperőműveket épít

Japán megkezdte két úszó napenergia erőmű építését, amely része lesz a hatalmas, 60 megawatt úszó megújuló energia hálózatnak. (A fukushimai katasztrófa után Japán a második helyen áll napelem telepítésekben.) Az egyik a Kyocera meglévő napenergia erőmű, amely 70 MW teljesítményű és kilóg a Kagoshima öböl déli partján Japánban.

Japán viszonylag rövid szárazföldi területtel rendelkezik, de ez nem akadályozza őket abban, hogy befektessenek megújuló energiaforrásokba. A napelem nagyvállalatok a Kyocera Corp., a Century Tokio Leasing Corp. és Ciel Terre bejelentette, összeállnak, hogy két hatalmas úszó naperőművet építsenek, mely 2015 áprilisára készül el. Ez csak az első kettő,- a tervezett hálózat mintegy 30 úszó 2 megawatt-os erőművekből állna, amelyek képesek együttesen 60 MW teljesítményre, a Kyocera szóvivője mondta Chisaki Watanabe a Bloombergek.

Ezek közül az első úszó napenergia-napelem gazdaság is épít majd egy 1,7 MW-os villamosenergia-termelő kapacitást, így a világ legnagyobb úszó naperőműve lesz. Az építés ebben a hónapban indul a közlemény szerint, a Nishihira tó felszínén, a Hyogo prefektúrában, Osakától nyugatra. A második kapacitása 1,2 MW lesz, és a Dongping tó lesz az otthona, a jelentések szerint 2015 áprilisára készülhet el. A Digital Trends szerint, csak az első két úszó naperőmű lenne elég erős ahhoz, hogy kielégítse 483 és 967 közötti háztartás energiaigényét.

Az úszó erőművek nem helyet takarítanak meg – mivel a panelek a vízen vannak elhelyezve, viszont itt a hűvösebb hőmérséklet, számukra hatékonyabb. India is nemrég installált fektetett lebegő napelemeket, a Kyocera és a Century Tokyo partnereként 2012 augusztusában, mintegy 93 MW napenergia erőművet – a Bloomberg jelentések szerint. Eddig 22 MW napenergiát termel a friss rendszer.

0 Tovább

Egyesült Királyság és a napenergia

Az IEA arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság nagyszabású napenergia szektora a bizonytalan jövővel néz szemben, ha a megújuló kötelezettség rendszer bezárja kapuit a következő évben. Az Egyesült Királyság jelenleg a leggyorsabban növekvő közüzemi méretű napelem piac. Látjuk, hogy ki játszik a következő évben, de azt is látjuk, hogy jelentős a bizonytalanság.

A tartós közüzemi méretű előrejelzés megemlítette, hogy a napelem-napenergia költségek kissé magasabb volt, mint Európa más részein. A projektek több mint 5 MW-ot termelnek, akik csatlakoznak április 1. után, 2015-ig kell alkalmazni a szerződéseket. A versenyképes rendszerek napenergia-napelem szemben áll a szárazföldi szélenergiával – politikai erőnyomás kérdése az egész.

Ez még a jövő zenéje, hogy a végrehajtás részleteit a CFD, hogy fogja igazítani. Az állami támogatásokról szóló iránymutatásokat az Európai Unió és a nagyobb politikai döntések határozzák meg – a 2030-as uniós éghajlat-változási és energiaügyi keretében, mondta Paulo Frankl, a megújuló energia vezetője. Egyértelműen egy fontos ösztönző az Egyesült Királyságban a napenergia, de ez nem a legnaposabb hely a világon. Van egy növekedési potenciál az Egyesült Királyságban, de korlátozott a lehetősége a közüzemi méreteknek.

Leonie Greene külügyi vezető a brit Solar Társulásnak (STA) azt mondta, hogy még van tennivaló, hogy javítsanak az új politikai helyzeten. Úgy tűnik, az IEA-nak komoly aggodalmai vannak egyáltalán a napenergia hasznosságát illetően.

A megújulóenergia-iparral kapcsolatban szélesebb aggodalmak vannak a kkv-k-nál általában. Ez egyértelműen egy olyan mechanizmus, amely kedvez a nagy segédprogramoknak. Az STA azt szorgalmazza, hogy továbbra is vegyenek részt az Energiaügyi Minisztérium és az éghajlatváltozás tisztviselők és miniszterek egy sor, javítási kísérleten, beleértve a rendszeres aukciókat és a jogi egyértelműségeket.

Ez mindannyiunk érdeke, hogy a kormány, nyújtson hatékony támogatást a napenergia-napelem témakörben – szükségünk van arra, hogy elérjük a támogatás nélküli napenergia függetlenséget. De csak akkor, ha stabil és hatékony a támogatás. A kormány már jelezte a kereskedelmi tetőtéri szektorban növekedés van. Az Egyesült Királyság legnagyobb fejlesztője, a Lightsource – aki megújuló energiával foglalkozik, létrehozott egy kereskedelmi léptékű egységet.

0 Tovább

Óriási naperőmű-telepet épít a Ford

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

A napelemes tetőszerkezet összesen 1038 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, ami 158 átlagos méretű háztartás energiaszükségletének felel meg. Az Ohio állambeli Cincinnati Állatkert parkolója mellett ez lesz az amerikai Középnyugat második legnagyobb napelemes létesítménye, és áramtermelésével jelentősen csökkenti majd azt az energiamennyiséget, amit a Ford jelenleg a hálózatból vesz fel irodái működtetésére. A naperőmű-telep beindítása megközelítőleg évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

A nemrégiben véglegesített megállapodás alapján a DTE Energy feladata lesz a létesítmény felépítése, valamint működtetése és karbantartása 20 éven át. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és 2015 elején fejeződnek be. A DTE Energy 2009-ben kezdett bele a naperőmű-telepek létesítésébe a vállalat SolarCurrents nevű kezdeményezése keretében, aminek az volt a célja, hogy 2015-re az általa szolgáltatott energia 10 százaléka megújuló forrásból származzon. Az elmúlt évek során ez már a második együttműködés a Ford és a DTE Energy között. 2010-ben a két cég közös munkával létesített egy 500 kilowattos napenergia-rendszert a Ford Michigan Összeszerelő Üzemében. Az itt termelt energia az autógyártási folyamatok működtetésére szolgál a Ford Focus, Focus Electric, C-MAX Hybrid és C-MAX Energi modelleket gyártó létesítményben.

A Ford Világközpontja más környezetkímélő innovációknak is otthont ad. 2012-ben épült meg az „élő tető”, amikor az irodaház tetőszerkezetén esedékessé vált egy 230 négyzetméteres rész javítása. A 4,2 hektárnyi tetőre sokféle növényt ültettek, amelyek megtartják az esőzések során az épületre zúduló vizet. A 11 különböző növényfajtával betelepített tető egyben újabb szigetelő rétegként is szolgál, 70 százalékkal csökkentve az épületbe bejutó hő mennyiségét, így a hűtés költségei 5 százalékkal csökkentek.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek