Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sok skót napelem

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet, közösségi finanszírozásban. Az ok egyszerű: csökkentenék a szmogot a városban, és az iskolákat (meg persze a tanács épületeit) olcsó áramhoz juttatnák. A mi kormányunk szemével nézve mindez persze úgy is olvasható, hogy a skótok (is) megkattantak.

Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújulóenergia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a szolárcellák a következő években.
"Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak" – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. Hozzátette: a közösségi finanszírozás mint megoldás ráadásul lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabban vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában.

A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz majd ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a napelem rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint a városi tulajdonra telepíteni a napelemeket okos lépés, amit azonban minél több ingatlantulajdonosnak is követnie kellene, mivel az így elérhető energiapotenciál óriási – nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi kihasználtsági szint meglehetősen alacsony.
Skóciában több mint 35 ezer lakás és 600 üzlethelyiség van napelemtáblákkal felszerelve, de mindezek közül Edinburghban csak alig több mint ezer ilyen található. A WWF Scotland legfrissebb, áprilisban végzett felmérése szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény- (illetve: világítás) és villamosenergia-igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvízpanelek az átlagos háztartás melegvíz-szükségletét is kielégíthetnék.
A skót főváros 2020-ra kitűzött célja leírva is elképesztő: Edinburgh szén-dioxid-kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék – jelentős mértékben a napelemprojektekre támaszkodva.
A világ az olcsó napelem felé száguld, és most éppen nagyon jó évek várnak a napelemgyártókra, mert termékeikkel a világ jelentős részén ugyanannyiért tudnák előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel – írtuk nemrég a Bloombergre hivatkozva. Majd hosszasan sorolta, hogy Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe. Eközben Magyarország lényegében "oda se néz", mert miközben a nem süt a nap, nem fúj a szél ortodoxiáját mormolja, 60 évre a rendkívül kockázatos orosz atombizniszbe bonyolódik éppen.

0 Tovább

Napelem rendszer, 2500W - Drón légi felvétel

A GreenSys Electric kft. promóciós videója, 2500W napelem rendszerről.

0 Tovább

Napelem Rendszer - GreenSys Electric - Drón légi felvétel 3

Vegyes napelem rendszerek – Drón légi felvételek

http://www.gsenapelem.hu

0 Tovább

India új projektje 100MW napenergia

Új Delhi, India – Az Azure Power független cégbirodalom és az indiai napenergia-szektorban tevékenykedik. Az új bejelentésében nyilvánosságra hozta India legnagyobb 100MW-os napenergia beruházását a National Solar Mission (NSM) keretében, Rajasthanban.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

A napenergiának nagy a potenciálja

Cambridge: Egy átfogó tanulmány a napenergia hasznosítását elemzi. A napenergia-napelem a legjobb lehetőség, hogy találkozzanak az emberiség jövőbeli hosszú távú energia céljaival. Az üvegház hatásokat-kibocsátásokat csökkenteni szükséges, mindamellett a tudósok rájöttek, hogy a hosszú távú célok eléréséhez a technológiát is fejleszteni kell.

„A jövő egy napenergia” „The Future a Solar Energy„ tanulmányt a MIT Energy Initiative (MITEI) bocsájtotta ki.

Tovább a teljes napelem cikkhez.

0 Tovább

Napelemek

blogavatar

Napelemekkel, megújuló energiával foglalkozó cikkek, érdekességek, publikálások

Utolsó kommentek